Atkins diyeti; kilo vermeye yardımcı olan, düşük karbonhidratlı bir beslenme programıdır. Karbonhidrat kısıtlamasının olduğu, protein ve yağ serbestliğinin bulunduğu bu diyet programı hakkında merak ettiğiniz detaylara yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz.
Atkins Diyeti Nedir, Ne Demek?
Atkins diyeti; vücudun iki temel enerji kaynağı olduğunu savunan bir beslenme yöntemidir. Bunlar yağ ve karbonhidratlardır. Karbonhidrat alımının azaltılması sonucunda vücut gerekli olan enerjiyi yağ ile karşılayacağı belirtilmektedir. Bunun için yağ yakımının oluşması hedeflenmektedir. Protein bakımından zengin besinler de tüketilerek uzun sürekli tokluk etkisi meydana getirilmektedir. İştahın azalmasını sağlayan bu tarz besinler kalori alımını sınırlandırır ve böylece sağlıklı kilo verimi meydana gelir.
Atkins Diyeti Nasıl Yapılır?
Sağlıklı ve doğal bir şekilde zayıflama sağlayan atkins diyeti 4 aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamaların her birinin uygulanması gerekli değildir. Diyet boyunca tüketilmemesi gereken bazı besinler bulunmaktadır. Tüketilen her besinin çeşidine ve yapısına dikkat etmek gerekmektedir. Eğer besinlere dikkat edilemiyorsa aşamaların tek tek uygulanması gerekir. Bu diyette 2-3 öğüne besleme sağlanır. Ara öğünlerde ufak atıştırmalar yapılabilir. Bu diyeti uygularken günde 8-10 bardak su içilmelidir. Karbonhidrat sınırlamasına dikkat edilmelidir. Her aşamadan sonra alınacak karbonhidrat seviyesi artmaktadır. Diyetin aşamaları şöyledir:
1. Aşama: 20 gün sürer ve günde 20 gramın altında karbonhidrat alınması gerekir. Yeşil yapraklı besinler tüketilebilir. Yüksek yağlı ve protein değeri zengin besinler önerilmektedir. Günlük alınan değerin ortalama olarak %25'i protein, %70'i yağdan ve geri kalan %5'i karbonhidrattan alınmaktadır.
2. Aşama: Az miktarda ve birer birer olacak şekilde diyet listesine fındık, düşük karbonhidrat içeren sebzeler ve az miktarda meyve eklenmektedir.
3. Aşama: Bu aşamada kilo verimi gerçekleşmeye başlamıştır ve hedef yakındır. Belli oranlarda karbonhidrat eklemesi sağlanabilir.
4. Aşama: Bu son aşamadır ve koruma evresi gibidir. Vücutta kilo kaybetmeden bir miktarda karbonhidrat alımına izin verilir.
Atkins diyeti bu aşamalar ile gerçekleştirilmektedir. Size uygun olup olmadığını anlamak için uzman bir diyetisyene danışmanız gerekmektedir.
Atkins Diyeti Listesi Nasıl Olur?
Bu diyette listeler tüketilmesine izin verilenler ve izin verilmeyenler olmak üzere iki detay kapsamında oluşturulmaktadır. Bunlar şu şekilde listelenmektedir:
Tüketilmesine izin verilenler: Et ve et ürünleri tüketilebilir. Tavuk eti, sığı eti, kuzu eti, pastırma, sucuk yenebilir. süt ve süt ürünlerinin tüketilmesine izin verilmektedir. Yumurta, düşük karbonhidratlı sebzeler, yağlı tohumlar ve kuruyemişler, sağlıklı yağlar atkins diyeti listesi içerisinde yer almalıdır.
Tüketilmesine İzin Verilmeyenler: Şeker, şeker içeren gıdalar, içecekler, meyve suları, dondurma, kek gibi hamur işleri yenmemelidir. Bunlarla birlikte tahıllar, bitkisel yağlar, karbonhidrat değeri yüksek olan sebzeler ve meyveler, baklagiller yenmemelidir. Yüksek karbonhidratlı sebzeler sadece ilk aşamadı yenmemelidir.
Atkins Diyeti Zararları Nelerdir?
Protein değeri yüksek karbonhidrat değeri ise düşük olan atkins diyeti metabolizma dengesinde birtakım düzensizlikler meydana getirebilmektedir. Uzun vadede vücuda ne tür yan etkiler vereceği konusunda net bilgiler bulunmaktadır. Fakat protein ve yağ değeri yüksek olduğu için böbreklere zarar verebilmektedir. Bununla birlikte doymuş yağlar tüketildiği zaman bu kolesterolü ve kalp sağlığını olumsuz yönde etkiler. Esmer ekmeklerin yenmesi ilerleyen süreç B vitamini eksikliği ve sinir sisteminde birtakım hasarlar oluşturabilir. Kişilerde yorgunluk, halsizlik, kabızlık, baş dönmesi görülebilir. ayrıca her diyet her insan için uygun değildir. Vücudunuz uygun olup olmadığını anlamak için öncesinde bir beslenme uzmanına danışmanız gerekmektedir.