Beta virüsü; üst solunum yollarını etkileyen ve aynı zamanda bademcik enfeksiyonuna neden olan, kış mevsimlerinde ve mevsim geçişlerinde çok sık görülen enfeksiyonel bir hastalıktır.
Beta Virüsü Nedir? Öldürür mü?
Boğazda iltihaba neden olan beta virüsü, bir tür mikroorganizmadır. Ateş ve boğaz ağrısı görülen çocukların yaklaşık olarak %10-15 civarında A grubu Beta Hemolitik Stroktokok bakterisine rastlanılmaktadır. Bulaşıcı bir hastalık olan beta virüsü, diğer üst solunum yolu hastalıklarına göre daha zor bir şekilde iyileşmektedir. Virüsün boğaza yerleşmesi sonucunda belirtile meydana gelmektedir. Yaklaşık olarak 1-3 gün içerisinde semptomlar oluşur.
Genel olarak çocuklarda görülen ve bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen bu virüs, boğaz bölgesinde iltihaplanma meydana getirmektedir. Burun yolundan sinüs kanallarına, oral yolla boğaza ve oradan da akciğere inebilmektedir. Bundan dolayı ciddi enfeksiyonlar meydana getirebilir. Beta virüsü öldürür mü diye merak ediyorsanız böyle bir etkisi görülebilir. Fakat tedavi edilmesi mümkündür.
Beta Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Daha çok 5-15 yaş grubundaki çocuklarda görülen beta virüsünün belirtileri şöyledir:
- Yüksek ateş meydana gelir.
- dilin üzerinde beyaz lekeler oluşur.
- Boğaz ağrısı söz konusu olur.
- Bademcik şişmesi ve beyaz görünümlü iltihap meydana gelir.
- Boyunca şişlik görülebilir.
- Dokunulduğu zaman ağrıyan lefn düğümleri görülür.
- Mide bulantısı ve kusma söz konusu olur.
- İştahsızlık görülür.
- Ağız kokusu meydana gelir.
- Ciltte kızarıklık ve döküntüler oluşur.
Çocuklarda ya da yetişkinlerde beta mikrobu belirtileri bu şekilde gözlemlenmektedir. Farklı solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırılabileceği için belirtiler gözlemlendiği zaman uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Beta Virüsü Neden Olur?
Genel olarak bir virüs bulaş yolu ile geçmektedir. Virüsün tek bir nedeni bulunmamaktadır. Geçmeyen beta mikrobu asıl olarak streptococcus pyogenes isimli bakteriden kaynaklanmaktadır. Çocuklar özellikle okul, oyun alanı gibi kapalı alanlarda daha fazla durdukları için bulaşma ihtimali daha fazla olmaktadır.
Streptococcus pyogenes isimli bakterinin burun, boğaz ya da ağız yolu ile herhangi bir şekilde vücuda girmesi sonucunda beta virüsü meydana gelir ve enfeksiyonel hastalık oluşur. Hastalık oldukça kolay bir şekilde bulaşır. Bundan dolayı korunmak zordur.
Beta Virüsü Nereden Bulaşır?
Hasta olan bireyin öksürmesi ya da hapşırması sonrasında etrafa damlacıkların yayılması ya da aynı kişi ile yakın bir ortamda nefes alma sonucu bulabilir. Hasta olan kişiye 1 metreden daha az yaklaşmak, kullandığı bir çatalı, kaşığı, bardağı kullanmak hastalığın bulaşmasını kolaylaştırır. Kış aylarında çocukların soğuk içecekleri ve yiyecekleri yememesi gerekir. Otobüs, sinema, okul gibi toplu yerlerde hastalığın kolaylıkla bulaşmasına neden olur.
Hasta olan kişi ile aynı ortamda bulunmamalıdır. Aksi durumda beta virüsü etkileri diğer kişilerde de meydana gelebilir. Kişisel hijyene önem verilmeli ve el yıkama alışkanlığı sağlanamalıdır. Bu şekilde bulaşma belli ölçüde azaltılabilir.
Beta Mikrobu Doğal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu hastalık söz konusu olduğu zama en etkili yöntem antibiyotik kullanımıdır. Ayrıca kendi kendine de iyileşebilir. Beta mikrobu sarımsak tüketimi ile de vücutta atılabilir. Yetişkinler bu yöntemden yararlanabilir. Fakat herkesin bağışıklık sistemi iyi olmadığı için bazı kişilerde yoğun geçebilir.
Bazı durumlarda tehlikeli olabilen beta virüsü tedavi edilmezse eğer; kalp romatizması, eklem iltihabı, böbrek iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre ya da deri iltihaplarına neden olabilir. Bundan dolayı mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek, iyileşme için tedavi sağlanmalıdır. Beta virüsü tedavisi ile iyileşmek mümkündür.