yeniloji.com
Sağlık

Beyin Sisi Nedir? Neden Olur? Yaşayanlar ve Tedavisi

Henüz yorum yazılmadı
Beyin Sisi Nedir? Neden Olur? Yaşayanlar ve Tedavisi
Yeniloji 3003 görüntüleme

Beyin sisi; anlık hafıza kaybı, konsantrasyon bozukluğu ve kafa karışıklığı gibi belirtileri ile karakterize olan özellikle covid sonrasında meydana gelen bir rahatsızlık türüdür.

Beyin Sisi Nedir? Ne İyi Gelir?

Koronavirüs geçiren 10 hastadan birinde görülen beyin sisi, sinir sisteminde meydana gelen bir tür nörolojik rahatsızlıktır. Kişilerin bilişsel işlevlerini gerçekleştirmesi konusunda zorluk yaşamasına neden olan bu rahatsızlık aynı zamanda beraberinde birçok kronik hastalığa da sebep olabilmektedir.

Coronavirüs nedeniyle ortaya çıkan enfeksiyondan ötürü, bağışıklık meydana getiren antikorların yanlışlıkla sinir sistemine saldırması veya hasar göre sinir hücrelerinin yanlış sinyal üretmesi sonrasında meydana genen beyin sisi, odaklanamama, unutkanlık, karamsar düşünceler ve uykuda güçlük yaşama etkileri ile kendini göstermektedir.

Son zamanlarda birçok kişinin yaşamını etkileyen beyin sisine ne iyi gelir diye baktığımızda, beslenmenin, beyin egzersizlerinin bu konuda etkili ve yararlı olabileceğini belirtebiliriz.

Beyin Sisi Neden Olur?

Dünyayı saran koronavirüs salgını sonrasında ortaya çıkan beyin sisi, genel anlamda beyindeki sinir hücrelerinin zarar görmesi sonrasında oluşmaktadır. Zarar gören sinir hücreleri arasında iletkenlik tam olarak sağlanamadığı için kişi bir şeyi hatırlamakta güçlük yaşayabilir.

Unutkanlık ile çoğu zaman karakterize olan beyin sisi nedenleri hastalık sonrasında vücutta meydana vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanabiliriz. Magnezyum minerali, D ve B vitamini, demir eksikliği sonrasında görülen kansızlık gibi sebeplerden ötürü meydana gelebilen bu rahatsızlık aynı zamanda tiroid sorunları, çay ve kahve tüketiminin aşırı olması, çalışma hayatının yoğun tempolu olması ve dinlenememe, insülin direnci ve kötü beslenme alışkanlıkları sonrasında görülebilir.

Beyin Sisi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Çoğunluklukla unutkanlık ve dalgınlık ile tanımlanan beyin sisinin belirtileri aynı zamanda; konsantrasyon kaybının olması ve odaklanma problemlerinin yaşanması gibidir. Kişi konuşurken kelime bulmakta güçlük yaşayabilir.

Düşüncelerin toparlanmasında zorlanmaya neden olan beyin sisi, okuduğunu anlakta güçlük yaşanmasına sebebiyet verir. Önemli konularda karar vermede güçlük yaşanır. 2 işi aynı anda yapamama, başladığı işi bitirememe ve mental performans gerektiren her işte zorluk yaşama söz konusu olur.

Beyin Sisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu rahatsızlığın tedavisinde en önemli şey beslenmedir. Yaklaşık olarak 3 ay boyunca şekersiz, glutensiz ve süt ürünlerinin olmadığı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Taze sebze ve meyvenin yanı sıra zeytinyağı, tereyağı, hindistan cevizi yağı ve doğru protein kaynakları seçilmelidir. Çiğ kuruyemişler ve fermente gıdalar sofrada yerini almalıdır.

Eğer kronik olarak stres yaşıyorsanız, psikolojik olarak rahatlamalı ve iyi bir uyku düzeni oluşturmalısınız. Eğer uyumakta zorluk yaşıyorsanız, melatonin salınımını gerçekleştiren takviyelerden destek alınız. Beyin sisi ilaç tedavisi doktor önerisi ile gerçekleşebilmektedir. Genel olarak uyku ve dengeli beslenme önerilmektedir.

