Bakteriyel bir enfeksiyon olarak tanımlanan diş apsesi; iltihabın meydana geldiği ve toplandığı dişin iç kısmında yer alan, şiddetli ağrı gibi durumlar meydana getiren bir durumdur.
Diş Apsesi Nedir, Ne Demek?
Diş ya da diş etlerinde irin toplanması olarak nitelendirilen diş apsesi, enfeksiyon sonucunda meydana gelmektedir. Diş bölgesinde şiddetli ve zonklama türünde bir ağrı meydana gelmesine sebebiyet veren apse problemi, genel olarak bir anda, aniden ortaya çıkar. Birkaç saat içerisinde ya da birkaç günde daha da şiddetlenerek kötü bir hal almaktadır. Çürük bir diş uzun süre tedavi edilmediği zaman diş apsesi meydana getirebilmektedir. Sadece çürük sonrasında değil aynı zamanda dişte meydana gelen kırık, çatlak gibi durumlar bakterilerin dişin iç kısmına ilerlemesine neden olur. Bu iltihap oluşmasına neden olmaktadır.
Herhangi bir şekilde dişe ulaşan bakteriler diş köküne doğru ilerler ve bunun sonrasında apse oluşumuna neden olurken aynı zamanda şişlik meydana getirmektedir. Burada oldukça dar bir bölgede toplanan irinler ağrı oluşumuna neden olmaktadır. Pek çok kişi diş apsesi patlarsa öldürür mü diye merak etmektedir. Apse patladığı zama öldürmez ama kronik bir hale gelir. Yani sonrasında kendini defalarca tekrarlayabilir. Vücuda zarar veren bu durum beraberinde farklı hastalıkların oluşmasına da neden olur. Bundan ötürü kendiliğinden patlaması ya da patlatılması her şekilde zararlıdır. Bunun için uzman bir diş hekiminden destek alınması gerekmektedir.
Diş Apsesi Nasıl Geçer?
Eğer ki ağız içerisinde oluşmuş bir diş apsesini tedavi etmek için enfeksiyonlu bölgenin dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Diş köküne kanal tedavisi uygulanabilir. Bunun yanı sıra dişin çekilmesi gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu iltihap birikmesinin mutlaka detaylı şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi durumda farklı rahatsızlıkların oluşması da söz konuşması olmaktadır.
Uzman hekimler öncelikle kök kanal tedavisi yaparak dişin kurtarılmasını sağlamaktadır. Diş çekmek genel olarak son çare olarak nitelendirilmektedir. Eğer diş kurtarılmayacak durumdaysa ağız sağlığının korunması amacı ile dişin çekilmesi söz konusu olabilir. Diş çekimi gerçekleştiği zaman apsenin yayılması için dikkatli bir şekilde boşaltılması gerçekleştirilmektedir. Eğer enfeksiyon çok fazla yayılmışsa antibiyotik tedavilerinden destek alınabilmektedir. Doktorunuz gerekli bir durumda antibiyotik tedavisine de başvurabilmektedir. Enfeksiyonun yavaşlaması ve hafiflemesi için gerekli olabilir.
Diş Apsesine Ne İyi Gelir?
Evde uygulanacak birtakım yöntemler ile diş apsesi iyileştirilebilmektedir. Daha çok diş etinde meydana gelen şişliklerin iyileştirilmesi merak edilmektedir. Elma sirkesi, zerdeçal, çilek, sarımsak, yoğurt, deniz tuzu, çay poşeti ile kompres uygulamak, yaban mersini suyu, karbonat, tuz ve limon ile karışımı ile gargara yapmak, limonlu su, karanfil yağı, hardal yağı ve tuz, hindistan cevizi ve susam yağı gibi doğal yöntemler apsenin iyileştirilmesi için faydalı olabilmektedir.
Diş Apsesi Kaç Günde Geçer?
genel olarak 7-10 gün içerisinde diş apsesi geçmektedir. Doğru bir tedavi yöntemi uygulandığı zaman bu rahatsızlıktan kurtulmak söz konusudur. Diş iltihabı nasıl patlatılır diye düşünüp kendiniz yaparsanız bunun yayılmasına neden olabilirsiniz. Bunu önlemek için uzman bir hekimden destek alınız. Böylece kısa süre içerisinde iyileşme gösterebilirsiniz.