
Çukurova Bölgesi'nin şifası olarak betimlenen hambeles meyvesi, murt meyvesi ve mersin meyvesi gibi isimlerle de anılan, yumuşak dokulu ve küçük boylu bir meyvedir.
Hambeles Meyvesi Neye Yarar?
Mayhoş bir tada sahip olan hambeles meyvesi Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yetişen bir bitki çeşididir. Genel olarak bu iklimin görüldüğü yerlerde dağlık alanlarda ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişebilmektedir. Maki bitki örtüsü içerisinde yer alan bu meyve ağaçları çalı formundadır. Marmara Bölgesi'nin belli yerlerinde de yetişebilmektedir. Sarı ve beyaz tonlarında renklerini görebileceğimiz bu meyve aynı zamanda kahverengi, kırmızı ve siyah tonlarda da karşımıza çıkabilmektedir. İncire benzer ve içerisinde pek çok çekirdek yer almaktadır. Sarı ve beyaz olanlarının tadı ekşimsi olurken kahve tonları oldukça lezzetlidir.
Sonbahar kış aylarında tezgahlarda yerini alan murt meyvesi, cilt sağlığının iyileştirilmesine katkı sağlarken aynı zaman metabolizmayı hızlandırır, organların işlevlerini artırır ve aynı zamanda vücut için pek çok fayda meydana getirir. Antiseptik özelliği sayesinde mikropların giderilmesine destek olur. Bu etki sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
Havaların soğuması ile birlikte sık gözlemlenen balgam gibi oluşumların söktürülmesini ve vücuttan atılmasını sağlar. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra damarların sağlıklı kalmasına destek olur. Böylece kalp ve damar hastalıklarının önlenmesini sağlar. Aynı zamanda varis oluşumuna da engel olur.
Hambeles Meyvesinin Yararları Nelerdir?
Vücutta tek etki değil pek çok fayda meydana getiren hambeles meyvesi cilt sağlığından fiziksel sağlığa kadar birçok alanda etkili olmaktadır. Mideyi rahatlatma özelliği bulunan mersin meyvesi aynı zamanda bulantı ve kusma gibi durumların giderilmesine etki etmektedir. Mideni sağlığını olumlu yönde etkileyerek sindirim sisteminin güçlenmesine destek olur. Böylece iştah dengeleyici bir etki meydana getirmektedir. Bağırsak sağlığını da olumlu yönde etkileyen bu meyve aynı zamanda kolesterol ve şeker seviyesini de dengelemektedir. Kötü kolesterolün düşürülmesini sağlamaktadır.
İltihaplanma problemlerinin önlenmesini sağlayan hambeles meyvesi, egzama gibi deri iltihaplanması ve aynı zamanda akciğerde meydana gelebilecek enflamasyonların önlenmesini, engellenmesini sağlar. Cilt yüzeyine uygulandığı zamanda akne, sivilce ve siyah noktaların giderilmesini, gözeneklerin derinlemesine temizlenmesini sağlar. Böylece parlak, canlı bir cilt meydana getirir. Yaprakları antibakteriyel özellik taşımaktadır. Bundan dolayı sıklıkla tercih edilmektedir. Faydaları sayesinde pek çok hambeles nasıl çoğaltılır diye de merak etmektedir.
Hambeles Meyvesi Nasıl Yenir?
Çiğ olarak yenebilen sağlanabilen hambeles sirkesi, reçeli, marmelatı da yapılan ve farklı şekillerde tüketilebilen bir besindir. Ayrıca yapraklarından çay yapılabilir. Bu çay tonik olarak cilde sürülebilir. Kullanım şekli isteğe ve amaca göre farlılıklar gösterebilmektedir. Eğer ki çiğ olarak tüketilecekse kahverengi ve daha koyu renkler tercih edilebilir. Böylece daha tatlı bir lezzet ortaya çıkmaktadır.
Hambeles Meyvesinin Zararları Var mı?
Faydaları açısından oldukça olumlu yorumlar alsa da hambeles meyvesinin yan etkileri de oluşabilmektedir. Öncelikle belirtmek gerekir ki bu meyve avuç avuç tüketilebilecek bir besin değildir. Birkaç tane tüketmek yeterlidir. Çok yendiği zaman boğazda ve ağızda kaşıntı oluşturabilir. Bununla birlikte kronik hastalığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar tüketim öncesinde uzman bir doktora danışmalıdır. Aynı şekilde gebelik durumu söz konusu ise doktorunuza danışınız.