İslam Dini'nde yaklaşık olarak 1500 yıl önce ayakta su içilmemesi sünnet olarak betimlenmiştir. Modern dünyamızda ise ayakta su içmek ile oturarak su içmek arasında ne gibi farklılıklar olduğu merak edilmektedir. Bu makalemizde konu ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.
Ayakta Su İçmenin Zararları Nelerdir?
Vücudumuzun yapı taşlarından biri olan su, her gün belli miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Vücuttan toksin atılmasını sağlayan ve sağlıklı sindirim sistemi için gerekli su ayakta mı içilmeli yoksa oturarak mı içilmeli gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. İslam Dini'nde oturarak su içmek sünnet olarak tanımlanmıştır. Suyu ayakta içmenin zararları dinimize göre farklı boyutlarda tanımlanmaktadır. Ayakta su içmenin zararlarını şu şekilde betimlemek mümkündür:
- Ayakta su içildiği zaman mide ve bağırsak hastalıklarına yakalanma riski artmaktadır. Çünkü insanların duruş pozisyonuna göre mide şekli değişiklik göstermektedir. Ayakta su içildiği zaman su direkt olarak 12 parmak bağırsağa ulaşmaktadır. Bunun sonucunda ise suyun içerisinde yer mineraller henüz vücuda karışmadan sindirilmiş olacaktır. Bu da suyun sağlık açısından önemini yitirmesine neden olur. Suyun vücuda bir faydası olmaz ve sadece su içmek için içilmiş olur.
- Ayakta su içmenin zararı olarak bir başka unsur mikropların atılmasını engellemesidir. Su bu şekilde içildiği zaman doğrudan onikiparmak bağırsağa gittiğinden midede birikmez. Bunun sonucunda mikrop ve toksin atımı sağlamaz. Bu da pek çok hastalığı beraberinde getirir. Vücut direncinin zayıflamasına ve mikropların aktif olmasına neden olur.
- Su oturmadan ayakta içildiği zaman bağışıklık sisteminde zayıflama meydana gelmektedir. Su midede biriktiği zaman sindirim fonksiyonlarını artırarak metabolizmayı hızlandırır. Mide asitleri de çalışarak mikropların yok edilmesine destek olur. Fakat ayakta içildiği zaman bu etkiler oluşmamaktadır.
Genel olarak zararlarından bahsedilirken ayakta su içmek günah mı soruları da beraberinde gelmektedir. Bu günah değildir. Fakat peygamber efendimiz sağlık açısından daha faydalı olacağını belirtmiş ve bu şekilde içilmesi için tavsiyede bulunmuştur.
Ayakta Su İçmek Kilo Aldırır mı?
Oturmadan ayakta su içildiği zaman suyun metabolizma ve sindirim sistemindeki etkisi meydana gelmemektedir. Normalde su vücuttan hem ödem atılmasını sağlar hem de yağ yakımına yardımcı olmaktadır. Fakat ayakta su içildiği zaman su midede birikmediği için görevini yerine getirememektedir. Eğer ki düzensiz beslenme de söz konusu ise kilo almak kaçınılmaz olmaktadır.
Oturarak Su İçmenin Faydaları Nelerdir?
Anadolu insanın yıllardır oturarak su içtiği bilinmektedir. Oturarak içilen suyun sindirim sürecinde dahil olarak toksin ve mikropların uzaklaştırılmasına katkı sağladığı söylenmektedir. Oturarak su içmek kolera gibi salgın hastalıklara karşı koruyucu etki meydana getirmektedir. Ayrıca düzenli ve doğru şekilde içilen suyun obezite gibi hastalıklara bile faydalı olabileceği belirtilmektedir. Uzmanlar su içme konusunda sık sık tavsiyeler vermektedir. Oturarak su içtiğiniz zaman su vücutta daha uzun süre bekler ve mikrop gibi zararlı maddeler varsa bunların ölmesini ve daha sonra idrar yolu ile atılmasını sağlar. Bu da hastalıklardan korunma konusunda etkilidir. Oturarak su içmek bilimsel açıdan da değerlendirilmiş ve birçok uzman bu şekilde daha sağlıklı olduğunu belirtmiştir.
Oturarak Su İçmek Sünnet midir?
Dinimize göre peygamber efendimizin söylediğini ve yaptığını yapmak sünnettir. Ayakta su içmek hadis olarak da karşımıza çıkmaktadır. Peygamber efendimiz su içerken imkanlar dahilinde kıbleye dönülmesi ve oturarak sağ el ile içilmesi konusunda bilgi vermiştir. Bundan dolayı sünnet olarak kabul edilmektedir.