Bademcik taşı; tonsillit olarak isimlendirilen, mukus, bakteri ya da besin kalıntılarının birikmesi sonucunda meydana gelen sert yapılı oluşumlar olarak tanımlanır.
Bademcik Taşı Nedir, Ne Demek?
Bademciklerin yüzeyinden başlayarak içeri doğru ilerleyen kör kanallar olarak bilinen kriptlerin ağız bölgesinde, içinde biriken salgı, yiyecek artığı ve bakteri üretimi sonrasında meydana gelen bademcik taşı; kötü ağız kokusu, yutkunma güçlüğü, tahriş ve boğaz ağrısı oluşturan bir yapıdır. Beyaz renkli bir yağı olan bademcik taşı, pirinç tanesi büyüklüğünde ya da daha büyüktür. Ufalanabilir yapıdadır.
Bademcik yapı olarak mukus, ölü hücre, bakteri, besin artığı gibi pek çok maddenin birikebileceği bir yapya sahiptir. Bu maddelerin birikmesi, sertleşmesi sonucunda ise bademcik taşı meydana gelir. Bu yapılar ağrılı ya da ağrısız bir şekilde olabilirler. Boyutları ise değişkendir. Bademcik iltihabını sürekli yaşayan kişilerde bu taşların varlığı yüksek ihtimalle söz konusudur. Beyaz ya da sarımsı renge sahip olan bu yapılar hemen hemen her insanda mevcuttur. Küçük olması nedeniyle herhangi bir belirti vermeyebilir. Büyük boyda bademcik taşlarının görülme ihtimali oldukça düşüktür. Taşın büyüklüğüne göre rahatsız edici semptomların gelişme olasılığı artış göstermektedir.
Bademcik Taşı Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak pek çok kişide herhangi bir belirtiye yol açmayan bademcik taşı, büyüme gösterdikçe semptomların meydana gelmesi söz konusudur. Bademcik taşı görselleri ve büyüklüğü neticesinde belirtilerine bakacak olursak;
- Ağızda kötü koku meydana getirir.
- Boğaz ağrısı söz konusu olmaktadır.
- Öksürük görülür.
- Yutkunma güçlüğü söz konusu olur.
- Boğaz bölgesinde sarı ve beyaz lekeler görülür.
- Bademcik şişmesi söz konusu olur.
- Kulakta ağrı oluşur.
Bademcik iltihabı ile bademcik taşı semptomlarını ayırt etmek zordur. Kulak ağrısı söz konusu ise bu taşların bulunma ihtimali yüksektir. Bundan dolayı bu tarz belirtiler söz konusu olursa doktora gidilmesi gerekir.
Bademcik Taşı Neden Oluşur?
Bademciklerin girintili ve çıkıntılı olması bu taşların oluşmasına neden olmaktadır. Ağız ve diş hijyeninin yetersiz olması, kronik sinüs sorunları, büyük yapılı bademciklere sahip olmak ve kronik bademcik iltihabı bademcik taşı oluşumuna neden olabilir. Eğer devamlı olarak bademcik taşı belirtileri yaşıyorsanız ve sürekli olarak boğaz enfeksiyonu temizliyorsa uzman bir doktora danışmanız gerekir.
Bademcik Taşı Nasıl Temizlenir? Nasıl Geçer?
Eğer hastada bademcik taşları ufak boyuttaysa ve herhangi bir semptom meydana getirmiyorsa, herhangi bir müdahaleye gerek yoktur. Henüz yeni gelişen bademcik taşı temizleme işlemi evde pamuklu çubuk yardımı ile yapılabilir. Fakat ağırı baskı yapılmamalıdır. Tuzlu su ile gargara yapılabilir. Ayrıca tuzlu su taş oluşumunu ve enfeksiyonu da önler. Eğer yutkunma güçlüğü ve diğer belirtiler söz konusu ise bu taşların çıkarılması gerekir. Tekrarlayan ve uzun vadeli olması sık sık bademcik enfeksiyonlarının oluşmasına neden olur. Bu tarz durumda lazer ışınları veya radyo-frekans yolu bademcik taşlarının giderilmesi sağlanabilir. Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi bu taşların oluşmaması için önemlidir.