Çilek alerjisi; çileğin içerisinde yer alan bazı proteinlere karşı vücudun alerjik reaksiyon geliştirmesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Genel olarak çilek tüketimi sağladıktan kısa bir süre sonra alerjik reaksiyonlar ortaya çıkmaktadır.
Çilek Alerjisine Nedir? Nasıl Olur?
Çok nadir görülmeyen bir durum olan çilek alerjisi, genel olarak çileğin içerisinde yer alan bazı maddelerin vücuda girdikten sonra bağışıklık sistemi tarafından tehdit olarak algılanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bağışıklık sistemi genel olarak bu proteinleri birer tehdit olarak algılar ve bunun sonucunda bazı tepkimeler ortaya koyar. Genel olarak çilek yedikten sonra deri üzerinde, burunda, solunum yolları, sindirim sistemi üzerinde etkiler meydana getirmektedir.
Bir besin alerjisi olarak nitelendirebileceğimiz çilek alerjisi, hemen hemen her yaşta insanda görülebilmektedir. Fakat çocuklarda görülme olasılığı daha da yüksektir. Çocuklarda da görülme sıklığı %0.5 ve %1 arasında görülmektedir. Kaşıntı ve kızarıklık ile kendini gösteren bu rahatsızlık hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilmektedir. Genellikle çocukluk çağında çileğin ilk yenmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Fakat ilerleyen yıllarda da ortaya çıkabilmektedir. Bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen bu alerji çeşidine sahip olan kişilerin çilek meyvesinden uzak durması gerekmektedir.
Çilek Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Çilek alerjisi genel olarak çilek yedikten yaklaşık olarak birkaç dakika sonra ya da birkaç saat sonra ortaya çıkmaktadır. Fakat ortalama olarak genelde yarım saat içerisinde kendini göstermektedir. Ortaya çıkan belirtileri şu şekilde nitelendirebiliriz:
- Boğaz kaşıntısı,
- Ağız içerisinde kaşıntı oluşması,
- Deride ve ağızda karıncalanma meydana gelmesi,
- Deri kaşıntısı,
- Deri döküntüsü,
- Öksürük,
- Hırıltılı solunum gerçekleşmesi,
- Burunda tıkanıklık oluşması,
- Baş dönmesi ve beraberinde sersemlik oluşması
Eğer çileği yedikten sonra bu tarz belirtilerden biri ya da birkaçı meydana geliyorsa çilek alerjisi durumu söz konusu olabilir. Hafif ya da orta şiddetli belirtiler bazı ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Bazı durumlarda çilek alerjisi hayatı tehdit eden anaflaksi durumunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu daha şiddetli alerji olarak nitelendirilmektedir. Burum oluştuğunda kalp atışında hızlanma, dilde şişme, boğazda şişme, nefes alışverişinin engellenmesi, bayılma, baş dönmesi gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Bu tarz bir durum söz konusu olduğunda acil tıbbi yardım alınması gerekmektedir.
Çilek Alerjisi Ne Kadar Sürer?
Alerjinin şiddetine göre belirtilerin ne kadar devam edeceği değişmektedir. Eğer ki alerji şiddeti çok fazlaysa belirtiler daha uzun süreli seyredebilir. Eğer ki çok şiddetli bir alerji değilse kısa sürede bazı ilaçlar ile geçer. Fakat bazı durumlarda daha uzun süre seyredebilir.
Çilek Alerjisine Ne İyi Gelir?
Genel olarak çilek alerjisi durumunu önlemek için çilek tüketiminden uzak durmak gerekmektedir. Hatta içerisinde çilek bulunan her türlü yiyecekten uzak durmanız gerekmektedir. Taze çilek, kurutulmuş çilek, çilek reçeli, çilekli şeker ve çilekli pastalardan uzak durmanız gerekmektedir. Bazı gıdaların içeriğinde tatlandırıcı olarak çilek kullanıldığı gözlemlenmektedir. Bu tarz durumlarda içeriğe dikkatli bir şekilde bakmanız gerekir. Alerji için doktora gittiğinizde antihistaminik ilaçlar reçete edebilir. Birtakım ilaçlarla da çilek alerjisi tedavisi yapılabilir.