
Peter pan sendromu; kişinin yaşının getirdiği sorumlulukları üstlenmemesi olarak tanımlanan, çocuksu davranışlar sergileyen, büyüme korkusu yaşayan kişilerde görülen psikolojik bir durumdur. Çoğunlukla erkeklerde görülürken kadınlarda da meydana gelebilmektedir.
Peter Pan Sendromu Nedir?
Yetişkin bir birey olmanın getirmiş olduğu sorumlulukları üstlenmeyen ve yetişkin gibi davranmayan, asla büyümeme arzusu olarak tanımlanan peter pan sendromu, daha çok 25-40 yaş arasındaki erkeklerde görülen psikolojik bir olgudur. Kaçınılmaz olan yaşlanmayı kabul etmeyen ve yetişkin gibi davranmayan bu kişiler hayatta mutlu ve verimli bir yaşam sürdürememektedir. İnsan ilişkilerinde oldukça zorlanırlar ve hatta bir aile kuramazlar. Büyük hayalleri olsa bile onlara ulaşmak için herhangi bir çabaları olmayan ve kendini sanki çocuk gibi hisseden bu kişiler, büyümeyi reddetmektedir. Sadece erkeklerde değil, kadınlarda da rastlanılabilen bir durumdur. Macera peşinde koşmak ve hiç büyümemek onların belirgin özellikleridir. Evlenmek ve çocuk yapmak ise kaçınmaları gereken bir durumdur. Kendi evlerine çıkmak istemeyen ve sorumluluklardan kaçınan bu kişiler çoğunlukla aile evinde kalmayı tercih etmektedirler.
Erkeklerde Peter Pan Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Çocuklarına karşı aşırı korumacı olan ebeveynler bu durumun oluşmasına neden olabilmektedir. Çocukluk ya da ergenlik döneminde kaşılaştıkları her sorunu anne ve babaları çözen çocuklar sorumluluk almaktan kaçınırlar. Bunları onlar yerine aileleri alırlar. Bu kişiler yetişkin bir birey olduklarında ise sorumluluk almak ya da karşılaştıkları sorunları çözüm bulmak zor hale gelmektedir. Bu konuda eksik kalıyorlar. Bu kişiler dış dünyayı tehlikeli olarak algılayarak büyümeyi reddetmektedir. Genel olarak altında yatan sebepler çocukluk döneminde aile ilişkileridir. Erkeklerde ya da kadınlarda peter pan sendromu bu şekilde gelişir.
Peter Pan Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Kızgınlıklarını öfke olarak yansıtan bu kişiler, üzüntü ve kederlerini ise çocuksu şakalar ile yansıtmaktadır. Peter pan sendromu psikoloji olarak kişilerde pek çok etkiyi bir araya getirir. Bu durumu yaşayanlarda görülen belirtilere bakacak olursak;
- Kendilerini eleştirenlere karşı yetersizlik duygusu besleyip umurumda değil ya da bilmiyorum gibi tepkiler verirler.
- Oldukça üşengeçlerdir. Hedefleri ya da hayalleri için hiçbir çaba göstermezler.
- Çoğunlukla aidiyet hissini benimserler. Yalnız olmayı asla istemezler ve arkadaş edinme çabası içerisinde olurlar. Ergenliğe girdikten sonra kız arkadaş bulma konusunda çok fazla yoğunlaşırlar.
- Cinsel anlamda kendilerini kanıtlamak için pek çok kişi ile birlikte olabilirler.
- Finansal açıdan sorumsuz olurlar.
- İstikrarlı bir kariyer oluşturma konusunda yetersizdirler.
- Sürekli olarak başka iş ve hobilerler ilgilenirler.
- Gelecekten korkarlar ve geçmişi özlerler.
- Başarısızlıkları için sürekli başkalarını suçlarlar.
- İnsan ilişkilerine ilgi göstermezler.
Sağlıklı ilişki kurma konusunda oldukça zorlanan bu kişiler, başka insanların ihtiyaç ve isteklerine karşı oldukça sorumsuz davranırlar. Okulu bitirmek, iş bulmak, evlenmek ve çocuk yapmak gibi durumlar onlar için tamamlanamayan bir evre olarak nitelendirilir. Sosyal çevreleri oldukça kalabalık olan bu kişiler her aktiviteye de katılmak isterler.
Peter Pan Sendromu Testi ve Tedavisi
Eğer ki hayatınızdaki insanın, çocuğunuzun, arkadaşınızın ya da bir yakınınızın peter pan sendromu yaşadığını düşünüyorsanız dikkatli davranmanız gerekmektedir. anne ve babaların durumun farkına varması ve çocuklarının sorumluluk üstlenmesini sağlaması gerekmektedir. Partneriniz ise bu kişi yine aynı şekilde sorumluluk almasına yönelik davranışlarda bulunmanız gerekir. Peter pan sendromu tedavisi asıl olarak kişinin sorumluluk alıp, büyümeyi kabul etmesi ile başlamaktadır.