Grip; bir enfeksiyon ya da üşütme sonucunda vücudun bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi ile virüsün vücutta kendini göstermesi ile ortaya çıkan, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve yüksek ateş gibi belirtiler ile kendini gösteren bir hastalıktır.
Grip Olmamak İçin Ne Yapmalı?
Bir enfeksiyon hastalığı olan grip 39°C üzerine çıkan ateşle başlar. Arkasından şiddetli kas ve eklem ağları olur. Bu belirtilere halsizlik, bitkinlik ve baş ağrısı eklenir. Ayrıca hasta kuru kuru öksürür. Peki gribi önlemenin yolları var mıdır? Basit ama etkili olabilecek birçok yöntemle gribi kendimizden uzak tutabiliriz. Gribi engellemek için önemli olan bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine engel olmaktır. Bu yüzden düzenli beslenmek gerekmektedir.
Grip solunum yolu veya ortak eşya kullanımı ile bulaşabilen bir hastalıktır. Bu yüzden hastanın bulunduğu yer sık sık havalandırılmalı ve hasta ile yakın temas kurulmamalıdır.
Öncelikle aldığımız gıdalara çok dikkat etmeli dengeli beslenmeli ve sağlıklı besinler yemeliyiz. Bol su içmeli, yeşil yapraklı sebze ve meyveleri fazlaca tüketmeliyiz. C vitamin almayı kesinlikle ihmal etmemeliyiz. Her gün 1 bardak portakal ve limon suyunu karıştırarak mutlaka tüketmeliyiz. Çok soğuk ortamlardan kaçınacağımız gibi çok sıcak ortamlardan da sakınmalıyız. Bulunduğumuz ortamı sık sık havalandırmalıyız. Öğünlerimizi atlamamalı her yemekte kekik, zencefil, nane, çörek otu, karabiber, kimyon gibi baharatlar daha sık kullanmalıyız. Temizliğimize oldukça dikkat etmeliyiz. Özellikle hastalık en çok ellerimizden bulaştığından dolayı elleri sık sık yıkamalıyız. Hasta kişiler öksürürken ellerini değil dirseklerini kullanmaları gerektiğini hatırlatmalıyız.
Gribi Engellemek ve Kolay Atlatmak İçin Ne Yapılmalı?
Hafif egzersiz ya da yürüyüşler bağışıklık sistemimizi kuvvetlendireceği için günlük olarak kendimizi fazla yormadan yapmalıyız. Düzenli uyumalıyız. Akşam erken yatıp sabah da erken kalmalıyız. Ortalama 7-8 saat uyku yeterli olacaktır. Bağışıklık sistemimizin düşmemesi için yorgunluktan ve stresten uzak durmalıyız. Her gün 1 kase yoğurt yemekte bizi gribe karşı koruyacaktır. Kalabalık ortamlarda fazla bulunmamaya gayret edin eğer mecbur kalırsanız kendinizi korumaya çalışın. Devamlı bulunduğunuz odayı nemlendirin. Çünkü kuru olan bir havada virüslerin daha uzun süre yaşadığını unutmayın. Çay yerine bitki çaylarını tercih edin. Özellikle antioksidan özelliği olan ıhlamur, ahududu, böğürtlen çayı tercih edilmeli ve günlük iki litre kadar da su içmelisiniz.
Grip olduğumuz burun akıntısı, hapşırma ve öksürme gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Kullandığınız mendili sık sık değiştirmeniz virüsün vücudunuzda yer etmesini engellemektedir. Unutmayın ki kullandığınız mendil devamlı mikrop dolmaktadır ve sürekli kullanımı mikrobu vücuda tekrar tekrar iter.
Grip İçin Şifalı Bitki Çayları
Gribi çabuk atlatmamızı sağlayan bitki çayı:
Limonlu Naneli Çay:
C vitamini yüksek olduğundan dolayı suya sıkılmış limon ile nane kaynatılır ve suyun içerisine limon kabukları da atılır. 5 dakika kadar kaynadıktan sonra süzülerek içine bal karıştırılıp içilir.
Zencefil Çayı:
2-3 santimetre kalınlığında olan zencefilin kabuğunu soyulur sonra ince ince dilimleyerek kaynamış suya atılır ve 15 dakika demlenmesi beklenir. İstenirse zencefil rendelenerek de demlenebilir.
Limon Kabuğu ve Ihlamur Çayı:
İki su bardağı suya 1 adet limon kabuğu doğranır. 5 gram kadar da ıhlamur koyulur. 10 dakika kaynatılarak ocaktan alınır. Süzerek içilir.
Grip Çayı Nedir? Nasıl Yapılır?
Grip olduğunuzda kolay atlatmanız için bitkisel yöntemler denemeniz bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Grip çayı hazırlamak için 4-5 bardak kadar suya, 1-2 kabuk tarçın, 2-3 adet top karabiber, 2-3 karanfil, 1 çay kaşığı toz veya para büyüklüğünde bir parça zencefil, kabuklu ve çekirdekli elma dilimleri, kabuklu çekirdekli limon dilimleri ve 5-6 adet kuru kuşburnunu bir kap içerisine koyulur ve kaynatılır. Sonra bu karışımın içerisine, biraz ıhlamur ile biraz nane eklenir. Bitki çayı sarımtırak ile turuncu arası bir renk alınca süzülüp, bol balla karıştırılarak içilir. Bu karışıma arzu edilirse zerdeçal da eklenebilir.