Antioksidan bakımından zengin olan dağ çayı, adaçayına benzeyen, anavatanı Avrupa ve Asya olarak bilinen, ülkemizde de bol miktarda bulunan çok yıllık bir bitki türüdür. Yazımızın detayında dağ çayı faydalarına ulaşabilir, zararları ve çeşitleri hakkında bilgi alabilir ve ayrıca nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.
Dağ Çayı Faydaları Nelerdir?
Yayla çayı olarak da bilinen dağ çayı, sert bir yapıya sahip olan, bitkisinin yaprakları yaklaşık olarak 2-3 cm kalınlığında olan, açık yeşil ve gri tonlarında rengi ile anında fark edilen bir bitki türüdür. İçeriğinde pek çok faydalı uçucu yağ barındıran dağ çayı, ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Ülkemizde 10'a yakın çeşidi vardır. Dağ çayı faydalarına bakacak olursak eğer;
- Güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücudu serbest radikallerden korur. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesine de destek olur.
- Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıkları önlemektedir. Var olan hastalıkların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
- Balgam söktürücü özelliği vardır. Ayrıca kan sulandırıcı özelliği ile de bilinmektedir.
- Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen iltihapları giderir ve aynı zamanda tekrarlanmasını önler.
- Hazmı kolaylaştıran dağ çayı aynı zamanda mide ağrılarını giderir ve şişkinlikleri giderir. Bağırsakların daha etkili bir şekilde çalışmasına destek olurken aynı zamanda kabızlık ve gaz giderici etki de oluşturur. Ayrıca iştah açıcı özelliği de vardır.
- Strese karşı etkili olan bu doğal bitki stres kaynaklı uyku bozukluklarını da giderir.
- Kadınların regl döneminde daha iyi hissetmesini sağlar.
- İdrar yolu enfeksiyonlarını giderir ve daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
- Dağ çayı uçucu yağ özellikleri sayesinde saç köklerini besler ve saçların daha güçlü olmasını sağlar.
Dağ çayı ile adaçayı aynı mı sıklıkla merak edilse de dağ çayı farklı özelliklere ve etkilere sahiptir. Aynı zamanda vücuda faydaları da oldukça fazladır.
Dağ Çayı Nasıl Yapılır? Nasıl Tüketilir?
Genel olarak bu bitki çay şekilde tüketilmektedir. 1 su bardağı miktarında kaynar suya 1 avuç kadar kurutulmuş dağ çayını çiçekleri ve yaprakları bir arada olacak şekilde ekleyiniz. İsteğe göre bal ve limon da eklenebilir. bu çayı demlemek için 2 farklı yöntem vardır. İlk yöntem bahsettiğimiz üzere kanar suda demleme şeklindir. Diğeri ise sert bitkiler için kullanılan doğrudan kaynatma yöntemidir. Oda sıcaklığında suya bu bitkiden ekleyip kaynatınız. Yaklaşık olarak 5 dakika kaynatıp sonrasında tanelerini süzerek tüketiniz. Dağ çayı fiyatı oldukça uygundur. Satın alarak demleyebilir ve içebilirsiniz.
Dağ Çayı Zararları Nelerdir?
Mide dostu olarak tanımlanan dağ çayı bitkisinin ciddi bir zararı yoktur. Fakat aşırı şekilde tüketilmemesi gerekir. Fazla tüketilmesi mide bulantısına neden olabilir. Günde 2 defadan fazla içilmemelidir. Eğer 1 hafta düzenli içilirse sonraki hafta ara verilmelidir. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Kronik hastalığı olanlar ve alerjisi olanlar da içmemelidir.
Dağ Çayı Nerede Yetişir?
Endemik bitkiler arasında yer alan dağ çayı, ülkemizde kendiliğinden yetişmektedir. Dağ eteklerinde ve yaylalarda bol miktarda vardır. Yetiştiği bölgelere baktığımızda Akdeniz, Ege, Marmara, Güney Doğu Anadolu ve Batı Karadeniz'dir. Bazı bölgelerde bozlan çayı, yayla çayı ve boz kekik şeklinde anılmaktadır. Dağ çayı çeşitleri de farklılık göstermektedir.