Hardal otu; turpgiller familyasına ait olan Akdeniz Bölgesi'nde yetişen, boyu yaklaşık olarak 50 cm'ye kadar uzayabilen, beyaz ve siyah olmak üzere iki türü bulunan bir bitkidir. Yazımızın içeriğinde hardal otu faydalarına değinirken aynı zamanda zararlarına, çeşitlerine, kullanımına ve tariflerine de geniş yer vereceğiz.
Hardal Otu Faydaları Nelerdir?
İnsan sağlığı açısından birçok yararı bulunan hardal çiçeği faydalarını şu şekilde ayrıntılı olarak belirtebiliriz:
- İştah açıcı etkisi bulunmaktadır. Hem yetişkinler hem de çocuklar için etkilidir. Kokusu ile iştahı açan ve yemek bozukluğu problemlerini gideren bu bitki kilo almaya teşvik etmektedir. Düzenli olarak tüketildiği zaman birçok faydası olmaktadır. Direkt yiyemiyorsanız eğer, yemeklere ekleyebilirsiniz.
- Hardal otu tohumu mikrop kırıcı bileşenler içermektedir. Böylece enfeksiyonların temizlenmesinde etkilidir. İdrar yolu enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonu gibi rahatsızlıkları giderirken bu hastalıkların yan etkilerini de iyileştirmektedir. Öksürük, ağrı, bulantı gibi semptomların giderilmesi için etkili olmaktadır.
- Bağırsak hareketlerini düzenleyen hardal otu, hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerini iyileştirmektedir.
- Sinirlerin yatışmasını ve sakinleşmeyi sağlayan bu bitki uykusuzluk problemlerini önlemektedir. Özellikle menopoz döneminde görülen uykusuzluk sorunlarını iyileştirir. Uykusuzluk nedeniyle göz altlarında meydana gelen morluk gibi sorunları da gidermektedir.
- Vücudumuza zarar veren ve hastalıklara davetiye çıkartan toksinlerin temizlenmesini sağlayan hardal tohumu, aynı zamanda ödem problemlerini de çözmektedir.
- Hardal tohumları kolon, mesane ve rahim ağzı kanseri gibi kanser hastalıklarına karşı etkilidir. Bunu içerisinde yer alan glukosinatlar sayesinde yaparlar.
- Kan basıncını kontrol altına alan hardal bitkisi, yüksek tansiyon gibi problemlerin önlenmesine katkı sağlar.
- Doğal ağrısı kesici etkisi sayesinde baş ağrısı, regl sancısı, kas ve kemik ağrısı gibi sorunları gidermektedir. Hatta huzursuz bacak sendromu için de faydalı olmaktadır. Karıncalanma gibi sorunlar yaşıyorsanız siyah hardal tohumu ve ççrek otu yağını kullanabilirsiniz.
- Siyah hardal tohumu kılcal damar için yararlıdır. Damarların güçlenmesi için etki gösterir. Fakat aşırı tüketilmemelidir.
Hardal bitkisi içerisinde yer alan selenyum bileşeni sayesinde vücudun temizlenmesini sağlamaktadır. Ayrıca A vitamini bakımından zengin olması sayesinde görme fonksiyonunu artırır ve iltihap sorunlarını giderir. Her açıdan vücut için faydalı etkiler meydana getirmektedir. Sadece fiziksel anlamda değil cilt ve saç sağlığı için de yararlı sonuçlar göstermektedir.
Hardal Otunun Zararları Nelerdir?
Hardal çeşitleri arasında siyah hardal otunun zararları söz konusu olmaktadır. Siyah hardal otu hamile kadınlar için faydalı değildir. Adet söktürücü özelliğinden dolayı düşük riskini artırmaktadır. Ayrıca toza ya da bitkiye alerjisi olan kişilerin bu bitkiden uzak durması gerekir. Gereğinden fazla tüketilmesi karaciğerin yorulmasına neden olur. Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa ve ilaç kullanıyorsanız tüketmemelisiniz. Siyah hardal tohumu tiroid ve böbrek sorunu olan kişilere önerilmemektedir. Siyah hardal tohumu şeker hastalığı için nasıl bir etki gösterir diye baktığımızda ise zararı değil faydası olduğunu ve bu hastaların tüketibileceği belirtilmektedir. Diyabet hastalarında oksidatif stres nedeni ile zarar gören hücrelerin onarılmasına destek olur.
Hardal Otu Çeşitleri Nelerdir?
Genel anlamda hardal otu çeşitlerine baktığımızda 3 türünden bahsetmek mümkün olmaktadır. Beyaz hardal tohumu, siyah hardal tohumu ve kahverengi hardal tohumu vardır. Siyah hardal tohumu diğer ikisinden biraz ayrılmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere yan etkileri olabilmektedir. Siyah hardal sarı çiçekli ve otsudur. Yaprakları saplıdır. Orta Avrupa ve İran'da tercih edilmektedir. Beyaz hardal beyaz çiçeklidir. Orta Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunur. Önemli bir yağ bitkisi olarak nitelendirilir.
Hardal Otu Nasıl Pişirilir? Nasıl Yenir?
Pek çok şekilde tüketilen hardal otu yenir mi diye sorulurken bu bitkiden birçok tarifin olduğunu belirtebiliriz. Hardal otu salatası şu şekilde yapılır:
Malzemeler: 1 demet hardal bitkisi, 3 diş sarımsak, 1 adet limon suyu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşı tuz gereklidir.
Tarif: Öncelikle hardal otunu ayıklayınız ve kök kısımlarını koparınız. Yıkayıp süzünüz. Ardından kaynayan tuzlu suya atınız ve yumuşama olana kadar haşlayınız. Yumuşayınca tencereden alıp soğumasını bekleyiniz. Kepçe ile soğuyan hardal tohumunu çıkarıp bir tabağa koyunuz. Küçük bir kapta sarımsak, tuz, limon suyu ve zeytinyağını çırpıp, salatanın üzerine döküp servis yapabilirsiniz.
Oldukça lezzetli olan hardal otu yemeği ise şu şekilde yapılmaktadır:
Malzemeler: İstenilen oranda hardal, 2 yumurta, 2 adet kırmızı biber, 1 tane soğan, tuz, pul biber ve yağ gereklidir.
Tarif: öncelikle hardalları bol ile yıkayınız. Orta büyüklükte doğrayıp, kendi suyu ile buharda pişiriniz. Bu sırada soğanı ve kırmızı biberi doğrayıp, kavurunuz. Üzerine haşlanmış olan hardalları ilave edip, 5 dakika kadar pişiriniz. Ayrıca bir tavada yumurtaları pişirip hardal ile karıştırınız. Hardal otu kavurması özellikle kahvaltılarda çok lezzetli olmaktadır.
Birçok kişi hardal otu ekşilemesini de merak etmektedir. Ekşilemesi de salatası gibidir. Bu bitkiden birçok tarif uygulanmaktadır. Sizler de dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.