Hormonlu spiral; içeriğinde levonorgestel olarak bilinen progesteron hormonunun rahim içerisine lokal olarak verilmesi şeklinde ifade edilen ilaçlı spirale verilen isimdir.
Hormonlu Spiral Nedir? Ne İşe Yarar?
İstenmeyen hamileliklerin önlenmesi için kullanılan bir tür doğum kontrol yöntemi olarak tanımlanan ve aynı zamanda aşırı adet kanamalarının tedavi edilmesinde uygulanan hormonlu spiral; rahim içerisine progesteron hormonunu salan ve vücutta sistematik olara progesteron etkisi yaratmayan, bu hormonun etkisinden memenin korunmasını sağlayan, dış gebelik oluşumunu oldukça azaltan bir spiral türüdür.
Hormonlu spiral normal bakırlı spirallere göre istenmeyen gebeliklere karşı daha koruyucudur.
Adet sancılarının azaltılması veye tamemen yok edilmesi için kullanılabilen hormonlu spiral, aynı zamanda adet kanamasının miktarını azaltmak, aşırı kanaması olanla kadınları tedavi etmek, demir eksikliği sonrasında gelişen anemiyi önlemek için tedavisi amacı ile kullanılabilir. Genel anlamda doğum kontrol yöntemi olarak bilinse de sağlık açısından farklı kullanım olanaklar da bulunmaktadır.
Hormonlu Spiral Yan Etkileri Nelerdir?
Dünyada ve ülkemizde en fazla tercih edilen doğum kontrol yöntemlerinden birisi olan hormonlu spiral zararlarına baktığımızda ilk takıldığı zaman bir rahatsızlık hissi vermektedir. Kramp, hafif kanama, belde ve alt karın bölgesinde ağrı, eklem ağrısı ya da baş dönmesi gibi durumlara neden olabilir. Genel olarak bu spirallerin markaları vardır. Markasına ve kalitesine göre 3-5 yıl kadar etkili koruma sağlayabilmektedir.
Memelerde hassasiyet ve akne miktarında artış gibi yan etkiler meydana getirebilen hormonlu spiral, kullanılmaya başladıktan 3-6 ay sürecinde adet düzensizliği ve ara ara kanama yaratabilir. Hatta spirale alışan vücutta 1 yıl sonrasında adet kesilmesi söz konusu olabilir. Hormonlu spiral olmasına rağmen hamile kalanlarda spiralin kayması söz konusu olmaktadır. ayrıca yumurta kistinin oluşması da bu durumun yan etkileri arasındadır.
Hormonlu Spiral Kilo Aldırır mı?
Etkili, koruyucu ve güvenli olan hormonlu spiral en sık kullanlan doğum kontrol yöntemleri arasında yer alırken aynı zamanda acısız ve kolay bir şekilde takılırlar. Spiral çıkarıldıktan 1-2 hafta içerisinde doğurganlık normale döner. Hormonlu spiral şişkinlik yapar mı ya da kilo aldırır mı kadınların pek çoğu merak etmektedir. Doğru şekilde takılan ve her türlü kontrolü sağlanan spiralin kilo alımına etkisi bulunmamaktadır. Fakat bazı kadınlarda meydana gelen hormonal dengesizlikler kiloya neden olabilmektedir.
Hormonlu spiral bir tür doğum kontrol yöntemidir. Kilo ya da şişkinlik gibi etkisi bulunmamaktadır. Eğer ki spiral sonrasında aşırı kilo alımı söz konusu olduysa bu konu hakkında mutlaka uzman bir doktora danışmalısınız. Aksi bir durumda farklı sağlık konuları söz konusu olabilir.
Hormonlu Spiral Kullananlar ve Yorumlar
Günümüzde birçok kadın istenmeyen gebelikleri önlemek için hem güvenli hem de ekonomik olan hormonlu spiralden yararlanmaktadır. Hormonlu spiral yorumlarına baktığımızda pek çok kişinin memnun kaldığı görülmektedir. Eğer hormonlu spiral fiyatı hakkında bilgi almak istiyorsanız ürün markasına göre değişkenlik göstermektedir. bundan dolayı kesin bir fiyat söylemek doğru değildir.
Adet kanamalarınız da aşırılık söz konusu ise ya da doğum kontrol yöntemi olarak ilaçlar yerine bunu denemek istiyorsanız uzman bir doktora başvurabilirsiniz. Kullanım ömrü ve çeşitleri hakkında doktorunuzdan bilgi almayı ihmal etmeyiniz.