Protein; vücut hücrelerinin yenilenmesi ve büyümesi için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır.
Protein Nedir? Ne İşe Yarar?
Protein herkesin gün içerisinde belli bir miktarda alması gereken mineraldir. Yetişkin bir kişinin 1 kg.lık vücut ağırlığına 0,8 gr protein ihtiyacını karşılaması gerekir. Bu değer çocuklarda ve hamilelerde daha yüksektir. Sporcular daha çok protein kullanarak vücutlarını geliştirirler. Bu mineral beslenmenin vazgeçilmez ve temel unsurudur.
Protein; vücudun sağlıklı bir şekilde gelişmesi için gerek duyulan organik bileşiklerdir.
Her vücudun belli bir miktarda proteine ihtiyacı vardır. Bu bileşiklerin sindirimi midede başlar. Vücutta acıkma hissi meydana geldiğinde en son anda bu bileşenler tüketilmeye başlar. Sağlamış olduğu tokluk hissi sayesinde daha sağlıklı beslenmeyi beraberinde getirmektedir. Birçok besinde protein bulunmaktadır fakat miktarları her birinde değişkenlik gösterir.
Besinlerdeki Protein Değerleri Ne Kadardır?
Yumurta: Bir tane yumurtada 8-9 gr protein bulunmaktadır. Sarı ve beyaz bir arada tüketilirse 10 gram protein alınmaktadır. Yumurtanın daha çok beyazında bulunmaktadır. Kolesterol hastaları dikkatli tüketmelidir.
Süt: 100 gr'da 3 gr. protein bulunur. Bir bardak süt içtiğimiz zaman başka besinlere göre daha çok protein depolarız. Süt tam anlamıyla bir protein deposudur. Özellikle çocukların çok tüketmesi yararlıdır ve kesinlikle gereklidir.
Ayran ve Kefir: Bunlarda %2,5 gr civarındadır. Sütü tüketmekte güçlük çekenler için sıcak ve yaz aylarında milli içeceğimiz ayran protein ihtiyacı konusunda yardımcı olmaktadır.
Yoğurt: 100 gr da 4 gr protein bulunmaktadır. Akşam tüketilen yoğurt gece hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olan bileşenlerin oluşmasını sağlar.
Süzme yoğurt ve peynir: 100 gr da 7-10 gr bulunur. Peynirin değer oranları farklıdır. Yumuşak beyaz peynir %10_15 gr içerir. Tulum ve çeçil peynir ise %30 gr protein desteği bulunmaktadır.
Hangi Besinde Ne Kadar Protein Bulunur?
Et, tavuk ve hindide 100 gr da 20-30 gr bulunmaktadır. Etteki değer oranı değişebiliyor. Yağlı et, tavuk pirzola ve kıyma daha az değerlere sahiptir. Köfte ve sucukta ise %20'nin altında bulunmaktadır. Yağsız kırmızı et, tavuk ve hindi göğüs eti ise%30 miktarında bulunur. Balıkta ise 100 gr balıkta 20-25 gr bulunur. Balık kesinlikle tüketilmesi gereken besin kaynağıdır. Kuruyemişlerde 100 gr da 15-25 gr bulunur. Badem tam bir e vitamini deposudur. 100 gr da kabuksuz kuruyemişlerin protein sıralaması şu şekildedir:
- Kestane 3 gr
- Fındık ve ceviz 15 gr
- Keten tohumu ve susam 17 gr
- Kabak çekirdeği 19 gr
- Çörek otu, Antep fıstığı ve badem 21 gr
- Karpuz çekirdeği ve yer fıstığı 28 gr
- Bakliyatlar: 100 gr da 20-25 gr protein bulunur.
- Tahıllar ve tahıl ürünlerinde ise; 100grda ortalama 10 gr protein bulunur.
- Patlamış mısır 18 gr
- Kaynamış mısır, pirinç pilavı ve bulgur pilavı 3 gr
- Ekmek çeşitleri 8 gr
- Beyaz un 10 gr
- Pişmiş makarna 6 gr
- Yulaf ezmesi 11 gr
- Pişmiş kinoa 4 gr
- Sebzelerde ise 100 gr = 1-3 gr bulunur.
- Meyveler ise 100 gr = 1 gr bulunur.
Protein Eksikliğinde Ne Olur?
Protein eksikliği oluşan kişilerin parmaklarında soyulmalar başlamaktadır. Her besinin ayrı bir yararı vardır. Özellikle süt ve süt ürünleri çocukluk döneminde çok tüketilmelidir. Süt boy uzamasına ve hızlı gelişime yardımcı olmaktadır. D vitamini bulunduğu için kemik için çok yararlıdır. Meyve ve sebzelerin besin değerleri daha bir ayrıdır. Çocuklar hazır gıdalardan uzak tutularak daha çok ev yemeklerine alıştırılmalıdır.