Yumuşak dokuda bulunan kasların titreşimi ve hava kısmında meydana gelen tıkanmalardan dolayı oluşan rahatsızlığa horlama denir.
Horlama Nedir? Nasıl Olur?
Tıkanmalardan dolayı oluşan bu problemde yumuşak olan dokular geri kısma doğru bükülmekte ve hava yolunu tıkamaktadır. Hava yolunun tıkanma şiddetine göre bu problem artış göstermektedir. Birçok kişi horlama sorununa çözüm yolunu aramaktadır. Rahatsızlık kişinin yaşam kalitesini düşürerek çeşitli sorunlara yol açar. Bu sorunlardan biri solunum sistemi ve kalbi uzun süre yormasıdır. Ayrıca kaliteli uyku alımını engelleyerek bireyin uykusuz kalmasına neden olmaktadır.
Horlama, yanlış beslenme ve fiziksel birtakım durumlar nedeniyle meydana gelebilmektedir.
Yaş ilerlediği zaman boyundaki kaslar zaman içerisinde sarkmaktadır. Zamanın etkisi ile meydana gelen sarkmalar ise bu durumu meydana getirmektedir. Kilolu insanların sık yaşadığı problemlerden biridir. Fazla kilo sorunu boyun bölgesinin daralmasına neden olarak dokuları gevşetir. Bu yüzden nefes alınması ile titreşimler artış göstermektedir.
Horlama Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Pek çok kişide görülen bu Problemin nedenleri şu şekilde ifade edilebilir;
- Fazla alkol kullanımı hava yollarını gevşetmektedir. Aynı şekilde uyuşturucu da bu probleme yol açarak horlamayı oluşturmaktadır.
- Geniz etinin olması ya da geniş bademcik, kalın damak gibi sorunlar bu problemin meydana gelme nedenleri arasında yer almaktadır.
- Sırt üstü uyumak dilin boğazı kapatmasına yol açar. Sonucunda ise horlamak kaçınılmaz hale gelir.
- Alerji ve sinüzit rahatsızlıkları burun bölgesini tıkamakta, bu problemi doğurmaktadır.
Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle problemi oluşturan nedenler belirlenmektedir. Nedenler bulunduktan sonra tedavi kısmı için plan yapılır. Kişi obez ve alkol kullanıyor ise ilk olarak kilo vermek ile tedaviye başlanır. Sonrasında alkole ara verilir. Uzman doktor operasyonu gerekli görürse ameliyat yapılır. Bir diğer tedavi yöntemi düzenli olarak spor veya egzersiz yapmaktır. Egzersiz yapılarak kişi kaslarını kuvvetlendirmektedir. Kilo vermek için uzman diyetisyen eşliğinde sürece başlanır ve sağlıklı beslenmek yaşam tarzı haline getirilir. Boğaz ve burun dokularını ciddi anlamda zedeleyen sigara bahsi geçen probleme neden olduğu için sigarayı bırakmak gerekir. Sigarayı bırakmak da tedavi yöntemleri arasında yer alır. Yan yatmaya özen göstermek, her gün aynı saatlerde uyumak ve uyanmak, baş bölgesine fazladan yastık yerleştirmek gibi tedavi yöntemleri mevcuttur.
Kadınlarda ve Erkeklerde Horlama İçin Egzersizler
Gün içinde otuz dakika boğaz egzersizi yapmak bu problemi az bir seviyeye indirmektedir. Sesli harflerin dili yuvarlayarak söylenmesi kasları kuvvetlendirmektedir. Bunu düzenli olarak yapmak var olan problemi azaltmaktadır. Ağız açılır ve boğazın arka bölgesindeki kas otuz saniye kasılır. Ağız tekrardan açılır ve çene sağ, sol tarafa hareket ettirilerek sorun azaltılmaktadır. Dil ucu üst taraftaki dişlerin aralığına getirilir ve dil arka kısma hareket ettirilir. Daha sonra öne getirilir. Bu egzersizin üç dakika kadar yapılması tavsiye edilmektedir. Egzersizlerin tamamı düzenli bir şekilde yapıldığı zaman problemin azaldığı görülmektedir. Horlama problemi ve tedavisi için doktora girmek gereklidir.