Ayakların terlemesi ve sonrasında bu terin ayakkabı içerisinde kuruması sonrasında meydana gelen ayak kokusu; ter sonucunda bakterilerin çoğalması ile oluşmaktadır. Geçmeyen ayak kokusu problemlerini gidermek için bakterilerin çoğalmasına neden olan sebebin giderilmesi gerekmektedir.
Ayak Kokusu Nasıl Geçer?
Günlük hayatta giydiğimiz ayakkabılar ayaklarımızın terlemesine neden olmaktadır. Ayak kokusu hava almayan ayakkabılarda daha fazla meydana gelmektedir. Polyester ve naylondan üretilen çoraplar da aynı şekilde nefes alma özelliği bulunmadığı için terleme ile birlikte ayak kokusu meydana getirir. Ayak kokusu nasıl giderilir sorusuna yanıt bulmak için öncelikle doğru ayakkabıyı be çorabı seçtiğinizden emin olmanız gerekmektedir. Sizler için birkaç yöntemi şu şekilde sıralayabiliriz:
Karbonat: Ayak kokusunu gidermek için evde uygulanabilen yöntemlerden biridir. Ayak terinin PH değerini nötrelize eden karbonat, aynı zamanda kötü koku meydana getiren bakterilerin sayısını azaltmaktadır. Ayaklarınızın sığabileceği büyüklükte bir leğeni ılık su ile doldurunuz. Daha sonra içerisine 2 tatlı kaşığı karbonat atınız. Ayaklarınızı bu suyun içerisine 20 dakika kadar bekletiniz. Kokuda azalma görene kadar 1 hafta boyunca her akşam bu yöntemi tekrarlayınız.
Lavanta Yağı: Kokuya neden olan bakterilerin temizlenmesini sağlayan lavanta yağı, ayaklara güzel bir koku verirken aynı zaman ayak mantarı problemini de önler. Kadınlarda ayak kokusu çok fazla görülmese de rahatsız edici bir durumdur. Ayaklarınızın güzel kokması için bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Leğeni ılık su ile doldurup içerisine 10-15 damla lavanta yağı koyunuz. Yaklaşık olarak 15-20 dakika bekletiniz. Bu uygulamayı birkaç gün boyunca günde 2 defa uygulayınız.
Çay: Tanik asit barındıran siyah çay bakterilere karşı etkilidir. Ayak kokusu nasıl engellenir sorusuna yanıt bulmak için ayak derisindeki gözeneklerin küçülmesin ve terlemenin giderilmesini sağlayan bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Çayı demleyip yarısına kadar su koyduğunuz leğene boşaltınız. Ayaklarınızı 20 dakika kadar bu suda bekletiniz.
Sirke: Ayak kokusu sirkeli su ile giderilebilmektedir. Sirkenin içerisinde yer alan asit bakterilerin yaşam alanlarını bitirir. Bir leğene ılık su koyup içerisine 2 su bardağı miktarında sirke ekleyiniz. Ayaklarınızı bu suyun içerisinde 15 dakika bekletiniz. Ayaklarınızdaki sirke kokusunu gidermek için de sabunlu ılık su ile sonrasında temizleyiniz.
Sürekli olarak ayak kokusu problemi yaşan kişiler ayak kokusu hangi hastalığın belirtisidir diye merak etmektedir. Ter bezlerinin aşırı çalışması sonucunda bu durum meydana gelebilmektedir. Bununla birlikte troid hastalıkları, hipo bezi hastalıkları, şeker hastalığı ya da stres kaynaklı da meydana gelebilir.
Ayak Kokusuna Kesin Çözüm
Günlük hayatta rahatsızlık veren ayak kokusuna doğal çözüm yöntemleri uygulamak kokuların bastırılmasını ve büyük ölçüde azalmasını sağlamaktadır. Erkek ayak kokusu ya da kadınlarda görülen ayak kokusu için kesin çözüm yöntemlerinden bazıları şöyledir:
- Adaçayı ayaktaki kokunun giderilmesi için etkilidir. Bir kovanın içerisine su koyunuz. Sonrasında içerisinde birkaç yaprak adaçayı koyunuz. Meydana gelen karışımın içerisinde ayaklarınız 20 dakika kadar bekletiniz. Ter bezlerinin daha yavaş çalışmasını sağlayan adaçayı, terlemeyi önler ve kokuyu giderir.
- Temizlenmiş ayakları limon kabukları ile düzenli bir şekilde ovmak kokunun giderilmesi etkilidir.
- Günlük hayatta ayaklarınızın daha az terlemesi için çoraplarınızın içerisine pudra dökebilirsiniz.
- Yanınızda yedek çorap bulundurmak sizin için kurtarıcı olabilir. Ayaklarınız çok terliyorsa eğer, çorabınızı değiştiriniz.
- Ayakkabı içerisindeki kokuyu önlemek için özel olarak üretilen ayakkabı kokularını kullanabilirsiniz.
- Eğer yapabiliyorsanız her gün aynı ayakkabıyı giymemeye çalışınız.
- Eve geldiğiniz zaman mutlaka ayaklarınızı yıkayınız. Topuk bölgesinde biriken ölü deriler kokuya neden olan en büyük etkenlerdir. Bu derileri düzenli olarak temizleyiniz.
Ayak kokusu giderici yöntemler için mutlaka pamuklu çorap giymeye ve hava alan ayakkabıları kullanmaya özen gösteriniz. Ayakkabılarınızı kullanmadığınız zamanlarda içerisine karanfil atınız ve bekletiniz. Ayrıca bir çorabı birden fazla gün giymeyiniz. Ayakkabınızın tabanı değişiyorsa 5-6 ayda bir değiştiriniz. Spor ayakkabıları daha fazla terlediğinde düşük ısıda makinede yıkayabilirsiniz.
Ayak Kokusu İçin İlaç, Krem ve Sprey
Eğer ki uygulamış olduğunu yöntemlere rağmen koku geçmiyorsa ayak kokusu için krem, ilaç, sprey gibi yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Fakat bunun için öncelikle uzman bir doktora gitmeniz gerekir. Terlemenin nedenine yönelik bir tedavi ya da ilaç kullanımı doktor tarafından belirlenmelidir. Ayak kokusu önleyici spreyler ve kremler eczanelerden isteğe göre alınabilir.