Bamya, dünyanın farklı yerlerinde yetişen, çiğ hali ile tüketilmeyen gıdalar arasında yer alan, lif açısından oldukça zengin ve bağırsaklar doğal ilaç olarak betimlenen bir sebze çeşididir.
Bamyanın Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Bayan parmağı, gombo, okoro, ochro, bendi, bhindi gibi isimlerle de bilinen bamya, vücut için gerekli olan pek çok vitamin ve minerali içerisinde barındıran bir besindir. Oldukça besleyici ve sağlıklı olan bamya, A vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca içeriğine baktığımızda beta-karoten, ksantin ve lutein gibi flavonoid gibi antioksidanlar barındırdığını görebiliriz. Vücutta yer alan toksin maddelerin atılmasını sağlayan bamya aynı zamanda romatizmal hastalıklara da iyi gelmektedir.
Günlük hayatta 100 gram bamya tüketmek, vücudun ihtiyacı olan folik asit miktarının yaklaşık olarak %20'sii karşılamaktadır. Kalsiyum, magnezyum, lif, demir gibi vitaminlerin yanı sıra aynı zamanda A ve C vitaminleri barındıran bu sebzenin şeker oranı düşük, enerji düzeyi ise oldukça yüksektir. Ilık iklimlerde yetilen bamya içerisinde yer alan bol miktarda lif sayesinde mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Ayrıca sindirim sistemi rahatsızlıklarının giderilmesine de yardımcı olur.
Vücudun sıvı oranını arttıran bamya aynı zamanda pek çok vitamin ve mineral için de doğal bir kaynak olmaktadır. Sıvı oranının yüksek olması böbrek hastaları için faydalı besinler arasında olduğunu göstermektedir. Hücre yenileyici özelliği bulunan bamya, vücuttaki ödemi giderilmesine de yardımcı olan bir besindir.
Bamyanın Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Faydalı ve yararlı etkileri ile bildiğimiz bamya, ciddi rahatsızlıklara yol açan bir sebze değildir. Henüz bu konuda gözlemlenmiş ve kanıtlanmış bir durum söz konusu değildir. Eğer ki bu sebzeye alerjiniz varsa tüketmemeniz gerekmektedir. Bu tarz bir durumda yan etki görebilirsiniz. Bununla birlikte kronik rahatsızlığınız varsa bu besini tüketirken dikkatli olmalısınız ve aşırı tüketimden kaçınmalısınız. Düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız tüketim öncesinde doktora danışmanız gerekmektedir. Herhangi bir sebepten dolayı belli bir beslenme programını takip ediyorsanız tüketmemelisiniz. Aşırı miktarda tüketilmemesi gerekir. Her besinde olduğu gibi bamya da gereğinden fazla tüketilirse fayda maksimizasyonunu aşar ve yan etki meydana getirir.
Bamya Ne İşe Yarar?
Üst solunum yollarına yakalanmamak için ve bu tarz rahatsızlıkların önlenmesi için bamya oldukça faydalı besinler arasında yer alır ve tüketilmelidir. Zararlı ve hasar görmüş hücrelerin hastalık yaratmasını önler ve kanser gibi rahatsızlara karşı önleyici bir etki meydana getirir. Yüksek lif özelliği sayesinde bağırsakların dengeli bir şekilde çalışmasını sağlayan bu besin atıkların kolayca vücuttan atılmasına yardımcı olur. Midenin asit dengesini sağlayan bu besin ülser gibi rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur.
Bamya İshal Yapar mı? Gaz Yapar mı?
Sindirim sistemi için faydalı yiyecekler arasında yer alan bamya bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. İshal ya da gaz gibi sindirim problemlerinin önlenmesi konusunda yardımcı olmaktadır. Vücuda yeterli oranda lif alınması açlık hissini bastırırken aynı zamanda bağırsak ve mide problemlerinin de önüne geçer.