Disleksi; öğrenme güçlüğü olarak bilinen, kişinin normal ya da üstün zekada olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerisinde sorun yaşamasına neden olan bir hastalıktır.
Disleksi Nedir, Ne Demek?
Sağlıklı bir beyinde kişinin konuşma yetisi beynin sol ön lobu ile yönetilmektedir. Disleksi hastalarında bu lobu kullanmakta güçlük yaşanır ve bu neden konuşma problemleri meydana gelir. Kelime körlüğü ya da okuma bozukluğu olarak da nitelendirilen bu hastalık hızlı ya da yavaş konuşma gibi etkiler meydana getirir. Bu hastalığa sahip olan kişiler çalışkanlıkları ile bilinirler. Fakat kelimelerin, hecelerin çözümlenmesi onlara oldukça zor ve karmaşık geldiği için kişiler özellikle ilkokul çağında arkadaşlarının gerisinde kalabilir ve dışlanma gibi etkiler meydana gelebilir.
Disleksi; anlama bozukluğu, aşırı dikkatsizlik, öğrenmede güçlük ve yetenekler arasında çelişki yaşanması gibi etkilerle kendini gösterir.
Günümüzde pek çok kişide disleksi görülmektedir. Çoğu zaman önemsenmeyen ve farkına varılmayan bu hastalık ömür boyu sürebilir. Okum a ve yazmada akıcılık sorunu yaşanması ile kendini gösteren bu hastalık tarih boyunca çok ünlü kişilerde de görülmüştür. Albert Einstein, Leonarda Da Vinci ve Walt Disney gibi pek çok kişide ortaya çıkmış bir rahatsızlıktır.
Disleksi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Disleksi doğum öncesinde ya da doğum sonrasında oluşabilmektedir. Doğum sonrasında yaşanan bazı durumlar bu rahatsızlığın oluşmasına neden olabilmektedir. Genel olarak bu rahatsızlığın anlaşılabilmesi için çocuğun ilkokul çağına gelmesi gerekmektedir. Çünkü bu dönmede okuma yazma öğrenilmeye başlanır. Disleksi çocuklar yavaş okurlar, yavaş yazarlar, okuma sırasında hece atlayabilirler ve aynı zamanda birbirine benzeyen harfleri karıştırabilirler. Yani "b" harfini "d" harfi ile karıştırabilirler. Belirtileri genel olarak şu şekilde özetleyebiliriz:
- Okumada, yazmada ve konuşmada akıcılık sağlanamaması
- Kelimeleri hecelenmesine problemler yaşanması
- Okuduğunu anlayamama ve okuma sırasında dikkatin çok fazla dağılması
- Okuma ve yazmada sorunu olmaması rağmen dil bilgisinde sorun yaşanması
- Konsantrasyon eksikliğinin görülmesi
- Fiziksel aktivitelerde akranlarına göre daha yavaş olmak
- Çekingen olmak ve düşük sesle okuma yapmak
Bu tarz durumlar söz konusu ise çocuğunuz disleksi olabilir. Bunun anlaşılması için uzman bir doktoran bilgi almasınız. Psikoloji alanında uzman kişilerin uygulayacağı birkaç test ve gözlem ile disleksi teşhisi konulabilir.
Disleksi Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Yapılan incelemeler ve araştırmalara göre bu hastalığın asıl nedenine yönelik herhangi bir kesin sonuç henüz bulunmamıştır. Disleksi sebepleri genetik ya da beyin gelişimindeki sorunlardan kaynaklanmaktadır. Genel olarak disleksi hastalarının ebeveynlerinde de disleksi olması ve bu rahatsızlığa sahip olanları anlama, okuma zorluğu çekmesi hastalığın kaynağına ışık tutmaktadır. Disleksi olanlar ve olmayanlar arasında ciddi farklılık bulunmaktadır. Kesin nedenlere ulaşmak için bilimsel çalışmalar yapılmaktadır.
Disleksi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu hastalık ömür boyu devam etmektedir. Tedavi edilmesinden ziyade kişinin bu hastalık ile yaşamasını kolaylaştırmak için bazı yöntemler uygulanmaktadır. Herhangi bir ilaç ya da cerrahi müdahale ile disleksi hastalığını tedavi etmek mümkün değildir. Bu rahatsızlık bir zeka geriliği değildir. Kişi normal ya da üstün zekadadır. Fakat bu tarz çocuklara daha özel eğitimler verilebilir.