Bacak ağrısı; genel olarak günlük hayatta meydana gelen olaylardan kaynaklanabilen, dokularda meydana gelen bir hasar sonucunda bel kısmının alt kısmından ayak bileğine kadar ağrı meydana getiren bir durum olarak nitelendirilmektedir.
Bacak Ağrısı Neden Olur?
Pek çok kişide meydana gelen bacak ağrısı genel olarak bacak kemiğinde ya da dokusunda meydana gelen bir hasar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yorucu bir günün ardından kasların yorulmasına bağlı olarak oluşabilecek bacak ağrısı meydana gelebileceği gibi, ciddi birtakım rahatsızlıklara bağlı olarak da gelişebilmektedir. Sinir sıkışması, damar setliği, diyabet gibi problemlerden de bacak ağrısı meydana gelebilir. Bu nedenle ağrı oluşumlarını tek bir sebebe bağlamamak gerekir ve kronikleşen ağrılar için ilgili tıbbi bölümlerden destek almak önemlidir.
Bacak bölgesinde meydana gelen ağrı uzun süre ayakta durmak ya da uzun süre hareketsiz kalmak gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilirken, aynı zamanda kalp krizi ya da inme gibi birtakım önemli hastalıkların belirtisi olarak da nitelendirilebilir. Genel olarak ağrıların oluşum nedeni kasılmalar yani kas spazmları olarak nitelendirilebilir. Bu durum kasların yorulmasına, hasar görmesine, vücudun susuz kalmasına ya da dengesi beslenme gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Bel fıtığı bacak bölgesinde ağrı oluşumuna neden olabilmektedir. Çocuklarda boyun uzamasına bağlı olarak ağrı meydana gelebilir. Gebelikte de bebeğin gelişimine bağlı olarak oluşabilir. Eğer bacağınızda sık sık ağrılar meydana geliyorsa uzman bir doktora probleminizi net olarak anlatmanız gerekmektedir. Bu şekilde genel test ve tetkikler yapılarak ağrının nedenine ulaşılabilir.
Bacak Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?
Bacak ile ilgili problem yaşadığınız zaman ortopedi ve travmatoloji uzmanlarına gitmeniz gerekmektedir. Kas dokusunun zarar görmesi ve kasların zayıflaması gibi nedenlerden ötürü oluşabilen bacak ağrısı bazı durumlarda hayati tehlike arz eden rahatsızlıklardan da meydana gelebilmektedir. Doktora gittiğiniz zaman size öncelikle fizik muayenesi yapar. Bunların arsından radyolojik testler, sinir ölçmek için EGM gibi tetkikler istemektedir. Elde etmiş olduğu sonuçlara bağlı olarak uygun bir tedavi yöntemi belirlenir ve uygulanmaya başlar. Bacaklarda ağrı oluşması genel olarak yaşlanmaya bağlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Gerek fizyolojik gerekse çevresel etmenlere bağlı olarak gelişen bu ağrılar günlük hayatta rahatsız edici olduğundan tedavi edilmelidir.
Geçmeyen Bacak Ağrısına Çözüm Önerileri
Evinizde doğal ve kolay bir şekilde uygulayabileceğiniz birtakım bitkisel yöntemler geçmeyen bacak ağrısı sendromunu ortadan kaldırabilir. Nane ve kekik yağı ağrıların azalması için doğal bir çözümdür. Bu bitki yağlarından elde edilen karışımı bacaklarınıza sürebilirsiniz. Ağrının tamamen giderilmesini sağlamasa bile azalmasına katkı sağlayabilmektedir. Bu bitkisel çözümün yanı sıra evde uygulayacağınız basit egzersizler de ağrıların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Oturma pozisyonunda bacakları kendinize doğru çekmek ve ileri doğru uzatmak uygulanabilecek en kolay ve etkili egzersizdir. Gün içinde bu hareketi 20 kere yapmak kan akışının hızlanmasına bağlı olarak ağrıların azalmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca ağrının şiddetine göre günde 1-2 defa soğuk kompres uygulamak faydalı olacaktır.
Bacak Ağrılarının Geçmesi İçin Ne Yapmalı?
Eğer ki önemli bir sebepten ötürü bacak ağrılarınız mevcut değilse bu bedensel birtakım problemlere işaret edebilir. Yani fazla kilolu olmak, mesleki deformasyonlar, gün içerisinde fazla ayakta kalmak ya da hiç hareket etmemek gibi etkilerden kaynaklanabilir. Aşırı kilolu olmak dizlere ve bacaklara çok yoğun ağırlık bindirir. Bu durum ağrıya sebep olur. Ağrıları geçirmek için bu durumlara dikkat ediniz.