Adaçayı yapraklarının birtakım işlemlerden geçmesi ile elde edilen acı elma yağı, aynı zamanda adaçayı yağı olarak da bilinen bu doğal yağ hem sağlık hem de kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Yazımızın içeriğinde acı elma yağının faydalarına, zararları ve kullananların yorumlarına değineceğiz.
Acı Elma Yağı Faydaları Nelerdir?
Antibakteriyel özelliği bulunan acı elma yağı, mikrop ve bakterilerin giderilmesini sağlamaktadır. Bu özelliği genel olarak saç bakım maskeleri için kullanılmaktadır. Böylece saç derisinde enfeksiyon ya da bakteri gibi oluşumlar önlenir. Ayrıca saç derisinde meydana gelen mantar rahatsızlığı da giderilmektedir. Saç bakım maskelerinin içerisine bir miktar koyup deneyebilirsiniz.
Hücre yenileyici özelliği bulunan acı elma yağı kozmetik ürünlerinin pek çoğunda vardır. Ciltte oluşan kırışıklıkların giderilmesini sağlar. Cildin daha canlı gözükmesini sağlar. Ayrıca gözenek sıkılaştırıcı etkisi bulunmaktadır. Böylece cilt daha sıkı durur ve cilt parlak görünür. Mikrop kırıcı özelliği sayesinde ciltte meydana gelen sivilcelerin kurutur ve temizler. Cildin temiz ve arınmış görünmesini sağlar.
Yağlı ciltlerde sebum dengesi meydana getiren acı elma yağı, yağlanmayı önleyerek sivilce ve siyah nokta oluşumlarının önüne geçer. Hücrelerin daha çabuk onarılmasını sağlar ve yaraların ve kesiklerin kolay bir şekilde iyileşmesine destek olmaktadır. Sadece cilt sağlığı değil, aynı zamanda suya eklenerek tüketildiği zaman mide şişkinliğinin giderilmesine yardımcı olur. Ağız bakımında kullanıldığında kötü kokuların giderilmesini sağlar.
Acı Elma Yağı Zararları Nelerdir?
Cildi kötü bakterilerden arındıran acı elma yağının yan etkileri bilinçsiz bir şekilde kullanılması sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Bunları şu şekilde sıralamamız mümkündür:
- Eğer ki kronik bir mide rahatsızlığınız varsa bu yağı kullanmayınız. Kesinlikle uzak durunuz.
- Gebelik ve emzirme döneminde tüketilmesi sakıncalıdır ve bu yüzden tüketilmemelidir.
- Bebeklerde gaz sancısını gidermek için kullanılmaktadır. Bu durum tehlikelidir. Mutlaka doktora danışılmalıdır.
- Cilde seyreltilmeden doğrudan uygulanırsa tahriş edebilir. Bundan dolayı hassas ciltler seyrelterek kullanmaya dikkat etmelidir. Acı elma yağı cilde nasıl uygulanır diye araştırmalı ve o şekilde kullanım sağlamalısınız.
- Kan basıncının yükselmesine neden olan bu doğal içerikli yağ tansiyon hastaları tarafından kullanılmamalıdır.
- Kan şekerini düşürücü özelliği olsa da şeker hastaları tarafından kullanılmamalı ve mutlaka uzman hekime danışılmalıdır.
- Keskin ve sert bir kokusu olduğu için migren hastaları için uygun değildir. Baş ağrısının şiddetlenmesine neden olabilir.
Yanlış kullanıldığı zaman vücuda birtakım yan etkileri bulunan adaçayı yağını dikkatli bir şekilde uygulamaya özen gösteriniz. Aksi bir durumda ciltte tahriş, midede yanma ya da farklı durumlar söz konusu olabilir.
Acı Elma Yağının Bebeklerde Yan Etkisi Nedir?
Gaz sancısı tedavisi için acı elma yağı bebeklerde kullanılabilmektedir. Fakat bu oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bebekler bu yağı yuttuklarında zehirlenebilirler. Uzun süreli geçmeyen gaz sancılarında bebeklerde bu yağ ile masaj yapılabilir. 2 yaşını doldurmuş çocuklara yapılır ve kesinlikle su ile seyreltilmelidir. Çünkü bebeklerin teni oldukça hassastır. Asla yutmaması gerekmektedir. Bir yudum yutması bile zehirlenmesine neden olur. Bundan dolayı kullanım konusunda aşırı dikkatli olunmalı ve hatta doktora danışmadan kullanım sağlanmamalıdır.
Acı Elma Yağı Nasıl Kullanılır? Kullananlar ve Yorumlar
Saç sağlığını korumak, ağız bakımını yapmak, cilt yüzeyinin pürüzsüz olmasını sağlamak gibi etkiler için acı elma yağı kullanımı sıklıkla tercih edilmektedir. Hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın bir fincan suya 1 damla eklemek yeterlidir. Fazlası sakıncalıdır. Gaz için acı elma yağı kullananlar da aynı şekilde bu miktarlarda tüketim sağlamalıdır. Yorumlara baktığımızda doğru kullanımın oldukça etkili sonuçlar getirdiğini görmekteyiz.