İnsanların davranışlarında, psikolojilerinde ve diğer tüm etkinliklerinde kendini fark ettiren ruh hastalığı depresyon olarak anılmaktadır.
Depresyon Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Depresyonun en belirgin özelliği ise ruhun zevksiz kalmasıdır. Depresyonda olan kişi durmadan üzüntü ve yalnızlık yaşar. Eskiden yapmaktan hoşlandığı şeylerden dahi zevk alamaz hale gelir. Öne çıkan belirtilerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Her gün yaptığı etkinliklerde isteksizlik ve aşırı halsizlik,
- Sosyal ilişkilerden uzak durma ve kimseyle bağ kuramama
- Cinsel isteksizlik,
- Aşırı yeme eğilimi veya iştahsızlık sonucu kilo kaybı,
- Aşırı uyuma, uyanamama veya aşırı uykusuzluk, uyuyamama,
- Eklem ağrıları, mide ve bağırsak şikayetleri, belde ve boyunda ağrılar,
- Dikkatsizlik ve unutkanlık,
- Hayattan tat tuz alamamak, isteksizlik,
- Aşırı üzüntü hissiyatı ve kendini en dipte hissetme,
- Umutsuzluğa düşme, ölüm ve intiharı düşünme,
- Kendine değer verilmediğini, suçlu olduğunu hissetme,
Belirtilen bu özelliklere sahip herkes için tabii ki depresyonda diyemeyiz. Ancak depresyona girmiş bir kişide görülmesi olan temel depresyon belirtileri bunlardır.
Majör Depresyon Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Majör depresyon, depresyon rahatsızlığının çeşitlerinden biridir. Majör depresif bozukluk diğer adı klinik depresyon olarak bilinen majör depresyon, insanın günlük yaşantısını ve aktivitelerini büyük ölçüde etkilemektedir. Bu depresyon çeşidinin yaşayan insanlar büyük umutsuzluğa düşmektedirler. Aynı zamanda da kendini büyük oldukça çaresiz hissetmektedir.
Majör depresyon belirtileri:
- Depresif ruh hali, olaylara karşı ilgisiz kalma
- Çalışamama
- Yemek yiyememe
- Uykusuzluk
- Daha önce keyif alınan aktivitelerden zevk alamama
Depresyon Çeşitleri ve Türleri Nelerdir?
Majör depresyonun yanında ayrıca farklı türler de bulunmaktadır. Bunlar:
Kronik depresyon: "Distimi" olarak bilinen kronik depresyon, uzun süreli olarak kendini hissettirir. Bu depresyon türü de majör depresyon türü ile aynı belirtilere sahiptir.
Manik depresyon: Bipolar depresyon olarak da bilinen bu depresyon çeşidinde kişinin ruh sağlığı tehlike altındadır.
Doğum sonrası depresyon: Doğum sonrası yaşanan bu depresyon çeşidinde ise yeni anne olma duygusu ile huzursuzluklar başlar.
Diğer depresyon çeşitleri ise; mevsimsel depresyon, psikotik depresyon, tipik olmayan ( Atipik ) depresyondur.
Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi edilmeyen depresyon hastaları, zamanla oldukça tehlikeli işlere adım atabilirler. Alkol bağımlığı, uyuşturucu bağımlılığı depresyonun tetiklediği olumsuz davranışlardır. Depresyon tedavisi için en yaygın yöntem psikoterapi ile birlikte ilaç tedavisidir. Depresyon tedavisi için kullanılan ilaçlar antidepresan olarak bilinmektedir. Antidepresanlar toplumda bilinen yanlışların aksine bağımlılık yapmazlar ve yan etkileri de oldukça azdır. Bu ilaçlar sayesinde iyileşme oranı neredeyse %70'lere ulaşmaktadır. İlaçların etkisini göstermesi ise yaklaşık 2-3 haftalık bir süreç gerektirir. İlaç tedavisi ile birlikte uygulanan psikoterapi de olumlu anlamda oldukça etki yaratmaktadır. Psikoterapi alan bir kişinin hayat görüşünde, düşüncelerinde ve davranışlarında olumlu anlamda değişikler yaşanabildiği için ilaç tedavisi ile birlikte kısa sürede başarıya ulaştıracaktır.