Cinsel isteksizlik; kişinin cinsel ilişkiye girme konusunda isteksiz olması anlamına gelir ve aynı zamanda cinsel soğukluk olarak da tanımlanabilir.
Cinsel İsteksizlik Nedir, Ne Demek?
Cinsel isteksizliği kabaca tabir edecek olursak; tüm imkanların sağlanması ve netice olarak bir yeterlilik söz konusu olsa bile cinsel fantezi ve isteklerin arzulanmaması durumudur. Bu durumun halk dilinde bilinen ismi "Frijidite" veya "Cinsel Soğukluk" terimleridir. Cinsel soğukluğun iki tane çeşidi vardır. Bunlar:
- Primer Cinsel İsteksizlik: Oldukça erken dönemlerde bu isteksizlik genel olarak ergenlik döneminde meydana gelmektedir.
- Sekonder Cinsel İsteksizlik: Cinsellik boyutunda herhangi bir problemi olmayan kadınların yaşamış olduğu isteksizlik olarak adlandırılır.
Yaş faktörüne göre değişiklik gösteren cinsel isteksizlik genel olarak kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Yapılan araştırmalar kadınların yaklaşık olarak %33'ünde bu durumun yaşandığını ortaya koymuştur.
Cinsel İsteksizliğin Nedenleri Nelerdir?
Cinsel isteksizliği iki faktörde ele alabiliriz. Bunlar fiziksel faktörlerden ve psikolojik faktörlerden kaynaklanan cinsel isteksizliklerdir.
- Fiziksel Faktörler: Fiziksel özellikler kişinin biyolojik yapısına göre belirmektedir. İsteksizlik genel olarak yaş ve menopoz faktörüne vücuttaki değişmeler neticesinde görülebilmektedir. Diğer faktörler ise cinsellikten uzun süre uzak kalmak, kullanılan ve yan etkisi cinselliği olumsuz etkileyen ilaçlar, böbrek, karaciğer, tansiyon gibi kronik rahatsızlıklardır. Bunların yanı sıra hem erkeklerin hem de kadınların cinsel organların meydana gelen olumsuz bir rahatsızlıkta isteksizliği tetikleyen fiziksel bir faktördür.
- Psikolojik Faktörler: Cinsel isteksizlik sadece fiziksel değil psikolojik etmenlere bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Bunlar arasında en çok bilinen nedenler eşler arasında şiddetli geçimsizlik, aşırı stres, homoseksüellik, evlilik ve aile hayatında yaşanması muhtemel problemler, bedensel olarak yetersizlik hissi, geçmişte yaşanan travmalar veya tecavüz korkusu, çocuk doğurma, ilişkiye uygun zeminin hazır olmaması, geçmiş cinsel ilişki anılarının zevk vermemesi, dinsel açıdan suç ve günah kavramlarının akla gelmesi gibi birçok psikolojik etkenler Cinsel soğukluk oluşturmaktadır.
Cinsel İsteksizlik Tedavisi Nasıl Olur?
Cinsel isteksizlik tedavisi nedir demeden önce cinsel isteksizliğe neden olan ana problemin öne çıkarılması gerekmektedir. Cinsel isteksizlik tedavisi eşler arasındaki iletişimi ve bağı güçlendirmek ve buna bağlı olarak tekrar bir uyum yaratmak şeklinde olmaktadır. Eğer isteksizlik tek kişiden kaynaklanıyorsa, kişinin cinsel dürtülerinin harekete geçmesi ve tekrardan istek sağlanması için yöntemlere başvurulur. Ancak bazı durumlarda da eşlerden birinde aşırı isteklilik görülebilir. Bu durumda da aşırı isteği dengelemek için tedavi yöntemleri kullanılmalıdır. Cinsel isteksizlik problemi yaşayan kişilerde herhangi bir fiziksel ve biyolojik bir sorun yoksa, problem büyük olasılıkla psikolojiktir. Psikolojik etmenlere dayalı cinsel isteksizliklerde de çiftler;
- Cinsel Terapi
- Aile Terapisi,
- Bedensel birtakım egzersizler,
- Cinsel egzersizler gibi psikiyatrik yardım almaları gerekir.
Cinsel Soğukluk İçin İlaç Tedavisi
Cinsel isteği arttırmak için yaşamınıza yenilikle katmanız ve isteği çekici hale getirmeniz gereklidir. Bunun için erotik video izleme, kıyafet değişikliği, farklı mekanlar gibi etmenlerden yararlanarak fantezi üretilebilir. Eğer cinsel isteksizlik bu şekilde tedavi olmuyorsa ilaç kullanılabilir. İlaç tedavisi için viagra, testosteron hormonu, antidepresan ilaçlar kullanılarak yükseltilebilir. Kadınların cinsel dürtülerini harekete geçirmek için yulaf içerikli afrodizyaklar kullanılabilir.