İmmün plazma; çok eski zamanlarda salgın hastalıkların iyileştirilmesi için uygulanmış olan, hasta kişinin bağışıklığını güçlendirmek amacı taşıyan bir tedavi yöntemidir.
İmmün Plazma Ne Demek?
Korona virüs hastaları için geliştirilmekte olan bir tedavi yöntemi niteliği taşıyan immün plazma, ilk olarak 1890 yılında denenmiştir. Antikor tedavisi olarak da nitelendirilen bu yöntem, vocid-19 virüsünü yenen kişinin kanından alınan antikorların, hastaya nakledilmesi ile uygulanmaktadır. Bu tedavi yönteminin amacı, hasta kişinin bağışıklığını güçlendirmek ve direnç kazanan antikorların vücuda verilmesini sağlamaktır.
İmmün plazma tedavisi, ağır durumda olan hastaların iyileşmesi için uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde amaç iyileşen hasta sayısını arttırmak ve korona virüsündeki ölüm oranlarını azaltmaktır.
İlk olarak Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve zaman içerisinde dünya üzerinde pek çok ülkeye yayılarak birçok can kaybının yaşanmasına neden olan corona virüsü, akciğer başta olmak üzere vücutta pek çok organın zarar görmesine, bağışıklığın çökmesine ve buna bağlı olarak ölüm gibi sonuçların oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Genel olarak 60 yaş üstünü ve kronik hastaları etkiliyor olsa da her yaştan bireyin bu virüse yakalanma tehdidi bulunmaktadır. İmmün plazma yöntemi ile hasta kişinin bağışıklığını ve vücut direncini arttırmak, buna bağlı olarak hastalığı yenmesi planlanmaktadır.
Corona Virüs İçin İmmün Plazma Tedavisi
Dünyayı kasıp kavuran bir salgın haline gelen covid-19 için henüz geliştirilmiş bir aşı bulunmamaktadır. Bunun için araştırmalar ve çalışmalar devam ederken immün tedavi ile bir iyileştirme etkisi yaratılabileceği düşünülmektedir. Bilim adamları virüsün tehlikesini azaltmak ve bu süreci en az kayıpla sonlandırmak için immün plazma tedavisinin etkili olabileceğini belirtmektedir. Covid-19 salgınına yakalanmış ve bu hastalığı yenmiş kişilerin kanlarından antikor alınarak yapılan bu tedavi ile kısa sürede sonuç alınabileceği belirtilmektedir.
Corona virüsü genel olarak hastalarda akciğer tahribatı meydana getirir. Buna bağlı olarak solunum problemleri meydana gelmektedir. Pek çok corona hastası entübe olarak tedavi görmektedir. Bazılar ise yoğun bakımda bulunmaktadır. Durumu ağır olan ve iyileşmesi güç hastalar için immün plaza yöntemi uygulanması gerçekleştirilecektir. Böylece pek çok kişinin iyileştirilmesi söz konusu olacaktır. Bu yöntem korona virüsü için yeni bir umut ışığı sayılmaktadır.
İmmün Plaza Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Bu tedavi korona virüsüne yakalanmış ve iyileşmiş kişilerin bağışçı olarak kabul edildiği bir yöntemdir. Aferez işlemi olarak nitelendirilen yöntemde kişi cihaza bağlanır ve bu cihaz kanında korona virüsüne karşı direnç gösterecek olan antikorları ayırır. Daha sonra kanı tekrar bağışçının vücuduna verir. Bu antikorlar hastaya nakledilir ve bağışıklık güçlendirici etki sayesinde hasta sağlığına kavuşur.
İmmün Plazma Şartları Nelerdir?
İmmün plazma tedavi yöntemini uygulamak için normal bir kişi değil, korona virüsünü kapmış ve sağlığına tekrardan kavuşmuş olan kişiler bağışçı olabilir. Kişinin enfeksiyonu geçirmiş olduğuna dair bir laboratuvar test sonucu gereklidir. Bu belge ile başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca bağış yapmadan 14 gün öncesine kadar hastalığın belirtilerinin tamamen ortadan kalkması gereklidir. Ayrıca kişiden kan alınmadan önce de sürüntü testi yapılmalı ve bunun da negatif çıkması gereklidir. Daha sonra bir form doldurulmalı ve bu gerekli birimlerde değerlendirilmelidir. Sonrasında ise gerekli işlemler uygulanmalıdır.