Bağırsaklarda biriken gazın çeşitli nedenlerle dışarı atılamaması gaz sıkışması olarak isimlendirilmektedir. Bu durum uzun süre devam ettiğinde ise sancı ve ağrılar meydana gelmektedir.
Gaz Sıkışması Nedir? Nasıl Olur?
Gaz oluşumu, bağırsak yer alan yararlı bakterilerin yutulan hava ve tüketilen yemeklerin fermente edilmesi sonucunda meydana gelmektedir. Sağlıklı bir sindirim sisteminde bu mide ve bağırsakta yer alan gaz dışarı atılır. Yetişkinler 13-21 arası gaz çıkarmaktadır. Bebeklerde bu durum biraz daha fazladır. Bu sağlıklı sindirimin işareti olarak kabul edilir. Bu gaz düzgün ve dengeli bir şekilde dışarı çıkmadığı zaman ise gaz sıkışması meydana gelir. Gaz biriktikçe sancılar meydana gelir ve şiddeti artar. Beslenme alışkanlıklarının neden olduğu bu durum günlük birtakım rutin hareketlerden de kaynaklanabilmektedir.
Hemen her yaşta görülebilen gaz sancısı daha çok bebekleri etkilemektedir. Bebeklerde gaz sancısı genel olarak sindirim sistemlerinin henüz dış dünyaya alışamamış olmasından kaynaklanmaktadır. Emziren annelerin tükettiği her besin süt ile bebeğe geçmektedir. Gaz yapan sarımsak, soğan, asitli içecekler gibi besinler bebeklerde gaz meydana getirebilmektedir. Genel olarak gaz sancısı çeken bebekler ayaklarını karınlarına doğru çekerler. Kızarırlar ve yumruklarını sıkarlar. Canları yanıyormuş gibi ağlarlar. Şunu belirtmek gerekir ki bu durum bebeklerde ciddi bir sancı meydana getirir ve acı eşikleri henüz düşük olduğundan oldukça sancılı olur.
Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?
Hemen hemen her bireyde gaz sıkışması belirtileri aynı şekilde seyretmektedir. Bunları şu şekilde sayabiliriz:
- Dışkılamada zorlanma ve ağır bir koku
- Karında meydana gelen ağrı ve kramplar
- Karında oluşan şişkinlik, dolgunluk, basınç hissi ve karnın normalden büyük olması
- Geğirme ve gaz çıkarma
- Şiddetli karın ağrısı birlikte kasılma
- Karında meydana gelen kasılmalara bağlı olarak nefes alıp vermede güçlük yaşanması
- Kaslarda ağrı oluşması
- Mide bulantısı ve terleme
Biriken gaz miktarı arttıkça belirtilerde de artış gözlemlenmektedir. İnsanlar gün içerisinde sık sık gaz çıkarırlar. Gerek mide gerekse bağırsaklarda gaz oluşması ve bunun dışarı çıkartılması oldukça gerekli ve normal bir durumdur.
Gaz Sıkışması Neden Olur?
Yaşam kalitesini önemli derecede etkileyen gaz sıkışmasının nedenlerini maddeler halinde sıralayacak olursak:
- Yağlı ve karbonhidratlı besinlerin tüketilmesine bağlı olarak bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve kabızlık oluşması sonrasında gaz sıkışması meydana gelebilir.
- Hassasiyetiniz bulunan besinleri tüketmeniz mide ve bağırsaklarda hazımsızlık meydana getirir. Sindirim sistemi rahatlayamaz ve sonrasında gaz problemleri oluşur.
- Hızlı yemek yemek vücuda fazla hava girişine neden olur. Bu durum gaz oluşumuna sebebiyet verir.
- Lahana, soğan, kuru fasulye, mercimeki, enginar, brokoli, elma gibi besinler karbonhidrat açısından zengindir ve gaza neden olurlar. Ayrıca patates, pirinç ve makarna gibi besinler tekrardan ısıtıldığı zaman da bu duruma sebebiyet verirler.
- Bağırsak iltihabı ve huzursuz bağırsak sendromu dışkılamayı olumsuz yönde etkileyerek gazın sıkışmasına neden olurlar. Bununla birlikte halsizlik, bulantı, yüksek ateş gibi semptomlar da duruma eşlik eder.
- Kadınlarda regl dönemi kasılmaların olduğu bir süreçtir. Bu süreçte gaz birikmesi meydana gelebilir.
Düzenli ve dengeli beslenme yetişkinlerde gaz sancısı belirtilerini hafifletmektedir. Anne sütü emen bebeklerde bu durumun giderilmesi için annenin tükettiği yiyeceklere dikkat etmesi gerekir.
Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir?
Süt ve mama ile beslenen bebekler ile yetişkinlerde gaz sancısı tedavisi farklı şekillerde olmaktadır. Genel olarak tüketilen besinlerden kaynaklandığı için vücudunuzda gaz birikmesine neden olan yiyeceği belirlemeniz gerekmektedir. En iyi gaz giderici için yavaş yemek yemeye, zencefil ve papatya çaylarını tüketmeye, kimyon tohumu çiğnemeye, ılık su tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Bebekler için ise mama yapıyorsa doktor kontrolünde değiştirilmesi gerekir. Anne sütünden kaynaklı ise annenin beslenme diyeti uygulaması gerekir.