Beyaz dut; bol miktarda C vitamini içeren, kalp, mide ve bağırsak için faydalı olan ve bağırsakların düzenli çalışmasını destekleyerek sindirim sisteminin dengelenmesini sağlayan bir meyvedir. Beyaz dutun faydaları ve zararları hakkında bilgi almak, nasıl kurutulur öğrenmek istiyorsanız eğer makalemizi okumaya devam ediniz.
Beyaz Dut Faydaları Nelerdir?
İdrar söktürücü özelliği bulunan beyaz dut; bağırsak solucanlarının düşürülmesini sağlayan ve aynı zamanda vücuda zindelik veren bir meyve türüdür. Vitamin ve mineral açısından zengin olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlenmesine destek olan bu meyve, tam bir lif kaynağıdır. Günde sadece bir porsiyon beyaz dut yiyerek lif ihtiyacının yaklaşık olarak %20'sini karşılamanız mümkündür. Beyaz dut neye iyi gelir dediğinizde kan şekerinin kontrol edilmesini ve kolesterol seviyesini dengelediğini belirtebiliriz. Kandaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
İçeriğinde hem çözünür hem de çözünmeyen lif barındıran beyaz dut, sindirim sisteminin dengelenmesine ve düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Anti-aging etkisi bulunan beyaz dut, yaşlanma karşıtı etkiler meydana getirmektedir. İçerisinde yer alan bol miktarda C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirir ve hastalıklara karşı koruyucudur. Beyaz dutun meyvesi kadar yaprağı da faydalıdır. Beyaz dut yaprağını kaynatıp içtiğinizde vücuttan ödem atmanızı sağlar. Hazımsızlığın giderilmesini sağlayan bu meyve aynı zamanda sindirimi kolaylaştırmaktadır. Mide rahatsızlıklarına iyi gelen beyaz dur reflü ve ülser gibi hastalıklar için faydalıdır. Düzenli bir şekilde tüketildiğinde kireçlenme gibi rahatsızlıkların önüne geçer.
Beyaz Dutun Zararları Nelerdir?
Çoğunlukla faydalı etkileri ile bilinen beyaz dut, doğru seçilip tüketildiği zaman herhangi bir yan etkisi olmamaktadır. Dut alırken ezilmiş ve çürümüş olanlar alınmamalıdır. Lezzetine bakınız ve aşırı yumuşamış olanları tüketmeyiniz. Ayrıca gün içerisinde aşırı yemeyiniz. Aşır dut yediğinizde faydaları zarara dönüşebilir. Lifli içeriği nedeniyle sindirim sistemini etkileyebilir. Beyaz dut şekeri yükseltir mi diye baktığımızda glisemik indeksi yüksek olduğundan şeker hastaları tarafından kontrollü tüketilmesi gerektiğini belirtebiliriz. Taze dut gaz yapar mı sorusu diğer merak edilen bir konudur. Genel olarak sindirim sistemine iyi geldiğinden kabızlık ve gaz şikayetlerini önlediği belirtilmektedir.
Beyaz Dut Nasıl Kurutulur?
Evinizde dut kararmadan nasıl kurutulur diye merak ediyorsanız eğer; açık havada, güneşte, ya da tavan arası gibi kapalı alanlarda kurutma sağlamalısınız. Oldukça sulu bir meyve olan dut, serin bir yerde yakın bir şekilde dizilerek kurutulmaya çalışılırsa çürüme meydana gelir. Direkt olarak kızgın güneşe bırakmak, içerisindeki vitaminlerin azalmasına neden olur. Bundan dolayı dağınık ışıkta, iyi havalandırılan bir yerde kurutmanız gerekir. Meyveleri kurutmadan önce yıkamayınız. İdeal olanı yıkamadan kurutmaktır. Eğer temizliğinden emin değilseniz yıkamanız gerekebilir. Beyaz dut kurusu da hem lezzetli hem de sağlık için çok faydalıdır.
Beyaz Dut Reçeli ve Pekmezi
Genel olarak meyvenin kendisini taze bir şekilde yiyebileceğiniz gibi aynı zamanda beyaz dut pekmezi ya da reçeli de yapabilirsiniz. Beyaz dut reçeli bildiğimiz reçel tarifleri ile aynı şekilde yapılmaktadır. Pekmezi ise dutlarının iyice sularının çıkartılması, katısı le sıvısının ayrılması ve sonrasında güzelce kaynatılması ile elde edilir. Aynı zamanda bunları sipariş vererek hazır şekilde de satın alabilirsiniz.