Dikkat edilmesi gereken bir başka detay ise egzersiz yapmaktır. açık hava yürüyüşleri, hafta sonraları deniz havası alınması sağlanabilir. Doğada vakit geçirmek iyi gelecektir.

Beyin Sisi Yaşayanlar Var mı?

Son yıllarda daha fazla görülen beyin sisi özellikle koronavirüs geçirmiş kişilerde görülmektedir. Çoğu kişi beyin sisi ne zaman geçer diye sorarken etkilerinin kalıcı olup olmaması konusunda da tereddütlüdür.

Dengeli beslenme ve egzersiz ile iyileşme sağlayan beyin sisi, beyninizin çalışma hızını etkilemektedir. Kendinizi eskisi kadar zinde göremeyebilirsiniz. Eğer bu tarz durumlar yaşıyorsanız, uzman bir doktora gitmeli ve gerekli tedaviin uygulanmasını sağlamalısınız.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Zencefil Suyunun Faydaları Nelerdir? Kilo Verdirir mi? Zararları Var mı?

Zencefil Suyunun Faydaları Nelerdir? Kilo Verdirir mi? Zararları Var mı?

Zencefil suyu; antioksidan, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan bir bitkisel karışımdır...

Mis C Hastalığı Nedir? Belirtileri, Kriterleri ve Tedavisi

Mis C Hastalığı Nedir? Belirtileri, Kriterleri ve Tedavisi

Mis C hastalığı; çocuklarda koronavirüs sonrasında ortaya çıkan, ciddi sonuçlar meydana getirebilen ve kalp, akciğer, kan damarları, böbrekler gibi pek çok organda iltihaplanma oluşturan bir sendromdur...

Sigara Bırakanlar İçin Detoks Önerileri Nedir? Nasıl Yapılır?

Sigara Bırakanlar İçin Detoks Önerileri Nedir? Nasıl Yapılır?

Sigara bırakanlar için detoks uygulamaları ciğerlerin daha kısa süre içerisinde temizlenmesine yardımcı olmaktadır...

Nohut Suyu Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?

Nohut Suyu Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?

Nohut suyu; cilt güzelliğini destekleyen, ödem atmaya yardımcı olan ve vücudumuz için birçok sağlıklı etkiyi bir arada barındıran bir karışım olarak tanımlanmaktadır...

Hangi Vitamin Neyde Var?

Hangi Vitamin Neyde Var?

Vitamin; tüketilen besinlerde bulunan, vücut tarafından üretilemeyen ve eksikliği durumunda çeşitli hastalıklara neden olan maddelerdir...

Rokanın Faydaları Nelerdir? Acısı Nasıl Geçer?

Rokanın Faydaları Nelerdir? Acısı Nasıl Geçer?

Roka, salatalarda sıklıkla kullanılan, hem lezzeti hem de vitaminleri sayesinde sağlıklı besinler arasında yer alan bir sebze çeşididir...

Zıplayarak Kilo Verilir mi? Zıplamak Kaç Kalori Yakar?

Zıplayarak Kilo Verilir mi? Zıplamak Kaç Kalori Yakar?

Zıplayarak kilo verme; zayıflamayı eğlenceli hale getiren, açlık hissetmeden kısa bir zaman dilimi içerisinde yağ yakımının oluşmasına destek olan bir yöntemdir...

En Sağlıklı Kumaş Türü Hangisidir?

En Sağlıklı Kumaş Türü Hangisidir?

En sağlıklı kumaş türü, malzemesinde kimyasal bulundurmayan ve cilde zarar vermeyen ve tahriş etmeyen modeller olarak belirtilmektedir...

Ozon Terapisinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Ozon Terapisinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Ozon terapisi; damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığında tedavisinde kullanılan bir yöntemdir...

1 Ayda 5 Kilo Verdiren Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

1 Ayda 5 Kilo Verdiren Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

Kilolu bir kişinin hızlı bir şekilde kilo kaybetmesi için uygulanan zayıflama yöntemleri arasında bulunan 1 ayda 5 kilo verdiren diyet sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olur...