Göz dalması, farkında olmadan uzun süre aynı noktaya sabit bir şekilde bakmak şeklinde yorumlanan bir durumdur.
Göz Dalması Neden Olur?
Zaman zaman gün içerisinde hepimizin başına gelebile göz dalması, kişinin o an çevresinde olup bitenlerin farkına varmaması şeklinde gerçekleşmektedir. Zihinde bir görüntünün oluşması için iki gözün de optik eksenlerinin aynı yöne ya da cisme odaklanması gerekmektedir. Bu odaklanma bazen gözün kendini bir cisme kitlenmesi ile oluşabilir. Bu durum yarı bilinçli ya da bilinçli bir şekilde yapılabilmektedir.
Göz dalması, yarı bilinçli bir şekilde gözlerin uzak bir noktaya odaya kitlenmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Göz dalması durumunda, tek değil iki farklı görüntü meydana gelmektedir. Görüntülerin ayrık olması netlik oluşturmadığı için uzaklık da belirsiz olmaktadır. Göz dalması günlük hayatta çok fazla yorulduğunuzda meydana gelebilir. Yoğun tempo sonrasında günün ilerleyen saatlerinde bir şeye odaklanmada zorluk yaşanabilir. Bunun yanı sıra kafasında birden çok düşünce olan kişiler yarı bilinçli bir şekilde bulundukları ortamdan koparak bu düşüncelere odaklanma şeklinde göz dalması durumu yaşayabilirler. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak meydana gelebilen göz dalması aynı zamanda nörolojik birtakım hastalıkların sonucu da olabilir. Epilepsi nöbetleri, fazla stres, depresyon gibi etkenler bu duruma yol açabilmektedir. Eğer gözde batma ile birlikte dalma oluyorsa bu tehlikeli bazı hastalıklara işaret edebilir. Bu tarz durumlarda hemen doktora başvurulmalıdır.
Göz Dalması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Göz dalması tek bir nedenden değil farklı sebeplerden ötürü gerçekleşebilmektedir. Genel olarak göz ile ilgili problemlerde ilk olarak göz doktoruna gidilmektedir. Dalmanın nedeni gözlerdeki yorgunluktan kaynaklanabilir bu süreçte doktor size uygun bir tedavi yöntemi sunacaktır. Fakat eğer dalma nedeni nörolojikse o zaman farklı bir alana yönlendirecektir. Dalma nedeni ne ise tedavi ona göre uygulanacaktır.
Göz Dalması Neye İşarettir?
Günlük hayatta hemen herkeste görülebilen göz dalması kişinin yarı bilinçli bir şekilde bir noktaya odaklanması olarak ifade edilir. Halk arasında göz dalması misafir gelecek anlamı taşısa da asıl olarak bu durumun sağlık açısından işaret ettiği bazı rahatsızlıklar olabilmektedir. Çok yorgun olmak, stres altında olmak göz dalması gibi problemlere neden olabilir. Bunun yanında nörolojik bazı hastalıkların işareti de olabilmektedir. Bu nedenle sık görülen göz dalmaları kesinlikle ihmal edilmemeli ve doktora gidilmelidir.
Göz Dalması Nasıl Geçer?
Göz ve beyin etkileşimi ile oluşan görüntünün ayrı ayrı iki şekilde gerçekleşmesi ve bu nedenle netlik kazanmaması durumunda gözlerin aynı noktaya uzun süre takılı kalması göz dalmasının nedeni olarak açıklanmaktadır. Bu durumu engellemek için nedenine yönelmek gerekmektedir. Dalma 3-5 saniye sürüyorsa bu basit dalmadır. Eğer kişi sese ve dürtüye tepki veriyorsa sorun yoktur. Fakat daha fazla oluyorsa mutlaka doktora gidilmelidir. Önemli bir sağlık nedeninden kaynaklanmıyorsa dalmayı geçirmek için dinlenmeniz yeterli olabilir.