Çam ağacı; iğne yapraklı ve reçineli özellikleri ile bilinen, birden fazla türe sahip olan, yaz-kış yeşil görünüme sahip olan, ülkemizde en fazla rastlanan ağaç türlerinden biridir. Çam ağacının faydaları hakkında bilgi vereceğimiz bu yazımızda aynı zamanda çam ağacının zararlarına çeşitleri ve özelliklerine değineceğiz.
Çam Ağacının Faydaları Nelerdir?
Tüm yıl boyunca yeşil kalan çam ağacı, sokaklar, site bahçelerinde ve ormanlarımızda sıklıkla karşımıza çıkan bir ağaç türüdür. Kokusu ile insanlara huzur ve enerji veren, birçok şifalı etkisi bulunan bir ağaçtır. Çam ağacının faydalarını şöyle sayabiliriz:
- Çam ağacının sakızı yaraların üzerine uygulandığı zaman hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
- Bu doğal ağacın kabuğu sirke ile birlikte kaynatılırsa ve gargara yapılırsa diş ağrılarının hafiflemesini sağlar.
- Çam ağacının yaprakları kaynatılıp, bal ile karıştırılıp düzenli olarak tüketilirse gastrit rahatsızlığına iyi gelir.
- Kabuklarını kaynatıp bal ile tatlandırarak içmek balgam söktürücü etki meydana getirir.
- Zeytinyağı ile karıştırılan çam terebentin yağı saç diplerine sürülüp tüm gece boyunca bekletilirse yeni saç oluşumuna destek olur ve aynı zamanda saçların daha hacimli ve bakımlı gözükmesini sağlar.
- Astım hastalığı için faydalı olan çam ağacı sinir otu ile birlikte kaynatılıp, içerisine bal eklenirse rahatlama sağlamaktadır.
- Çamın taze fidanları kaynatılıp, bal katılarak içilmesi ya da gargara yapılması ses kısıklığına iyi gelir.
- Çam ağacı oksijen üretir mi diye baktığımızda yaklaşık olarak 40 kişinin 1 saatte havaya vermiş olduğu karbondioksiti yetişkin bir çam ağacı hemen hemen 1 saat içerisinde oksijene çevirir. 1 hektar çam ağacı yılda 30 ton kadar oksijen üretir.
- Biberiye ile birlikte çam yaprakları kaynatılıp içilirse idrar söktürücü etki meydana getirir.
- Bu ağacın yaprakları kaynatılıp ışık bir şekilde tüketilirse eğer zayıflama meydana getirir.
- Çam ağacı yaprağı faydalarına baktığımızda yaprakların kabukları ile birlikte kaynatılıp, içerisine bal eklenip tüketilirse karaciğer ağrılarının hafifletir ve giderir. Ayrıca bu yapraklardan yapılan çay böbrek iltihabını da giderir. Böbrek kumlarının giderilmesini de sağlar.
- Verem hastalığına sahip olan kişiler için çam havası önerilmektedir.
- Çam filizlerinden elde edilen çay, inatçı öksürüğü gidermektedir.
- Çam kabuklarını öğütüp, yaranın üzerine serperseniz eğer, yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
İnsan sağlığı, doğa ve yaşam için oldukça etkili faydaları bulunan çam ağacı ülkemizde bol miktarda yer alır. Gerek temiz hava ve gerekse insan ve hayvan yaşamı için önemli faydaları vardır.
Çam Ağacının Zararları Nelerdir?
Doğa için oldukça önemli olan çam ağaçları kent merkezlerinden birtakım zararlara yol açabilmektedir. Plansız ve bilinçsiz bir şekilde dikilen çam ağaçları çok fazla büyüdüğü zaman sorun haline geldiği belirtilmektedir. Sürücülerin görüş mesafesini etkileyebiliyor. Kozalakları yollara dökülebiliyor. Ayrıca çam ağaçları hava kirliliğine karşı kısa süre içerisinde yaprak dökmektedir. Kentler ve şehir merkezleri için çınar, meşe, at kestanesi, okaliptus, manolya, cennet ağacı, orkide gibi geniş yapraklı ağaçlar önerilmektedir. Bunlar hem oksijen verir hem de toz ve dumanı emer.
Çam Ağacının Çeşitleri Nelerdir?
Türkiye'deki çam ağacı türleri birden fazladır. Dünya genelinde birçok çeşidi bulunan bu ağaçların çeşitleri şöyledir:
Sarıçam: en iyi ve en güzel çamlardandır. Yaklaşık olarak 600 yıl yaşar ve 50 metre kadar uzar. Kuruya ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Sert toprakları sevmezler ve kireçli topraklarda yetişirler. Bu ağaçtan yapılan kereste çok dayanıklıdır. Gövdesinde ve yapraklarında sakız vardır.
Karaçam: Yaprakları sarıçamdan daha sert olan bu ağaç ulu ağaçlardandır. Kozalakları çok daha büyüktür. Her iklimde ve toprakta yetişir. Bol miktarda çam sakızı vermektedir.
Akçam: Yüksek yerlerde ve dağlık bölgelerde yetişir. Soğuk ve sert iklimleri sever.
Kızılçam: Sert yerleri sever. Kireçli ve kayalık toprakları sever.
Suriye çamı: Akdeniz iklimini sever. Kozalakları sarkıktır.
Yalı çamı: Deniz kıyılarını sever. Silisli ve kumlu toprakları sever. Kireçli toprakları sevmez ve bol miktarda çam sakızı verir.
Fıstık çamı: Taze, besili, sıcak ve nemli toprak sever. Ilık yerlerde yetişir. Kozalaklarındaki tohumlar çam fıstığı olarak kabul edilir. Kozalakları kalın, sert ve çabuk çatlamayacak şekildedir. Fıstıkların çıkması için ılık suya konur.
Köknar: Oldukça nazlı bir ağaçtır. Derin, serin, besili toprak, rüzgara karşı korunaklı ve gölgeli yerleri sever. Islak ve sert toprakları sevmez. 2-3 yıl içinde kök salar ve sonrasında uzar.
Ladin: Köknarı andırır. Fakat kozalakları sarkıktır. Köknardan daha kolay büyür. Torak ayırt etmez.
Sedir: Dağ selvisi olarak da bilinir. Ulu bir ağaçtır. Kerestesi çok dayanıklı değildir.
Saksı çamı: Boyu fazla uzamaz. Bahçe, taraça ve funda toprağında yetiştirilir. Gölgeyi sever. Kış aylarında içeri alındığında sıcağa değil aydınlığa konulmalıdır. Dumandan ve tozdan korunmalıdır. Yapraklarına ara sıra su serpilmelidir.
En değerli çam ağacı hangisi diye baktığımızda her birinin ayrı özelliğinin ve faydasının bulunduğunu belirtebiliriz. Evde yetişen çam türleri çok uzamayanlardır.
Çam Ağacı Özellikleri Nelerdir?
Yaprak dökmeyen çam ağaçları diğer ağaçlar gibi sonbaharda taze durur. Yaz-kış yeşil kalmaktadır. Ayrıca uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Ayrıca iğneleri ve kendi kozalakları bulunur. Dayanıklı yapısı sayesinde her iklimde yetişebilir. Çam ağacı oksijen üretir mi diye baktığımızda havayı temizler ve toz emicidir. Bir çam ağacı yılda 100 kilo toz emer.