D vitamini, vücudun gelişmesi ve sağlıklı yaşam için gerekli olan bir değerdir.
D Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?
Vitamin, normal yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan, yiyecekler içerisinde doğal olarak basit yapılı bileşiklerdir. İnsanlar bu vitaminlere daha sağlıklı olabilmek ya da vücudun işlevlerini daha doğru yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyar. Bunlar A, B, C, D gibi isimlendirilmişlerdir. Bu vitaminleri vücudumuza almak için besinler tüketmekteyiz. Bazı besinlerde birçok vitamin çeşidi bulunabildiği gibi birisinin daha fazla bulunduğu da olmaktadır. Bu nedenle vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri sağlamak için faydalı olabilecek her besini tüketmeliyiz.
Vücut için gerekli olan vitaminlerden bir tanesi D vitaminidir. Daha çok kemik gelişimi açısından faydalıdır. Bu nedenle yeni doğmuş bebeklere daha fazla D vitamini almaları sağlanır. D vitamini kemik gelişimi açısından olduğu gibi daha birçok açıdan da faydalıdır.
Vitamin D Faydaları Nelerdir?
D vitaminin sağlamış olduğu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kan basıncını azaltır.
- Bebek ve çocuklarda kemik ve diş gelişimi için gereklidir.
- Kasların güçlenmesini sağlar.
- İleri yaşlarda yaşanması muhtemel kemik kaybını önler.
- Kasların güçlenmesini ve bu sayede kalp rahatsızlıklarını önler.
- Enfeksiyonların kontrol edilmesine yardımcı olur.
Bunlar gibi daha birçok faydaları vardır D vitaminin vücudumuza. Birçok hastalıktan korunmamızı sağlamaktadır. Fakat genellikle kemik gelişimi ve güçlülüğü açısından faydalı ve gereklidir. İnsanların günlük D vitamini ihtiyacı da yaşa göre değişmektedir. Bu nedenle bunun için sürekli testler yapılmalı ve D vitamini bulunduran besinler mümkün olduğunca tüketilmelidir.
Günlük D Vitamini İhtiyacı Nedir?
Günlük ihtiyaç duyulan D vitamini, yaş aralıklarına göre mikrogram olarak hesaplanır ve en fazla 15 mikrogram almak gerekmektedir. Bu rakam 0-6 aylık bebeklerde 10 mikrogramken, 7-12 aylık bebeklerde ise g mikrogramdır. Diğer çocuk ve yetişkinlerde 70 yaşına kadar 15 mikrogram yeterlidir. 70 yaş üzeri için günlük d vitamini ihtiyacı 20 mikrograma çıkmaktadır. Hamilelik döneminde de bayanlar yine günlük 15 mikrogram D vitamini ihtiyacını karşılamalıdırlar.
D Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? Nasıl Karşılanır?
D vitamini içeren besinlerin sayısı maalesef ki oldukça azdır. Fakat D vitamini sadece besinlerden kazanılan bir vitamin çeşidi değildir. Besinler açısından peynir, tereyağı, yağlı balıklar, balık yağı, yumurta ve patateste bulunmaktadır. Fakat herkes tarafından da bilinir ki D vitaminin hiç bitmeyen tek kaynağı güneştir. Güneş ışınları vücudumuzun ihtiyaç duyduğu D vitaminini üretmeyi sağlar. Ayrıca güneş ışığı olmadan da besinlerin tek başına tüketilmesinin hiçbir yararı yoktur. Bu nedenle güneş ışınlarından bol bol faydalanılmalıdır. Elbette ki güneş ışınlarının da zararlı olduğu günün belli saatleri vardır. Öğle vakitlerinde güneş ışınları insanlar için faydalı olmamaktadır bu nedenle o vakitlerde olabildiğince uzak kalınmalı fakat günün diğer saatlerinde de bu nimetten yararlanılmalıdır.
Gün içerisinde kısa yürüyüşler de yine vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminini sağlar. Bu nedenle vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri tedarik etmeliyiz. Böylece rahatsızlıkların oluşmasını engelleyebiliriz.