yeniloji.com
Sağlık

İdrar Kokusu Neden Olur? Nasıl Giderilir? Hamilelik Belirtisi midir?

Henüz yorum yazılmadı
İdrar Kokusu Neden Olur? Nasıl Giderilir? Hamilelik Belirtisi midir?
Yeniloji 1386 görüntüleme

İdrar kokusu; yeteri kadar su tüketildiği zaman az kokan ve hemen hemen nötr bir kokuya sahip olan, vücut sağlığı hakkında pek çok şey ifade eden bir durumdur.

İdrar Kokusu Neden Olur?

Beslenme şekli, yeterli oranda su içilmemesi gibi durumlardan etkilenen idrar kokusu, aynı zamanda birtakım hastalıklara bağlı olarak da gelişebilen bir durumdur. İdrar kokusunun nedenleri genel anlamda şu şekildedir:

Susuz kalmak: Eğer yeterince su içmiyorsanız idrarınızda yoğun bir amonyak kokusu gelebilir. Amonyak kokusu neye benzer diye baktığımızda keskin, boğucu ve tahriş edici bir kokudur. Vücudunuzda idrarı seyreltecek sıvı kalmadığında idrar atık maddeler ile yoğunlaşır. Bunun sonrasında ise rengi koyulaşır. Bu durum aynı zamanda idrarda kokuda meydana getirir. Tuvalet ihtiyacınızı giderirken sürekli idrar kokusu almak genel olarak aç su içmekten kaynaklanabilir.

Enfeksiyon: İdrar yollarında ya da mesanede enfeksiyon olması idrarda güçlü bir kokuya neden olur. Eğer idrarınızda bir koku varsa bunun nedeni iltihaplanma ya da enfeksiyon olabilir. Genel olarak idrar yollarındaki bu enfeksiyon ve iltihaplanma Escherichia isimli bakteriden kaynaklanır. Kadınlarda üretra kısa olduğundan ve anüse daha yakın olduğundan bu tarz enfeksiyonel durumlar daha sık yaşanmaktadır. Bakterilerin yanı sıra virüs ve mantarlar da bu duruma sebep olabilir. İstilacı olan bakteriler idrar gelişir ve hızlıca çoğalarak enfeksiyon meydana getirir. Eğer kötü bir koku alıyorsanız mutlaka uzman bir doktora gidiniz.

Çok fazla kahve içmek: Kahvenin içerisindeki bazı maddeler, sindirimden geçerken kalır ve idrar çıkışı sırasında koku meydana getirir.

Sarımsak ve soğan tüketimi: Eğer bol miktarda sarımsak ve soğan yerseniz idrarınızda yoğun ve kötü bir koku olabilir.

Kuşkonmaz tüketimi: Bazı insanların vücudunda kuşkonmazın parçalanmasına neden olan ve kötü koku meydana getiren bir enzim bulunmaktadır. Bazı kişilerde bu enzim olmayabilir. Bu besin, idrar kokusuna neden olan klasik sebeplerden biridir.

Diyabet: Genel olarak diyabeti olan kişilerin idrarında asetona benzer bir koku vardır. Eğer diyabet olup olmadığını bilmiyorsanız ve idrarınız kötü kokuyorsa bir doktora danışmalısınız.

Bağırsaklarda mesaneye sızıntı olması: Anormal bir bağlantı olarak ifade edebileceğimiz fistül, iki vücut parçası arasında meydana gelen yaralanma, enfeksiyon, ameliyat ve iltihap sonucunda meydana gelir. Mesane ve bağırsak arasında fistül meydana geldiği zaman, idrar çok kötü kokar. İdrarda tanecikler de görülebilir. İltihaplı bağırsak sendromu olanlar, bazı kanser türleri ve radyasyon terapisi bu duruma neden olabilir.

Eğer idrarınız bal kokusundaysa sistit olabilirsiniz. Çürük yumruta gibi kokuyorsa sindirim sisteminizde sorun var demektir. İdrar kokusu neyin habericisi diye baktığımızda birçok nedeni ve sonucu ifade ettiğini görmekteyiz.

İdrar Kokusu Nasıl Giderilir?

Eğer ki idrar kokusu az su içmenizden kaynaklı meydana geliyorsa su içmeyi artırmalısınız. Günde en az 2 litre su içmelisiniz. İdrar kokusu önlemek için idrarın seyrelmesini sağlayacak miktarda su olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kahve tüketiminden kaynalıysa daha az içiniz. Sarımsak ve soğan yedikten sonra oluyorsa, vücuttan atıldıktan sonra sorun olmaz. Enfeksiyonel bir şekilde kaynaklanıyorsa, antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Eğer idrar yaparken acı ve yanma hissi oluşuyorsa, idrara çıkamama ve sıkışma meydana geliyorsa, idrarda kan izleri varsa, koyu renkli bir idrar varsa bu enfeksiyona işaret eder. İdrar kokusu genel olarak bir nedene bağlı meydana gelir. Bu sebep giderildiği zaman kokusu da giderilmektedir.

