Denizden çıkan sünger; su diplerinde bulunan kayalara, suda yaşayan hayvanların kabuklarına ve deniz zeminine yapışan parlak sarı, turuncu, kırmızı ya da menekşe rengi gibi renklerden oluşan çok gözenekli bir deniz canlısıdır.
Denizden Çıkan Sünger Nedir?
Birden fazla gözeneği bulunan ve su emerek beslenen deniz süngerlerinin belirli bir şekli ve organları yoktur. Duyu hücreleri, sinir hücreleri ve hareket etmelerine yardımcı olan yetileri bulunmadığı için belli bir bölgeye yapışarak burada yaşayabilirler. Bu canlılar bir hayvandan ziyade daha çok bitki olarak kabul edilirler. Deniz süngerleri daha çok sıcak denizlerde bulunurlar. Yani tuzlu suları severler. Tatlı suda çok azı bulunmaktadır.
Deniz süngerlerinin boyları birkaç mm'den 3 metreye kadar değişebilmektedir. Genel olarak bu boyutlar arasında ve farklı şekillerdedirler.
Deniz süngerleri zemine yapışarak koloni halinde yaşarlar. Çok hücreli olan bu deniz canlısı sığ ya da derin suları tercih etmektedir. Bu canlılar bulundukları ortama çabucak uyum sağlar ve kendilerini gizleyebilirler. Zemine doğru yapışkan bir yapıları ve aynı zamanda oskulum olarak adlandırılan yukarı doğru açılan bir açıklıktan meydana gelmektedir. Yan taraflarında suyun girip çıkmasını sağlayan porifera isimli yapılar vardır. Bu yan taraflardan giren su oskulum yani vücut açıklığını dolaşıp tekrar dışarı atılır. Bu canlılar eşeyli ve eşeysiz üreme gösterirler. Döllenme ise vücut içinde gerçekleşmektedir.
Deniz Süngerleri Ne İşe Yarar?
Hem tuzlu hem de tatlı sularda karşılaşabileceğimiz deniz süngerlerinin pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Cilt temizliği için oldukça kullanışlıdır. Kaba sünger olarak tabir edilen çeşidi cilt ve makyaj temizliğinde, bebekleri yıkama konusunda, cerrahi ve optik temizlemede bu süngerleri kullanabilirsiniz. Bazı modelleri düzenli bir şekilde kullanıldığında vücut temizliği ve ölü hücrelerden arınmak için kullanılmaktadır. Cildi nem ve ferahlık kazanmasına yardımcı olan bu süngerler aynı zamanda bakterileri yok ederler ve selülit oluşumuna engel olurlar.
Deniz süngerleri endüstriyel olarak kullanılmaktadır. Mutfak temizliği, bulaşık yıkama ve yüzey temizliklerinde kullanılırlar. Kötü koku ve duman emmek için evde ve kapalı mekanlarda kullanılırlar. Akvaryumlarda balık yavrularının yatağı olarak kullanılırlar. Mikrop taşımayan ve barındırmayan özelliği bulunan bu süngerler kadınların regl günlerinde kullanılabilir. Bunların yanı sıra süs eşyası olarak da kullanılabilmektedir.
Denizden Çıkan Sünger Nasıl Temizlenir?
Bir sahil kenarında ya da denizde bulduğunuz süngeri temizlemek oldukça basit bir işlemdir. Denizden çıkan süngerin üzerinde çuval bez şeklinde bir parçayı örtün. Birkaç gün boyunca bu şekilde bekletiniz. Bu süreçte süngerde koku meydana gelebilir. Elinize bir eldiven takın ve süngeri suyun altında durulayınız. Sonrasında içerisinde olabilecek herhangi bir kalıntı ya da pislik için süngeri sıkınız. Daha sonra içerisine alkol bulunan bir kabın içerisine süngeri koyun ve 2 gün boyunca bekletiniz. Daha sonra kuruması için güneşe bırakınız. Bu işlemlerden sonra sünger hem kalıntıların kurtulmuş hem de kullanılabilir bir süs haline gelmiş olacaktır. Bu süngerleri bulduğunuzda asla çıplak elle sıkmayın ve korumak içinde ıslak ortamlarda tutmayınız.
Deniz Süngerleri Fiyatları Ne Kadar?
Tamamen doğal olan deniz süngerleri anti alerjik ve anti bakteriyel özellikler göstermektedir. Fiyatları değişkenlik göstermektedir. Yapısına, boyutuna ve kullanım esaslarına göre fiyatları değişik olabilmektedir.