Fibromiyalji; yumuşak doku romatizması olarak bilinen ve vücutta belli bölgelerde ağrı meydana getire bir rahatsızlıktır.
Fibromiyalji Nedir, Ne Demek?
Bu kelime birçok kişiye oldukça yabancı gelirken tanımı, birçok kişinin belirli dönemlerde yaşadığı bir problem olduğunu kişilere gösterecektir. İnsanların, yeteri kadar uymasına rağmen sabah kalktıklarında kendilerini hiç uyumamış gibi hissetmesi durumu fibromiyalji olarak isimlendirilmektedir.
Fibromiyalji; herhangi bir ağrının normalden daha fazla algılanması durumu olarak nitelendirilebilir.
Hastalık, insanlarda bu hissi yaratan bir doku romatizmasıdır ve genel olarak yaşam tarzındaki değişiklikler ile çözüme kavuşmaktadır. Bu rahatsızlığın sebepleri değişebilirken kişilerin en kısa sürede adımlar atması önemli olarak görülür.
Fibromiyalji Neden Olur? Nasıl Oluşur?
Sabah kalkıldığında, kaslarda ağrılar, kendini aşırı yorgun hissetme, sabah tutukluğu ya da uyku bozukluğu kronik olarak ortaya çıkan bu rahatsızlığa işaret etmektedir. Bu rahatsızlık, toplumun %3'lük bir kısmında kendisini gösterirken yaşam kalitesini direkt olarak etkileyen bir hastalıktır. İnsanların hem sosyal hayatları hem de iş hayatları bu durumdan çok olumsuz etkilenecektir. Genç yaşlarda görüldüğünde eğitim hayatında başarıyı da oldukça zorlaştıran bir durum olarak gösterilmektedir.
Yumuşak Doku Romatizmasının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Bu hastalığın belirtileri fazlaca bulunmasına rağmen bu belirtiler şiddetli bir biçimde kendisini göstermez. Birçok kişi bu belirtileri vücudun genel durumu olarak nitelendirdiğinden hastalık için herhangi bir adım atılmaz. Ancak uyku düzenlerini ve uyku sonrasındaki dönemlerine dikkat etmeye başlayan kişiler bu belirtileri fark edebilir. Bu hastalığın belirtileri;
- Ağrı yapmayan uyarıcıların dahi ağrı olarak algılanması,
- Uykudan uyanan kişilerin el ve ayaklarında uyuşma hissi,
- Egzersizlere karşı dirençsiz bir yapı,
- Çarpıntı ve depresyon gibi rahatsızlıklar,
- Gün boyunca kendini yorgun hissetme,
- Uyku kalitesinin yok denecek kadar az olması,
- Konsantrasyon bozukluğu ve bu sebeple yaşanan başarısızlıklar,
- Vücudun belirli noktaların çok aşırı hassasiyet şeklinde belirtiler sayılabilmektedir.
Yumuşak Doku Romatizmasının Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın teşhisinin yapılması için hastanelerin romatoloji bölümüne başvurulabilir. Tedaviler ise fizik tedavi bölümünde yapılacaktır. Bunlara ek olarak bitkisel çözümler de hastalığın düzeyinin azalması da sağlanabilmektedir. İnsanlar, bu doğrultuda ilk olarak bitkisel çözümlere yönelebilirler. Eğer bu çözümlerden herhangi bir verim alınamıyorsa bu durumda doktorlar tarafından uygulanan tedavilere geçilebilir.
İki yemek kaşığı kadar kekik, yarım litre su ile karıştırılmaktadır. Bu şekilde bir çay hazırlayan kişiler sabah kalktıklarında bu çayı tüketerek rahatsızlığın etkilerini azaltabilirler. Buna ek olarak iki gram söğüt kabuğunu bir bardak su ile beraber kaynatın. Bu karışımı kahvaltıdan sonra ve diğer ana öğünlerden sonra düzenli olarak tüketin. Bu şekilde gün içerisinde sürekli olarak canlı kalmanız sağlanacaktır ve hastalığın insanlar üzerindeki etkileri minimum düzeye iner. Zencefil de fibromiyalji rahatsızlığının etkilerini azaltmada etkili olacaktır. Sıcak suya katılan zencefilin gün içerisinde 2 defa tüketilmesi bu rahatsızlığın çözümünde ektili olur. Ancak birçok bitkisel çözümün bir arada uygulanması vücut için sakıncalı olurken tek bir tanesinin seçilmesi doğrudur.