İdrar Kokusu Hamilelik Belirtisi mi?

Genel olarak pek çok kadın, gebeliğin ilk belirtisi olarak idrar kokusunun değiştiğini söylemektedir. Hatta ikinci kez hamile kalan kadınlar bu durumu direkt olarak belirti kabul etmektedir. Çünkü hamilelik hormonu olarak isimlendirilen salgı, kadınların kanında ve idrarında yer almaktadır. Birçok kadın hamilelikte idrar kokusu olur mu diye merak etmektedir. Hamilelik gerçekleştiğinde idrar daha keskin ve güçlü bir kokuya sahip olur. Özellikle fazla su tüketmeye rağmen idrar kokuyorsa eğer, bu durum gebelik belirtisi olabilir. Eğer gebelik şüphesi söz konusu ise bu durumda doktora başvurabilir ya da test yapabilirsiniz.

Bebeklerde Keskin İdrar Kokusu Neden Olur?

Bebeklerde meydana gelen enfeksiyon idrar kokusuna neden olabilir. Bebeklerin çişi neden kokar diye baktığımızda çoğunlukla enfeksiyon kaynaklıdır. Anormal renk, kötü bir koku ya da kanlı idrar söz konusu ise bebeğinizin idrar yollarında ya da mesanesinde enfeksiyon olabilir. Mutlaka en yakın sağlık kuruluşundan destek almalısınız.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Magnezyum Sülfat Ne İşe Yarar? Ne İçin Kullanılır? Zararları Var mı?

Magnezyum Sülfat Ne İşe Yarar? Ne İçin Kullanılır? Zararları Var mı?

Magnezyum sülfat; ingiliz tuzu olarak olarak da bilinen kimyasal bir oluşumdur...

Torakolomber Korse Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Takılır?

Torakolomber Korse Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Takılır?

Torakolomber; skolyozun omurganın birden fazla bölgesinde görülmesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır ve torakolomber korsesi bu bölgedeki ağrıların hafiflemesi için üretilmiş bir aparattır...

Ketojenik Diyet Listesi Nedir? Yapanlar, Zayıflayanlar ve Tarifleri

Ketojenik Diyet Listesi Nedir? Yapanlar, Zayıflayanlar ve Tarifleri

Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat ve dengeli düzeyde protein içeren bir beslenme programıdır...

Gelinlik Altına Korse Giyilir mi?

Gelinlik Altına Korse Giyilir mi?

Gelinlik, kızların yıllarca hayalini kurdukları o en güzel günün anlamlı kıyafetidir ve kusursuz gözükmesi için gelinlik içine giyilen korse ve iç çamaşırları oldukça önemlidir...

Çorapla Uyumak Sağlıklı mı? Zararlı mı?

Çorapla Uyumak Sağlıklı mı? Zararlı mı?

Çorapla uyumak, ayakların sıcak kalmasını sağlarken sağlık açısından birçok zararlı etki meydana getirmektedir...

OKB Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

OKB Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

OKB hastalığı; obsesif kompulsif bozukluk olarak isimlendirilen, obsesyon olarak tanımlanan sürekli tekrarlayan düşüncelerin oluşması ve buna bağlı olarak sürekli tekrarlayan davranışların karakterize edilmesi şeklinde tanımlanan bir hastalık çeşididir...

Limon Kabuğu Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Nasıl Yapılır?

Limon Kabuğu Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Nasıl Yapılır?

Limon kabuğu yağı; içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındıran, cildi ölü hücrelerden arındırmak için oldukça etkili olan, cilt yaralarını iyileştiren ve C vitamini açısından oldukça zengin olan bir yağdır...

Azgın Teke Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nerede Satılır? Kullananlar ve Yorumları

Azgın Teke Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nerede Satılır? Kullananlar ve Yorumları

Azgın teke otu; aynı zamanda keşiş külahı bitkisi olarak bilinen, cinsel gücü artırıcı etkisi ile bilinen, çok eski zamanlardan bu yana kullanılan bir bitki çeşididir...

Diyet Yapmadan Kilo Vermek Mümkün mü? Nasıl Zayıflanır?

Diyet Yapmadan Kilo Vermek Mümkün mü? Nasıl Zayıflanır?

Sağlıklı ve dengeli beslenme yöntemi ile diyet yapmadan kilo vermek, ideal kiloya ulaşmak ve formu korumak mümkündür...

Labada Otu Faydaları Nelerdir? Zararları Var mı? Nerede Yetişir?

Labada Otu Faydaları Nelerdir? Zararları Var mı? Nerede Yetişir?

Labada otu; evelik ya da efelik otu olarak da bilinen, koyu yeşil renkli ve yayvan geniş yaprakları bulunan, doğada kendiliğinden yetişebilen ve ülkemizinde hemen her yerinde kendisine rastlamak mümkün olan bir bitki çeşididir...