Hamilelikte hem annenin hem de bebeğin sağlıklı olması ve anne karnındaki bebeğin kilo alması için düzenli beslenme alışkanlığı edinilmesi ve vitamin değeri yüksek gıdalar tüketilmelidir.
Hamilelikte Bebeğin Kilo Alması İçin Ne Yapılmalı?
Gebelik döneminde bebeğin kilo almasını sağlamak ve annenin sağlıklı bir süreç geçirmesini sağlamak için tüketilen besinlere önem verilmelidir. Hamile anne adaylarının diğer kadınlara göre gün içerisinde daha fazla kalori alması gerekmektedir. Çünkü tüketmiş oldukları besinler ile aynı zamanda bebekte beslenmektedir. Gebelikte anne adayının düzenli ve vitaminli beslenmesi bebeğin birçok hastalıktan ve sakatlıktan korunmasına yardımcı olmaktadır.
Hamilelikte bebeğin kilo alması için protein, folat, demir ve diğer birçok vitamin, mineral açısından zengin olan besinlerin tüketilmesi önerilmektedir.
Annenin gün içerisinde aşırı yağlı yiyecekleri tüketmemesi önerilmektedir. Bebeğin kilo alması için aşırı yağlı beslenmek yerine kalorisi düşük fakat vitamin açısından besin değerleri yüksek yiyeceklerin tüketilmesi önerilmektedir. Bebeğin gelişimi için annenin beslenmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle gün içerisinde tüketile her besine önem verilmelidir.
Gebelikte Bebeğin Kilo Almasını Sağlayan Besinler Nelerdir?
Gebelik döneminde bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için besin değeri yüksek olan yiyecekler yenmelidir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Yumurta: Demir ve protein açısından oldukça zengin olan bu besin beyin gelişimi için önem taşımaktadır. Yumurta sarısının içerisinde bulunan yüksek kolin değeri vücutta bellek ve öğrenme yetisini geliştirmektedir. Bunun yanı sıra bebeğin sinir sisteminin gelişmesine de etki etmektedir. Yumurtayı farklı şekillerde tüketebilirsiniz.
Ispanak: Folik asit, demir ve c vitamini açısından oldukça zengin olan bu sebze bebeğin omurga gelişimini olumlu yönde etkiler ve aynı zamanda annenin sağlıklı bir hamilelik süreci yaşamasına yardımcı olur. İçerisinde bulunan bol miktarda antioksidan değeri bebeğin beyin dokusunu korur ve zarar görmesini engeller.
Kuruyemişler: Kuruyemişler genel olarak vitamin açısından zengindir ve anne karnındaki bebeğin kilo alması için oldukça yararlıdırlar. Örneği kabak çekirdeği çinko ve demir mineralleri açısından oldukça zengindir. Bu açıdan besleyici özelliği bebeğin gelişimi ve kilo alması açısından önemli bir yere sahiptir. Aynı şekilde ceviz de çok besleyicidir. Protein, bakır ve omge-3 yağ asitleri açısından oldukça zengin değerlere sahiptir. Bebeğin gelişimi için oldukça faydalıdır.
Hamilelikte Neler Yenmeli? Neler Tüketilmeli?
Kadınlar için oldukça hassas olan hamilelik dönemi hormonların neredeyse tamamen değiştiği bir dönemdir. Bu dönem içerisinde hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumlu yönde etkileyecek besinler tüketilmelidir. Sebze ve meyve tüketimi bu dönemde taze olarak bol miktarda tüketilmelidir. Örneğin muz içeriğindeki potasyum sayesinde bebeğin kas ve iskelet sisteminin gelişiminde önemli rol oynar ve aynı zamanda kilo alımına da destek olur. Sebze ve meyveler lif açısından da zengin olduğundan sindirim sistemini olumlu yönde etkiler ve geliştirir. Bunların yanında et ve balık tüketimine de önem verilmelidir. Et ve tavuk protein açısından zengin besinlerdi ve et tüketiminden ayrı olarak haftada 2 kere balık tüketilmelidir.
Gebelikte Neler Yenmemeli? Neler Yapılmamalı?
Hamilelik süresi boyunca anne adaylarının düzenli ve bunun yanında sağlık beslenmesi gerekmektedir. Vücudunuza aşırı kalori yapacak besinlerden uzak durmanız gerekmektedir. Bebeğe ve anneye kilo yapan ama vitamin sağlamayan hamur işi, kızartma, börek, dondurma gibi besinlerin tüketilmemesi ya da az miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Bu yiyeceklerin aşırı tüketilmesi annenin sağlığını olumsuz yönde de etkileyebilir. Hamilelikte bebeğin kilo almasını sağlamak için besleyici gıdaların tüketilmesi gerekmektedir.