İnek sütü alerjisi; özellikle ilk 3 yaş içerisinde kendini gösteren, kanlı kaka, kurdeşen, egzama, mukuslu kaka, kabızlık ve kusma gibi belirtiler ile tanımlanan bir tür besin alerjisidir.
İnek Sütü Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
İnek sütünün içerisinde yer alan proteinlere karşı bağışıklık sisteminin reaksiyon göstermesi durumu olarak tanımlanan inek sütü alerjisi, genel olarak 3 yaşın altındaki çocuklarda meydana bir gıda alerjisi çeşididir. İnek sütünün içerisinde insanlarda antikor üretimi meydana getirebilecek 20 adet protein bileşeni yer almaktadır. Bağışıklık sisteminin bu proteinlerden bir ya da birkaçına tepki vermesi durumu alerji olarak tanımlanmaktadır. İnek sütü içeren besinlerin bebeğe verilmesi ya da emen çocukların anne sütü aracılığı ile bu proteinleri bünyeye alması durumunda alerji meydana gelir. Bu durumdan dolayı bebeği inek sütü alerjisi olanlar, inek sütü içeren hiçbir besini tüketmemelidir.
Genel olarak inek sütü alerjisi belirtileri cilt üzerinde görülen birtakım semptomlar ile kendini göstermektedir. Ciltte kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen ve egzama meydana gelebilir. Bununla birlikte ishal, kusma, kanlı ve mukuslu kaka, kabızlık, gaz sancısı gibi sindirim sistemi komplikasyonları da gelişebilir. Hapşırma, kaşıntı, akıntı, hırıltı, öksürük, nefes darlığı gibi solunum ve akciğer bulguları da meydana gelebilir. Hatta alerjinin ağır seyretmesi anafilaksi olarak tanımlanan hayati tehlikeye neden olabilmektedir.
İnek Sütü Alerjisi Diyeti Nedir?
Eğer ki bebeğiniz sadece anne sütü ile besleniyorsa süt ve süt ürünleri olmayan diyet uygulamanız gerekmektedir. İnek sütünü ve aynı zamanda içerisinde inek sütü olan hiçbir ürünü tüketmemelisiniz. Eğer bebeğiniz mama ile besleniyorsa içerisinde inek sütü içermeyen mamalar tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra bebek ek besine geçmişse aynı şekilde beslenme programında bu süt ve süt ürünlerinin olmaması gerekir.
Bebeğinize inek sütünün alerji yapıp yapmadığını anlamak için gözlem yapmalısınız. Eğer vücudunda kızarıklık ve kaşıntı varsa, beslenme sonrasında dudak etrafında şişme, kızarıklık, dilde ya da dudakta şişme varsa, kakasında kan ya da mukus bulunuyorsa, tedaviye yanıt vermeyen reflü söz konusu ise, şiddetli gaz sancısı varsa, hırıltısı ve nefes alma güçlüğü yaşıyorsa bu tarz durumlarda mutlaka en yakın sağlık kuruluşundan destek alınız. Tanı sonrasında ise beslenme ritüellerinize dikkat ediniz.
İnek Sütü Alerjisi Normal Değerleri Nelerdir?
İSPA olarak da tanımlanan inek sütü alerjisi test sonuçlarına göre tanısı koyulan bir besin alerjisidir. Şüphe varsa eğer, inek sütü spesifik IgE tetkiki yapılması gereklidir. Süt spesifik IgE >0,35 kU/L'nin üzerinde olan değerler pozitif olarak kabul edilmektedir. Bu oldukça gücenli bir yöntemdir. Bunun haricinde bir başka test epidermal deri testidir. Bu testte ise 3 mm'nin üzerindeki değerler pozitif olarak kabul edilmektedir. İlaçlardan etkilenen bu test deri hastalığı durumunda yapılmaz. Ayrıca besin yükleme testleri ile de tanı koyulabilmektedir. Açık besin yükleme, tek kör besin yükleme, çift kör plesebo kontrollü besin yükleme gibi yöntemler ile alerji olup olmadığı belirlenebilir.
İnek Sütü Alerjisi Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Genel olarak bebeğin doğumundan sonraki ilk 1 ay içerisinde alerji başlamaktadır. Mama ya da anne sütü tüketiminden hemen sonra görülebilen semptomlar aynı zamanda 7-10 gün sonra da meydana gelebilir. Emziren annenin tükettiği süt ve süt ürünleri sonrasında reaksiyonlar meydana gelebilir. İnek sütü alerjisi tedavisi için bu besini içeren her türlü gıdadan uzak durulması gerekmektedir. Eğer ki bebeklerde süt alerjisi tedavi edilmezse, büyüme ve gelişme geriliği görülebilir. Bundan dolayı mutlaka çocuk alerji uzmanı doktorlarından destek alınız.