İnsan vücudunda mutluluk hormonu olarak bilinen bazı nörotransmitterler (nöronlar arası elektriksel mesaj taşıyıcılar) vardır. Bunlardan bir tanesi endorfin hormonudur. Endorfin, hislerden ve ruh halinden sorumludur.
Erdorfin Hormonu Nedir, Ne Demek?
Endorfin hormonu, acıyı dindirme görevini üstlenmiştir. Uyuşturucuların da vücuda girince benzer işlevi vardır. Ancak önemli olan doğal yollar ile bu hormonu harekete geçirmektir. Endorfin, dopamin ve serotonin hormonları, vücudun mutluluk nörotransmitterleridir. Elektrik sinyalleri halinde nöronlar arasında bilgi taşıma görevi üstlenirler. Bu hormon yaklaşık 200 tane nörotransmitterden en önemlileri arasındadır.
Endorfin hormonunun birincil tetikleyicileri acı ve strestir.
Mutluluk hormonu, beyinde bulunan, duygu durumlarını düzenleyen limbik sistemin hipotalamus bölgesine (cinsel fonksiyonlar, açlık, nefes alma gibi işlevler ile görevli bölge) ulaşırsa, haz ve mutluluk hisleri ortaya çıkacaktır. Bununla beraber, hormonun fazla salgısı öfke ve obsesif kompulsif bozukluğa sebep olabilir.
Mutluluk Hormonu Ne Zaman Artar?
- Acı, nörotransmitterleri uyaran güçlü bir uyarıcıdır. Hissedilen acının algısını değiştirmek için çalışırlar. Bir doğum anı düşünüldüğünde, doğum acısını hafifleten ve kadının acıya dayanabilmesini sağlayan, hormondur.
- Bir diğer kaynağı, cinsel ilişkidir. Cinsel ilişki esnasında fiziksel temas ve orgazm ile endorfin ve oksitosin hormonları salgılanır ve ikisi bir arada bir öfori (yoğun mutluluk ve iyilik hali) hali yaratırlar.
- Egzersiz yapmak, bu hormonun salgısını arttıran bir eylemdir. Özellikle, aerobik egzersizler, yani yürüme, koşu ve yüzme gibi spor aktiviteleri, u düzeyini yükseltir.
- Bazı besinler, doğal olarak mutluluk hormonu salgılatırlar. Bu hormonun düzeyinin yükselmesini sağlayan besinler, B ve C vitamini içerikli olanlar ve demir ve çinko içerenlerdir. Duygu durumunu iyi hale getiren yani öfori oluşturan yiyecekler, dondurma, çilek, makarna, muz, üzüm ve çikolatadır. Baharat olarak kırmızı biber de mutluluk hormonunun vücutta salgılanmasını sağlar. Çünkü vücut, biberin neden olduğu yanma hissini bastırabilmek için endorfin salgılamaya başlar. Böylece mutluluk seviyesi artmış olur.
Endorfin Eksikliği Neden Olur?
Mutluluk hormonu eksikliğinin çeşitli sebepleri olabilir. Vitamin ve mineral bakımından vücudun fakirleşmesi, bu hormonun salgılanma seviyesini düşürebilir. Özellikle, B12, C vitamini, demir ve potasyum eksikliği sonucunda vücutta endorfin hormonu seviyesi düşer.
Mutluluk Hormonunu Artıran Besinler
Çilek, zengin C vitamini içeriği ile, vücuttaki bütün salgı bezlerini aktive eder. Aktive ettiği salgılardan bir tanesi de endorfindir. Muz, içeriğinde bulunan zengin potasyum ile bir mutluluk kaynağı olarak bilinir. Ayrıca, içeriğindeki kalsiyum ve magnezyum mineralleri sayesinde strese karşı oldukça etkilidir. Muz, başlı başına mutluluk salgılatıcı bir meyvedir. Çikolata tüketmek, hem mutluluk hem de serotonin hormonunun salgılanmasını sağlar. Dondurma, A ve B2 vitaminleri, B12 vitamini ve D vitamini içeren, bununla birlikte, protein, kalsiyum, karbonhidrat ve potasyum içeren bir besindir. Bu zengin içerik sayesinde dondurma da vücutta endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan besinler listesinde yerini alır. Erdorfin hormonu kişinin mutlu olmasını sağlayan bir salgıdır. Her insan için gereklidir ve farklı şekillerde sağlanabilmektedir.