İnsanın psikolojik ve bedensel olarak normal davranışların üstünde gösterdiği duygu durumu haline hipomani denir.
Hipomani Nedir, Ne Demek?
Hipomani hastalığı duygurum bozukluğu kadar ağır belirtiler göstermez. Hastalığın kesin olarak anlaşılması ve teşhis edilmesi için en az 4 gün boyunca belirtileri göstermesi gerekmektedir. Bu belirtiler ise bir anda öfkelenip, bir anda neşelenme, olaylara aşırı tepki vermesi ya da yerinde bir tepki vermeme, neşeli ve coşkulu eylemlerde bulunup bir süre sonra etrafına zarar vermesi şeklindedir.
Hipomani hastalığının doğru teşhis edilebilmesi için bahsedilen belirtilerin üç ya da daha fazlasının gözlemlenmesi gerekmektedir.
Bu rahatsızlık kişilerde farklı belirtiler göstermektedir. Genel olarak ciddi ölçüde dikkat eksikliğinin yaşanması gözlemlenmektedir. Ayrıca hasta bir düşünceye odaklanamadığı için küçük bir uyaranda diğer bir fikre kapılıp gidebilir.
Hipomani Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Kişinin uyku ihtiyacı azalır.Bu tarz kişiler günlük hayatta az uyumasına rağmen tüm gün enerjik olabilirler. Yorgunluk hissi barındırmazlar.
- Hastanın günlük konuşma oranında gözle görülür bir artış yaşaması ve normal bir cümle kurarken bile coşkulu ve yüksek sesle konuşması
- Düşünce ve fikirlerin en üst seviyelerde dolaşması, aynı anda birden çok şey düşünüp fikirlerinin olağanüstü bir çeşitlilik göstermesi
- Hasta tek bir düşünceye odaklanamaz hale gelir ve sürekli, aklında konudan konuya atlamaya başlar.
- Sonuca doğru ilerlemede bir artış olması ya da psikomotor ajitasyon durumunun gelişmesi
- Sonucu kötü olabilecek işlere aşırı cesaret göstergesi
- Zevk veren aktivitelerde normalin üstünde eğilim gösterilmesi
- Hızlı araba kullanımı, riskli sporlar, hayatını aşırı uç noktalarda hayal kurma gibi belirtileri söz konusudur.
Hipomani Hastalığı ve Sonuçları Nelerdir?
Bireyin yukarıda bahsedilen durumları yaşaması durumunda, sosyal çevresinde iletişim sorunları, işlerini ve mesleklerini icra edebilme yeteneklerinde gözle görülür bir değişim yaşanması gibi eylemler söz konusu olur. Fakat toplumda hipomani ve mani hastalıkları aynı başlıkta görülmektedir. Bu hastaların yaşadıkları duygudurum hastalarının yaşadıkları kadar ağır ve yoğun değildir. Hipomani hastalığı olan kişide, mesleki alanda ve toplumsal iletişim konusunda aksaklıklar görülse de bu durum mani rahatsızlığı kadar ağır değildir. Konumuz olan hastalıkta, hasta kendisine, çevresine zarar vermez ve ses duyma, halüsinasyon görme, kötü bir şey olacağına dair inanç besleme gibi psikotik durumlarla karşı karşıya gelmez.
Hipomani Nasıl Tedavi Edilir? Nedenleri Nelerdir?
Bu hastalık depresyonda olan kişilerin kullandığı antidepresan ilaçları dolayısıyla ortaya çıkmış olabilir ve bu durumda doktor yardımıyla ilaçların bırakılması ve sağlıklı bir tedavi aşaması önerilir. Fakat hastalık metabolik bir rahatsızlıktan, beyin hastalıklarında ya da madde kullanımından ötürü ortaya çıkmış olabilir ve bu durumlarda hipomani rahatsızlığının durma garantisi yoktur, hızlıca yayılım gösterebilir. Hasta gerekli işlemlerden geçtikten sonra gerekirse, hastaneye yatırılmalı ve doktor kontrolünde en uygun şekilde tedavisine başlanmalıdır.