Diş gıcırdatma; farkında olmadan yapılan bir diş sıkma hastalığıdır ve tıp dilindeki adı bruksizm olarak tanımlanmaktadır.
Diş Gıcırdatma Nedir? Neden Olur?
Çoğunlukla uyku sırasında farkında olmadan yapılan diş gıcırdatma, toplum çok sık rastlanılan bir durumdur. Bu durumu yaşayan kişiler genel olarak farkında olmazlar. Oldukça tehlikeli bir durum olarak nitelendirilen diş sıkma, istemsizce meydana gelen çene hareketleridir. Dişlerin zarar görmesine neden olabilir. Bu durumun oluşmasına sebebiyet veren pek çok etken bulunmaktadır. Genel olarak bu durumu yaşayan kişilerde sabah uyandıkları zaman ağız ve çene de ağrı oluşabilmektedir.
Bruksizm, kadın ve erkeklerde aynı oranda görülen, her 5 kişiden 2 kişide ortaya çıkabilen bir durumdur.
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak azalma gösteren diş sıkma problemi genellikle strese bağlı olarak oluşmaktadır. Günlük hayatta ya da yaşamın genelinde maddi, manevi birtakım sorunların görülmesi kişilerde psikolojik bazı etkiler meydana getirmektedir. Bu stres oluşturur ve kişi uyku sırasındayken farkında olmadan dişlerini sıkabilir, gıcırdatabilir. Bu rahatsızlığın çözümü bulunduğu için kısa süre içerisinde tedavi edilmesi mümkündür.
Diş Gıcırdatma Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Genel olarak uyku sırasında görülen bir problem olduğu için kişi farkında olmamaktadır. Fakat bazı belirtiler ile uyku sırasında dişlerinizi sıktığınızı anlayabilirsiniz. Diş sıkma nedeniyle ağız ve çevresindeki dokularda birtakım rahatsızlıklar oluşmaktadır. Hatta bu bölgelerde ağrılar meydana gelebilmektedir. Bunun yanında dişleri üst kısmında yani çiğneme özelliği olan bölgesinde aşınma oluşabilmektedir. Daha ön dişlerde meydana gelen aşınmalar kendini direkt olarak belli edebilmektedir. Gece farkında olmadan dişlerinizi sıktığınız zaman meydana gelen kuvvet, ön dişlerin köşelerinde, arka dişlerin ise çıkıntılı yerlerinde ufak çatlaklar meydana getirmektedir.
Sabah uyandığınızda dilinizde diş izinin olması, diş yüzeylerinde zaman içerisinde düzleşme meydana gelmesi, çene bölgesindeki kaslara temas edildiğinde sert olması, çene ekleminden ses gelmesi, bir şey yerken rahatsız olmak, çene ve yanakların kare bir görünüm alması ve yüzüne erkek yüzüne benzemesi, hareketli dokular azalma görülmesi de çene dokularının sertleşmesi bruksizm belirtisi olarak nitelendirilir.
Diş Gıcırdatmanın Nedenleri Nelerdir?
Uykuda diş gıcırdatma, sıkma durumunun farklı pek çok nedeni olabilmektedir. Genel bir şekilde değerlendirdiğimizde, yanlış uygulanan diş tedavileri, çenelerdeki dişlerin uyumlu olmaması, çene ve yüz bölgesinde var olan anatomik bozukluklar, stres, gerginlik ve anksiyete gibi psikolojik etkenler, uyku apnesi, uyku bozukluğu, travmalar, sigara ve alkol kullanımı, psikolojik problemler bu durumun sebepleri arasında yer almaktadır.
Bruksizm Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu rahatsızlığın giderilmesi için bazı tedavi yöntemler ve evde uygulanan egzersiz yöntemleri bulunmaktadır. Uyurken gece plağı takılması, kaslara botoks tekniği uygulanması, ortodontik tedaviler, ilaç tedavisi, manuel tedaviler yanı sıra psikolojik tedaviler uygulanmaktadır. Nedene odaklı olarak tedavi uygulanabilir. Ayrıca evde çene kaslarınıza uygulayacağınız bazı egzersizler, diş gıcırdatma rahatsızlığının çözülmesini sağlayabilir.