Gut hastalığı; ürik asidin kanda artmaya başlaması sonucu ortaya çıkan iltihaba denir.
Gut Hastalığı Nedir? Neden Olur?
Vücudumuzda farklı nedenlere bağlı olarak oluşan ve atılması gereken birtakım zararlı maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin dışarıya atılması ürik aside dönüşmesi ile sağlanmaktadır. Ürik asit miktarı kanda artmaya başlamışsa eklemlerde de birikmeye başlamış anlamına gelmektedir. Bu durumun sonucunda ise iltihaplanma meydana gelir. Bu iltihaplanmanın adı gut hastalığı olarak ifade edilmektedir.
Gut hastalığı sık sık ortaya çıkan romatizmal özellikler barındıran bir hastalıktır. Genel belirtileri arasında ayak baş parmağında ortaya çıkan iltihaplanma vardır. Bu hastalık 40- 65 yaş arasında olan bir çok kişide görülebilmektedir.
Gut Hastalığının Sebepleri ve Belirtileri
- Ürik asidin kanda ve dokularda hızlı şekilde artarak görülmesi ile meydana gelen gut hastalığı özellikle şeker hastalında ve tansiyon hastalarında sıkça görülür. Ürik asit idrar yolu ile vücuttan atılacağı için böbreklerin yetersiz çalışmasından kaynaklanabilmektedir. Hastalığın nedenleri arasında en sık karşılaşılan durum ise farklı hastalıkların bu hastalığı tetikliyor olmasıdır.
- Genetik yapı ve doğuştan gelen bir çok hastalık bu hastalığın sebepleri arasında yer alabilmektedir. Vücudun bu ürik asidi atması için bol su tüketiminin olmasına her zaman dikkat edilmelidir.
- Bu hastalığın belirtileri hızlı şekilde meydana gelir. Ataklar halinde devam eden belirtilerin ilk aşaması oldukça şiddetli olmaktadır. Eklemlerde ağrı ve şişkinlik meydana gelerek ayak baş parmağının şişerek ağrı yapmasına, kızarmasına sebep olur. Ayak baş parmağı hassaslaşarak kişide dayanılmaz bir ağrıya sebep olabilir. Atak sonrası hastalık sinsi bir şekilde ilerler.
- Gut hastalığı atakları arasında geçen dönem ara dönemdir. Bu süre içerisinde eklemler hareket zorluğu yaşar. Hareket eden eklemlerde ağrılar meydana gelebilir.
Gut Hastalığının Tedavisi Nedir?
Hastalık süresince oluşan şişme ve ağrıların giderilmesi için çeşitli yöntemler arasında ilaç tedavisi kişinin bu atakları rahat geçirmesi için kullanılır. Gut hastalığı kandaki ürik asit miktarının yüksek olması ile ortaya çıktığından hem beslenmede sıvı tüketimine dikkat edilmeli hem de ilaç kullanımının düzenli şekilde yapılması gerekmektedir. Ürik asit düzeyinin düşürülmesi için kullanılan ilaçlar kişinin vücudunda birikmiş ürik asidine bağlı olarak kullanılmaktadır. Bazı idrar söktürücü ilaçları kullanan hastalarda da gut hastalığı meydana geldiğinden bu ilaçların kullanımı durdurulabilmektedir.
Gut Hastaları Ne Yapmalı?
Kan ve dokularda yüksek ürik asit miktarının düşürülmesi için tedavi edilen hasta bu dönemde gut ataklarında da azalmalar gördüğünü gözlemleyebilir. Gut hastalığı teşhisi sonrası hastanın sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Hastalığın tedavisinde yardımcı olacak olan bu yöntem hastanın da eklemlerinde oluşan ağrılarının azalmasını sağlayacaktır. Hastalığı tetikleyen diğer hastalıklarında ilaç tedavisi ile kontrol altına alınarak tedavi sürecine devam edilir. Ürik asit miktarını arttıran ilaçların yerine hastayı daha sakinleştirecek ilaç tedavileri doktor tarafından belirlenir. Bu hastalık yetişkinlerde çok fazla görülse de genç yaşlarda da meydana gelebilmektedir.