Dang humması; sivrisinek ısırması ile bulaşan, Malezya'da son 4 ay içerisinde birçok can alan, hafif ateş ile belirt gösteren ve ölümcül sonuçlar meydana getirebilen bir virüstür.
Dang Humması Nedir? Nasıl Olur?
Dünya üzerinde tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen dang virüsü, aynı zamanda dengue fever olarak da bilinen, gribe benze belirtiler gösteren bir hastalıktır. Vücutta kırık kemik ağrısına benzer ağrılar oluşturduğu için kırık kemik hastalığı da denilmektedir. Bu virüsün 4 tipi bulunmaktadır. Virüse yakalanıp iyileşen biri daha sonra farklı bir çeşidine maruz kalarak tekrardan hastalanabilmektedir.
Gribe benzer belirtiler ile kendini gösteren dang virüsü, son zamanlarda pek çok kişinin ölümüne neden olmuştur. Viral bir hastalık olarak nitelendireceğimiz dang virüsü, insanda değil sivrisinek ısırmasından bulaşmaktadır. Kuluçka dönemini tamamladıktan sonra bağışıklık sistemini zorlayan belirtiler meydana getirmektedir. Bağışıklığı düşük olan kişileri oldukça önemli ölçüde etkileyen ve hatta ölümüne bile sebebiyet verebilen dang humması henüz ülkemizde görülmeyen bir virüstür. Fakat ülkemize komşu olan bazı ülkeler bazı tipleri görülebilmektedir. Bu nedenle virüsün bulunduğu ülkelere seyahat ederken önlem almalı ve dikkat edilmelidir.
Dengue Fever Nasıl Bulaşır?
Aedes cinsi sivrisinekler tarafından taşınan ve bulaşan dengue fever, kolay bir şekilde enfekte olabilmektedir. Temiz su kaynakları tercih eden bu cins sinekler için kanalizasyon boruları oldukça verimli bir yaşam alanıdır. Evlere su basması gibi durumlarla kolayca yayılabilmektedir. Bu nedenle yayılımı kentsel olabilmektedir. Sineklerde bulunan bu bateriye maruz kalmak birkaç günlük kuluçkadan sonra vücuda tamamen yerleşir. Kandaki bakteri sayısının artmasına bağlı olarak kısa süre içerisinde bağışıklık sistemini baskılamaya başlar. Bağışıklığı düşük olan kişiler için kısa süre içerisinde ciddi sonuçlar meydana getirebilir.
Dang Humması Belirtileri Nelerdir?
Virüsü taşıyan sivrisineğin deriden kana karışarak kısa süre içerisinde yayılır. Kana karışmasının ardından belirtiler göstermeye başlamaktadır. Hafif ateşlenme ile belirti gösteren dang humması yaklaşık olarak 24 saat sonra kanda fazlaca bulunmaktadır. Bu hastalı genel olarak 4 şekilde ortaya çıkmaktadır; viral sendromlar ve nedeni belli olmayan ateş, klasik dang ateşi, dang hemorajik ateşi ve dang şok sendromudur.
Dengue Fever belirtilerine baktığımız zaman 2-7 gün arasında ateş görülmektedir. Ateşin düşmesi ile birlikte şiddetli kusma ve karın ağrısı meydana gelmektedir. Nefes almada güçlük ortaya çıkmaktadır. Bu durum damarların geçirgenliğinin artmasına neden olur ve karın, akciğer zarı boşluklarında sıvı toplanmasına neden olur. Bu süreçte gerekli ve yeterli tedavi uygulanmazsa şok ve dolaşım yetmezliği sonucunda hasta ölebilir. Genel belirtilere ek olarak kas ve eklem ağrısı, göz arkasında ağrı, döküntü ve kanama, vakaların bulunduğu yerlerde bulunma öyküsü bu hastalığın tanısında yardımcı olabilir.
Dengue Fever Tedavisi Nasıl Yapılır? Kimler Risk Altındadır?
Bu hastalık için geliştirilmiş olan henüz kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ortaya çıkan belirtilerin yatıştırılması ve iyileştirilmesi için gerekli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Dang humması görülen ülkelere seyahat eden kişiler direkt olarak risk altındadır ve dikkat etmelidirler. Ayrıca bilinmelidir ki yağışın bol olduğu zamanlarda vaka sayısında artış gözlemlenmektedir.