Gliserin; oksijen, karbon ve hidrojen üçlüsünden meydana gelen sıvı halde bulunan alkol özelliğine sahiptir bir bileşik olarak tanımlanmaktadır. Su ve alkol ile karışan bu bileşik aseton içerisinde çözülmektedir.
Gliserin Nedir, Ne Demek?
Alkol madde özelliği taşıyan bu sıvı şekerli ve tatlı olduğu için gliserin adını almıştır. Su ile karışabilen gliserin renksiz özelliğe sahiptir. Tarihte ilk olarak 1779 yılında Carl Wilhelm Scheele tarafından kullanılmıştır. Bu bileşenin içerisinde %35 gliserin, %20 metanol, %30 yağ, %10 su ve %5 sodyum bulunmaktadır. Kaynama derecesi yaklaşık olarak 290°C'dir. Donma ısısı ise 18°C'dir. Hayvan ve bitki yağlarından elde edilen bu madde ısıya kaşı dayanıklıdır.
Gliserin; gliserol adı ile de bilinen insan sağlığı için ciddi anlamda zararları olmayan ve cilde teması uygun olan bir bileşendir.
Gliserin genel olarak cilt sağlığı için tercih edilen bir maddedir. Fakat kullanım alanları oldukça fazladır. Şeker hastalığında, kabızlık fitillerinde ayrıca deriye uygulanan merhemlerde gliserin kullanılabilmektedir. Nemlendirici özelliği bulunan bu bileşen saç için, cilt için, ayak bakımı, ağız sağlığı gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.
Gliserin Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?
En fazla kozmetik sektöründe kullanılan gliserinin faydalarını şu şekilde belirtebiliriz:
- Cildin derinlemesine nemlenmesine yardımcı olan gliserin, kuru cildi ve kuru cilt nedeniyle oluşan lekeleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Cilde nem ve sağlık katan bu bileşen cildi yumuşatır, nemlendirir ve aynı zamanda elastik özelliğini kazandırır.
- Yaşın ilerlemesine bağlı olarak ve zaman içerisinde cildin yıpranması sonucunda kızarık, donuk ve tahriş meydana gelebilir. Gliserin cildin pürüzsüz bir yapıya sahip olmasına yardımcı olurken aynı zamanda çok belirgin olmayan çatların da kapanmasına destek olur.
- Makyajdan önce cildinize gül suyu ile birlikte uygulayacağınız gliserin makyajın daha kalıcı olmasını sağlamaktadır. Ayrıca gül suyu ve gliserin karşımı tırnak bakımı için faydalı olmaktadır. Tırnakları güçlendirir ve korur.
- Gliserin ve aloe-vera ikilisi saç derisinde meydana gelen yaraların iyileşmesi için faydalı olmaktadır.
- Antiseptik özelliği bulunan bu bileşen ağız sağlığı için faydalıdır. Ağızda oluşan yaraların iyileşmesini sağlar. Özellikle aft gibi beyaz yaralarda etkilidir.
- Ayak derisini yenileyen ve ayakta oluşan yara ve nasır gibi problemlerin giderilmesini sağlar.
Doğal içerikli bir madde olan gliserin vücuda pek çok alanda fayda sağlamaktadır. Dudak sağlığı, cilt tonu eşitleme gibi etkileri sayesinde canlı ve pürüzsüz bir görünüm elde etmeye yardımcı olur.
Gliserin Zararları Nelerdir? Yan Etkileri Var mı?
Cilt sağlığı için oldukça önemli faydalar teşkil eden gliserin direkt olarak uygulandığında birtakım alerjik reaksiyonlar meydana getirebilir. Bu nedenle hassas bir cilde sahipseniz eğer öncelikle az kullanmalı ve cildinizin tepkisini ölçmelisiniz. Bitkisel gliserin direkt olarak yutulduğu zaman baş dönmesi, kusma, aşırı susama gibi etkiler meydana getirebilir. Bu bileşeni vücut tek başına ememez. Bu nedenle yiyeceklerle ya da tek başına aşırı tüketmek ishal ve gaz problemleri meydana getirebilir.
Gliserin Kullananlar ve Fiyatları
Kozmetik sektörünün vazgeçilmez bileşeni olan gliserin pek çok kişi tarafından kullanılmaktadır. Gerek cilt bakımı gerek saç gerek ayak gerekse ağız ve dudak bakımı için farklı pek çok alanda kullanılmaktadır. Kullanılan ürüne göre fiyatlarda değişkenlik mevcuttur. Bu nedenle gliserin fiyatı için net bir değer belirtmek doğru değildir.