Akciğerler, yaşantımıza devam etmemizi sağlayan en önemli organlardan birisi olurken, bu organdaki hava keselerinin ve hava yollarının kapanması sonucunda akciğer enfeksiyonu meydana gelebilmektedir.
Akciğer Enfeksiyonu Nedir? Nasıl Olur?
Akciğerlerimizin içerisinde hava kesecikleri yer almaktadır. Bizler, nefes aldığımızda bu hava keseciklerine hava dolar ve sonrasında akciğerler dolan bu havayı diğer organlara ileterek yaşantımıza devam etmemizi sağlarlar. Bu hava keseceklerinde ya da hava yollarında iltihaplanmalar meydana gelebilirken bu durum akciğer enfeksiyonu ya da akciğer iltihaplanması olarak isimlendirilmektedir.
Enfeksiyon meydana geldiğinde akciğerler istenilen seviyede çalışamaz ve bu durumda kana yeteri kadar oksijen pompalanması durumu gerçekleşmez. Bu da insanların günlük yaşantılarını direkt olarak etkilemeye başlarken kısa süre içerisinde tedavi olunmasını gerektirir.
Akciğer İltihaplanmasının Nedenleri Nelerdir?
Tüm organlara oksijen taşımakla görevli olan kan, sürekli olarak vücudumuzda dolanmaya devam eder. Ancak içerisinde yeteri kadar oksijen olmadığında organlara da yetersiz seviyede oksijen aktarımı olacaktır. Akciğer enfeksiyonu ile ortaya çıkan bu olumsuz duruma sebep olan çok sayıda farklı sebep bulunur. Bunlardan ilki bakterilerdir. Bakteriler sebebiyle vücutta akciğer enfeksiyonu yaşanırken belirtileri diğer sebeplere göre farklı olmaktadır. Bunun yanı sıra virüsler de akciğer iltihaplanması sorununa sebep olabilmektedir. Bunlara alternatif olarak mantarın vücuda girişi de enfeksiyon oluşumlarını tetikleyebilir. Bu farklı sebeplerden birisi ile ortaya akciğer enfeksiyonun kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gerekmektedir.
Akciğer Enfeksiyonu Nasıl Temizlenir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
İnsanların tüm organları yaşantılarına devam etmelerinde büyük bir rol oynar. Ancak kalp, akciğer ya da beyin gibi organlar başrollerde olduğundan bu organlarda yaşanan sorunlarda çok daha dikkatli olunması ve tedaviye erkenden başlanması gerekir. Akciğer enfeksiyonu sorunu yaşandığında hemen doktorlarına danışan kişiler ilk olarak ilaç tedavisine başlarlar.
Akciğer enfeksiyonunun tedavisinde öksürük ilaçları ve ateş düşürücü ilaçlar ile tedavi süreci başlamaktadır. Bunun yanı sıra eğer hastaların yaşları yüksekse ve bu enfeksiyon aynı zamanda kafa karışıklığı ya da mide bulantısı gibi sorunlar ortaya çıkarıyorsa bu durumda hastaneye yatarak burada tedavi edilmesi daha doğru bir seçenek olacaktır.
Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi var mı? Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Akciğer enfeksiyonu sorununu yaşayan kişiler için ameliyat seçenekler arasında yer almamaktadır. Günümüzde üretilen ilaçlar bu hastalığın rahatlıkla tedavi edilebilmesini sağladığından ameliyat ile tedavisi tercih edilmez. Yaşça ilerleyen kişilerin yaşadıkları hastalıklar sebebiyle bazı ilaçları almaları mümkün olmayabilirken bu durumda alternatif ilaçlara yönelim gösterilebilir. Buna ek olarak evde tedavi süreci ile birlikte doğal malzemeler düzenli olarak kullanılarak kişilerin bu rahatsızlıktan kurtulması sağlanmaktadır. Gerektiğinde evlerde de kullanılabile oksijen takviyesini sağlayan cihazlar da tercih edilebilmektedir. Oldukça sık gerçekleşen akciğer enfeksiyonu problemlerinde hemen antibiyotikler ve yardımcı diğer ilaçlar tercih edilmeye başlanırken bu ilaçlar birkaç hafta içerisinde tamamen hastalığın tedavisi edilmesini sağlayabilmektedir.