Vitamin; tüketilen besinlerde bulunan, vücut tarafından üretilemeyen ve eksikliği durumunda çeşitli hastalıklara neden olan maddelerdir.
Vitamin Nedir? Hangi Vitamin Nelerde Bulunur?
Vitamin vücudun düzenli olarak çalışmasına yardımcı olan organik bileşiklerden biridir. Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artıran ve pek çok fayda içeren A vitamini; havuç, maydanoz, kereviz, ıspanak, kuşkonmaz, domates, portakal gibi besinlerde bolca mevcuttur. D vitamini de kemiklerin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Et, balık, yumurta, balık yağı gibi gıdalarda D vitamini bulunmaktadır. Vücudumuzdaki hücrelerin yenilenmesinde E vitamini çok önemlidir. Marul, tere, ceviz, kereviz, buğday fasulye gibi gıdalar E vitamini içermektedir. K vitamini de kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynamaktadır. İnek sütü, peynir, marul, tereyağı, yeşil domates gibi besinlerde bulunmaktadır. C vitamini diş eti kanamalarına çok iyi gelmektedir. Siyah üzüm, kavun, karpuz, çilek gibi gıdalarda bolca mevcuttur.
Hangi Vitamin Kan Yapar? Fazlası Zararlı mıdır?
Kansızlığın bir diğer adı anemidir. Yapılan araştırmalara göre anemi rahatsızlığı bulunan insanların pek çoğunun demir eksikliğine bağlı kansızlık yaşadığı görülmektedir. Kansızlığın giderilmesi için doğru beslenmek çok önemlidir. Demir yönünden en zengin besinler dalak ve karaciğer türündeki sakatatlardır. D vitamini barındıran et, yumurta gibi besinler de demir yönünden zengin gıdalardır. Kuru üzüm, kuru kayısı, ıspanak, karnabahar gibi gıdalar da zengin demir içeriğine sahip oldukları için anemi hastaları tarafından tüketilmelidir. Vitaminlerin eksikliği bazı sağlık problemlerine yol açtığı gibi fazlası da sorunlara neden olabilmektedir.
Vitaminlerin Önemi ve Görevi Nedir?
Vitaminlerin büyük bir çoğunluğu insan vücuduna tüketilen besinlerle alınmaktadır. Bazı vitaminler vücuda fazla alınabildiği gibi kimi vitaminlerde yetersiz miktarda bulunmaktadır. Böyle durumlarda da vitamin takviyeleri almak gerekebilmektedir. İnsanların genel sağlık dengesini koruyabilmeleri için vitaminler büyük bir öneme sahiptir. Dışarıdan takviye olarak alınan vitaminler, yaşam şekli öğün atlamaya elverişli kişiler için kurtarıcı niteliğe sahiptir. Vücudun direncini artıran, kasların gelişmesine yardımcı olan, bağışıklığı kuvvetlendiren hatta en tehlikeli hastalıkların önüne geçilmesine yardımcı olan vitaminler hayati bir önem taşımaktadır.
Vitamin Eksikliği Sonucu Oluşan Hastalıklar Nelerdir?
Vitamin fazlalığında sağlık sorunları oluşabileceği gibi eksikliğinde de bazı problemler ortaya çıkabilmektedir. A vitamini eksikliğinde sindirim problemleri, diş eti sorunları görülebilmektedir. C vitaminin eksik olması durumunda halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik görülür. D vitamini eksik olduğunda vücut bağışıklığının zayıfladığı gözlemlenir. B vitamini ve türevleri eksik olduğunda halsizlik, unutkanlık gibi hastalıkları ortaya çıkabilmektedir. E vitamini de kanser ve kalp hastalıklarının oluşmaması için büyük önem taşımaktadır. K vitamini, kanın pıhtılaşmasına ve yaraların çabuk iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Herhangi bir kaza sonucu ciddi bir kan kaybı yaşamamak adına K vitamini hayati bir öneme sahiptir. Vitamin, besinler yoluyla yeteri kadar vücuda alındığında pek çok hastalığın önüne geçebilmektedir.