Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan armut faydaları, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, sindirim sisteminin düzenlenmesi ve birtakım hastalıkların önlenmesi gibi birçok konuda etkilidir. Bu özelliği sayesinde armut yararlı bir meyvedir.
Armut Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Gülgiller familyasına ait olan ve A, B, ve C vitaminleri açısından oldukça zengin olan armut faydaları sağlık açısından olumlu etkiler meydana getirecek kadar önemlidir. Tropik iklimleri seven ve genel olarak Akdeniz bölgesi civarında yetişen armut Dünya üzerinde pek çok ülkede yetiştirilmektedir. Kalsiyum, potasyum, sodyum, demir ve magnezyum açısından zengin olan bu doğal içerikli meyve, lif açısından zengin, kalori açısından ise oldukça düşük değerlere sahiptir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan ve hazımsızlık problemlerini gideren bu meyve aynı zamanda kabızlık gibi rahatsızlıkların giderilmesi, önlenmesi konusunda da etkili olmaktadır. Lifli içeriği armudun bebeklere faydasının olmasını da sağlamaktadır.
Armut vücutta kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olan bir meyvedir. Antioksidan özelliği vardır ve bu özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu etki meydana getirmektedir.
Bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlayan armut aç olarak tüketildiği zaman kurtların dökülmesine yardımcı olmaktadır. İçerisindeki lif sayesinde bağırsak florasının korunmasına yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde kalın kanserin karşı koruyucu bir etki meydana getirmektedir. İdrar söktürücü özelliği bulunan bu meyve aynı zaman mide ağrılarının giderilmesine yardımcı olur. Mideyi kuvvetlendirir. Tüm bunların yanında hipertansiyonu dengeleme, tansiyonu düşürme etkisi de bulunmaktadır. Ayrıca kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olacağı için şeker hastaları tarafından da dengeli olarak tüketilebilmektedir.
Armut Yemenin Vücuda Etkileri Nelerdir?
Anti kanserojen etkisi bulunan ve antioksidan açısından zengin olan armut vücutta kan basıncının düzenlenmesi için etkili olmaktadır. İçerisinde yer alan bakır ve C vitamini sayesinde hücrelerin korunmasını, yenilenmesini sağlar. Böylece kanser hücrelerinin oluşmasını ve gelişmesini engeller.
Pektin açısından zengin olan bu lezzetli meyve, vücutta kötü kolesterolün düşürülmesine destek olur. Kolon bağırsak için oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar ve kabızlık gibi belirtilerin, rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. İçerisinde yer alan fruktoz ve glikoz sayesinde vücuda doğal bir enerji vermektedir.
Vücuttaki serbest radikaller ile savaşan armut, zararlı toksin maddelerin atılmasına yardımcı olur. Ateşin düşürülmesi, kemik erimesinin önlenmesi ve nefes darlığının giderilmesi gibi birçok etkiye sahiptir. Folik asite bakımından zengin olduğu için hamilelikte armudun faydalarına sıkça değinilmektedir.
Armudun Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Genel olarak doğal bir içeriğe sahip olan armudun yan etkileri aşırı ve yanlış tüketim sonucunda oluşmaktadır. Tansiyon düşüklüğü problemi yaşatan kişilerin tüketim konusunda dikkatli olması gerekir. Çünkü armut tansiyon düşürücü etkiye sahiptir. Ayrıca çok fazla tüketmek bağırsak florasını bozar ve ishale neden olur.
Armutun Besin Değerleri Nelerdir?
Yaklaşık olarak 100 gram armutun besin değerine baktığımızda 57 kalori, 0,1g yağ, o kolesterol, 1mg sodyum, 116 mg potasyum, 3,1 g lif, 10 gram şeker, 0,4 gram protein, A vitamini, C vitamini, demir ve kalsiyum bulunduğunu belirtebiliriz. Besin değeri yüksek ve faydalı olan bir meyvedir.