Çınar yaprağı, genel olarak ormanlarda değil de nehir, ırmak ve dere yataklarında yetişen oldukça faydalı bir bitkidir.
Çınar Ağacı Yaprağı Nedir? Nerede Yetişir? Neye Yarar?
Birçok yabancı ülkede yetiştiği gibi ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişebilen bir bitki türüdür. Çına ağaçları insan sağlığı için oldukça etkili bir ürünüdür. Hem kozalakları hem de yapraklarının birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle yaprakları birçok sağlık probleminin çözümü için kullanılabilmektedir. Genel olarak çay ve kür olarak tüketilen bu bitkiler etraftaki ve havadaki kirden, tozdan çok fazla etkilenmemektedir. Bu yüzden oldukça sağlıklıdır.
Çınar yapraklarının birçok şifası vardır ve kullanım sırasında olgun olanlarının tercih edilmesi gerekmektedir.
Çınar yapraklarının içerisinde tannik denilen bir asit bulunmaktadır. Ateş düşürücü etkisi ile bilinen çınar yaprağı bu özelliğini içerisindeki tannik asitten almaktadır. Bu bitki insan eline benzer ve 5 ayrımı vardır. Ayrımları az ve dar olanlar toksit içerebildiği için zararlı olabilmektedir. Bu yüzden olgunlaşmış ve ayrımları geniş olan yapraklar seçilmelidir.
Çınar Yaprağının Faydaları Nelerdir?
Bu yaprakların faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Bazılarına değinecek olursak; bu ağacın yaprakları kemik ve eklem sağlığı için oldukça faydalıdır. Kemikleri ve eklemleri koruyucu özelliği sayesinde kireçlenmeyi önler ve vücudun güçlü olmasını sağlamaktadır. Kemik sağlığı için vazgeçilmez olan bu bitki türü diş ve diş eti sağlığı için de oldukça faydalıdır. Yanık yaralarının ve yanık izlerinin geçmesinde etkili olan bu yapraklar yaraların iyileşmesini de sağlar. Bunu hücre yenileyici özelliği sayesinde gerçekleştirmektedir.
Bu bitki vücuttaki şişlikleri önlemek ve ödem atmak için de kullanılmaktadır. Mide bulantısına iyi gelir. Çınar yaprakları epilepsi hastalığı için oldukça etkilidir. Saç için faydalı olan bu yapraklar dökülmeyi ve kepeklenmeyi engelleyerek daha sağlıklı saçlara sahip olmanızı sağlar. Kadınların genel sağlık problemi haline gelen vajinal akıntı içinde birebirdir ve bu akıntıların kesilmesini sağlamaktadır. Cilt için de faydaları olan bu yaprakların sedef hastalığı sonucunda deride meydana gelen yaralar için de etkilidir ve geçmesini sağlamaktadır. Boyun, bel fıtığı için faydalı olan bu doğal bitki aynı zamanda romatizma için de olumlu etkilere sahiptir.
Çınar Yaprağını Kimler İçemez? Kimler Kullanabilir?
Her rahatsızlık ve sağlık problemi için kullanımı farklı olan bu yapraklar birçok hastalık için tedavi edici etkiye sahiptir. Su içinde kaynatılarak oral ya da haricen kullanılabilmektedir. Bu bitki eğer ki alerjiniz yoksa herhangi bir yan etki yaratmaktadır. Genelde her bitkinin yararlarının yanında yan etkileri de olmaktadır. Fakat uzmanlar bu ağacın yapraklarının herhangi bir yan etkisi ya da önemli derecede zararları olmadığını vurgulamaktadır.
Bu bitkinin içerisinde tanen denen bir madde bulunur. Bu madde bazı insanlarda mide bulantısı gibi yan etkiye yol açabilir fakat bu çok fazla önemsenmesi gereken bir durum değildir. Alerjisi olmayan herkes için tamamen tedavi edici bir bitki türüdür. Eğer ki bir kronik rahatsızlığa sahipseniz ve tedavi amaçlı olarak bu bitki yapraklarını kullanmak istiyorsanız öncesinde doktoruna danışmanız da fayda olacaktır.
Çına Ağacı Yaprağı Nasıl Kullanılır?
Çınar yaprağı kürü hazırlarken birtakım özelliklere dikkat etmeniz gerekmektedir. Öncelikle her seferinde kürü taze olarak hazırlayın. Sürekli ihtiyacınız olan miktarda hazırlamanız bu bitki kürünü taze tüketmenizi sağlar. Bu sayede vitamin noksanlığı yaşanmamış olur. Aynı zamanda kaynatma süresini 1 dakikadan fazla yapmayın. Cildiniz için tam bir sağlık dostu olan bu bitkinin yaprakları aynı zamanda birçok farklı hastalığın tedavisi için de tercih edilmektedir. Bazı hastalıklarda oral tüketilmesi gerekirken özellikle cilt rahatsızlıklarında soğutulup uygulanmaktadır. Doğanın mucizevi bu yapraklar insan sağlığı açısından önemli bir yer edinmektedir.