Donuk omuz sendromu; omuz bölgesinde meydana gelen şiddetli ağrılar ile kendini gösteren ve ciddi bir hareket kısıtlaması meydana getiren durum olarak nitelendirilmektedir.
Donuk Omuz Sendromu Nedir?
Ortopedik bir hastalık olarak tanımlanan donuk omuz sendromu; omuz bölgesini saran glenohumeral ligamentlerin ve eklem kapsülünün kalınlaşması, zarar görmesi, iltihaplanması ve bozulması sonucunda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Omuz bölgesi gün içerisinde en fazla hareket eden eklem yeridir. Günlük hayatta uyguladığımız pek çok hareketi omuz bölgemizden destek alarak sağlamaktayız. Donuk omuz hastalığı ise omuz hareketlerinin ciddi oranda kısıtlandığı ve hareket etmenin zor olduğu bir rahatsızlıktır.
Donuk omuz sendromu, daha çok 40-70 arası yaşlarda görülür ve çoğunlukla kadınlarda ortaya çıkmaktadır.
Genel olarak tek omuzda meydana gelen bu hastalık aynı zamanda iki omuzda birden de ortaya çıkabilmektedir. İlk zamanlarda çok fazla belirti vermeyen fakat ilerleyen zamanlarda ciddi ağrılar ve hareket kabiliyetinin azalması ile kendini gösteren bu rahatsızlık, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Kollarınızı yukarı kaldırırken, yanlara açarken, dişleri fırçalarken, arka cebinizden cüzdanınızı çıkartırken ya da dolaptan bir şey alırken kollarınız aşırı derecede ağrıyorsa bu durumun nedeni donuk omuz olabilir ve tedavi için gerekli uygulamaların yapılması gerekir.
Donuk Omuz Evreleri Nelerdir?
Pek çok kişide görülebilen donuk omuz hastalığının evreleri üç şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunları genel anlamları ile şu şekilde açıklayabiliriz:
Ağrı ve donma evresi: Bu aşamada omuz ağrısı çok şiddetli değildir. Başlarda yavaş ve hafif derecelidir. İlerledikçe ağrıda artıl meydana gelmektedir.
Donma evresi: Bu evrede omuzun hareket kabiliyeti önemli ölçüde azalmaktadır. Omuz sertliği artar ve kısıtlama meydana gelir. Fakat buna rağmen ağrıdan biraz azalma meydana gelebilmektedir.
Çözülme evresi: Bu aşama asıl olarak iyileşme evresi olarak tanımlanabilir. Omuz bu evrede çözülür ve omuz germe hareketleri ile tedavi gerçekleştirilir.
Bu evrelerin her biri yavaş yavaş ilerlemektedir. Donuk omuz hastalığının ilerleme aşaması yaklaşık olarak 6 ay ile 2 yıl arasında gerçekleşir. Bazı zamanlarda hastalık kendi başına iyileşme gösterebilirken, bazılarında ise tedavi edilmesine rağmen belirtiler devam edebilmektedir.
Donuk Omuz Belirtileri Nelerdir? Nasıl Ortaya Çıkar?
Basit bir şekilde kendini gösteren donuk omuz belirtileri ilk başlarda hafif şekilde kendini gösterir. Dinlenme sırasında bir türlü geçmeyen ağrılar bu sendromun ilk belirtisi olarak nitelendirilebilir. Vücut dinlenme aşamasında iken ve hareket etmezken ağrılar rahatsız edici boyut kazanmaktadır. Bu ağrılar gece uykuya geçişi zorlaştırmaktadır. Gün boyu devam ederken, oldukça şiddetli bir hal almaktadır. Ağrı ile birlikte omuz hareketleri kısıtlanır ve kişi artık basit günlük hareketlerini bile yapamayacak duruma gelir. Kolu bir noktadan bir noktaya hareket ettirmek ve döndürmek neredeyse imkansız bir hal alır.
Donuk Omuz Sendromunun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Teşhis konulduktan sonra genel olarak kişinin ağrılarını azaltmaya yönelik ilaç kullanımı uygulanır. İlaç kullanımı ile birlikte fizik tedavi aşamasına geçilir ve omuz bölgesinin çözülmesi sağlanır. Eğer ki bu iki yöntem etkili olmazsa cerrahi birtakım işlemler uygulanabilir. Genel olarak cerrahi uygulamalar sonrasında da omuzların güçlenmesi için fizik tedavi uygulanabilmektedir. Bu yöntemler ile donuk omuz sendromu için gevşeme ve rahatlama sağlanabilir.