Çocuklarda şeker hastalığı; yetişkinlerde yaygın olduğu kadar yaygındır ve çoğunlukla 5-15 yaş arasında görülse de 1 yaş altı bebeklerde de sıklıkla ortaya çıkmaktadır.
Çocuklarda Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Dünya üzerinde her çocukta meydana gelebilen şeker hastalığı normale göre daha hızlı bir şekilde belirti vermektedir. Sinsi değildir ve kısa sürede fark edilmektedir. Bu özelliği sayesinde kısa sürede müdahale edilebiliyor ve beraberinde hastalık kontrol altına alınabiliyor. Ülkemizde hem çocuklarda hem de ergenlerde bu hastalık gözlemlenmektedir. Her yıl yaklaşık olarak 1500 yeni vakanın ortaya çıktığı belirtilmektedir. Çocuklarda şeker hastalığı genel olarak tip1 diyabet şeklinde ortaya çıkmaktadır. Belirtile gözlemlendiğinde ve hemen müdahale edildiğinde vücuttaki insülin direnci desteklenir ve buna bağlı olarak diyabet koması gibi durumlar önlenir.
Sık sık ve bol miktarda idrara çıkmak bu hastalığın belirtilerinden biridir. Vücutta insülin yetersizliği başladığı zaman besinler aracılığı ile alınan ya da vücut tarafından üretilen glikoz hücrelere taşınamamaktadır. Bu durum kan şekerinin yükselmesine neden olur. Vücutta kan şekeri gereğinden fazla yükseldiği zaman böbrekler bunu atmak için daha fazla idrar atımı gerçekleştirmektedir. Bu nedenle çocuklarda normalden daha fazla idrar çıkışı gerçekleşir.
Gece idrara çıkma ve yatağı ıslatma şeker hastalığının belirtilerinden biridir. Eğer çocuğunuzun uykuda yatak ıslatma problemi yokken birden ortaya çıkmışsa bu durumu belirtilerin arasında saymak mümkün hale gelebilir. Yatak ıslatma olayı psikolojik sebeplerden dolayı da ortaya çıkabileceği için genel olarak hastalığın teşhis edilmesini güçlendirmektedir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Çok su içmek çocuklarda diyabet hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır. Çocuğunuzda susama hissinde artış varsa bunun nedeni fazla idrar çıkışı nedeniyle gözlemlenen vücuttaki sıvı kaybıdır. Bunun sonucunda çocukta normalinden daha fazla su içme isteği olabilir.
Diyabeti olan çocuklarda kandaki şeker hücrelere taşınmaz ve bundan dolayı enerji kaybı meydana gelir. Buna bağlı olarak çocukta önceki zamana göre daha fazla açlık hissi meydana gelebilir. Buna rağmen kilo kaybı da gözlemlenmektedir. Şekerden elde edilemeyen enerjiyi vücut protein ve yağ yakımı ile enerji sağlamaktadır. Bu durum çocukta kilo kaybı meydana getirmektedir. Herhangi bir neden yokken çocuğunuzda kilo kaybı meydana geliyorsa diyabetten şüphelenebilirsiniz.
Yeteli enerji elde edemeyen çocuklarda yorgunluk meydana gelebilmektedir. Sabahları uyanmakta zorlanıyorsa, daha önce kolayca yaptığı şeyleri şimdi daha zor yapıyorsa diyabet söz konusu olabilir. Vücut sıvısında artan şeker nedeniyle çocukta genital mantar enfeksiyonları meydana gelebilmektedir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda tip 1 diyabet hastalığı iyileştirilemeyen fakat tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Vücutta eksik olan insülin hormonunu dışarıdan vücuda sağlayarak tedavi sağlayabilirsiniz. Zarar gören pankreas hücrelerinin tekrardan insülin üretmesini sağlayan herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamıştır. Bu nedenle tedavisi hastalığın semptomlarının giderilmesi, insülin dengesinin sağlanması şeklinde gerçekleştirilir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Geçer mi İyileşir mi?
Maalesef ki tip1 diyabet hastalığı olan çocuklar ömür boyunca insülin kullanmak zorundadır. Pankreas beta hücrelerinin eski haline dönemsi mümkün değildir. İnsülin vücudumuz için gerekli ve hayati bir hormondur. Yaşam kalitesinin düşmemesi için diyabetli çocuklara gerekli oranda insülin yapılmalıdır.