Çağla; kayısı ve bademin olgunlaşmamış hali olarak bilinen, baharın müjdeleyicisi olan bir meyvedir.
Çağla Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Mart ve Nisan aylarında hasadı yapılan çağla; sadece 20 gün boyunca tüketilebilen, ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen, insan sağlığı için pek çok faydası bulunan bir meyvedir. Anavatanı İran ve Afganistan olan bu meyve küçük miktarlarda tüketilmektedir. Genel olarak ilaç niyetine ya da tadımlık olarak yenilmektedir. Yüksek oranda besin değeri içeren bu meyve kalp ve damar hastalıkları için oldukça faydalıdır.
Çağla meyvesi, kahverengi topraklarda yetişir ve bu topraklardaki tüm vitaminler, mineraller içerisinde barındırır.
Ekşi bir tada sahip olan bu meyve genel olarak tuz ile birlikte tüketilmektedir. Eski zamanlarda İpek yolu aracılığı ile tüccarlar ve seyyahlar tarafından Anadolu'ya getirilen çağla meyvesi, Milatta önceki tarihlerde de tüketilmekteydi. Yeşil halde tüketilen bu meyve olgunlaştığında ise bademe dönüşmektedir. İçeriğinde bol miktarda fosfor, azot ve potasyum barındıran bu meyve Mart ayının başından itibaren çiçeklenmeye başlar ve soğuğa dayanıklıdır.
Çağlanın Faydası Nedir? Ne İşe Yarar?
İçerisinde yüksek oranda selenyum ve fosfor barındıran çağla, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca içeriğince C vitamini de yer almaktadır. Bilindiği üzere c vitaminini antioksidan etkisi vardır ve bu etki serbest radikallere karşı savaşmaktadır. E vitamini açısından da zengin olan çağla, cilt sağlığı için son derece faydalıdır. Sivilce ve akne oluşumunun engellenmesine yardımcı olur. Hatta bu meyveden elde edilen maskelerin kırışıklık giderici etkisi olduğu belirtilmektedir.
Çağla meyvesi bir insanın günlük su ihtiyacının yaklaşık olarak %40'nı karşılayabilmektedir. Özellikle mevsim geçişlerinde vücudumuzun sıvı dengesinin sağlanması için faydalı olabilmektedir. Günde bir tabak tüketerek sıvı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Tekli yağ asitlerine sahip olan çağla, vücutta kolesterolün dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte damarların tıkanmasını önleyerek kalp sağlığının korunmasına destek olmaktadır.
Lif açısından yüksek değerlere sahip olan çağla, metabolizmanın düzenli bir şekilde çalışmasına destek olur. Ayrıca bağırsaklarda probiyotik bir etki meydana getirir ve iyi bakterilerin sayısının artmasını sağlar. Yüksek kalsiyum etkisi ise çocukların gelişmesinde, kemiklerinin kuvvetlenmesinde etkili olmaktadır.
Çağlanın Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Genel olarak faydalı etkileri ile kendinden söz ettiren çağlanın zararları konusunda da birtakım bilgiler bulunmaktadır. Öncelikle mayhoş ve ekşi bir tadının olması tansiyonda dengesizlik meydana getirebilir. Bu meyveyi tüketirken çok fazla tuz kullanırsanız kalp ve damar tıkanıklığı problemi yaşayabilirsiniz. Bu nedenle sade şekilde tüketmeye özen göstermeli ya da aşırı tuz kullanılmamalıdır. Faydalı olduğu düşünülerek aşırı tüketim sağlanmamalıdır.
Çağlanın Kalorisi Ne Kadar?
Düşük kalorili içeriği sayesinde sağlıklı beslenme listelerinde yer alabilen çağlanın 1 tanesi 11 kaloridir. 10 adet çağla 105 kaloridir. 20 adet çağla ise 229 kaloridir. 100 gram çağlanın kalorisi 557'dir. Normal miktarda tüketim sağlamak vücut için oldukça faydalıdır.