İştah açılması; kişilerin doyma hissini yaşayarak daha keyifli yemek yiyebildikleri bir durumdur. Tam tersi iştahsızlık olarak bilinmektedir.
İştahsızlık Nedir? Açılması İçin Ne Yapılmalı?
İştahsızlık; kişilerin gerek çevresel gerekse psikolojik faktörlerden dolayı yemek yeme ihtiyacı hissetmemesi durumudur. İştahsızlığın giderilmesi için kişilerin iştah kesen besinlerden uzak durmaları gerekir. Elma, yulaf ezmesi, yumurta, yeşil çay, acı biber gibi gıdalar kişilerin iştahını kapatarak daha az yemek yemelerini sağlamaktadır. İştah açılması için kişilerin sağlıklı beslenmesi ve yemek yeme hislerini artıracak besinleri tanımaları gerekmektedir. Sarımsak, domates, karabiber, zencefil, patates, nohut, mısır ve havuç gibi besinler kişilerin iştahını açarak daha fazla yemelerini kolaylaştırmaktadır.
İştah Açılması Hamilelik Belirtisi midir?
En çok merak edilen sorulardan birisi de iştah açılmasının hamilelik belirtisi olup olmadığıdır. Kişiler çok yemek yemeğe başladıkları zaman bunu hamilelik belirtisi zannederek hemen paniğe kapılabilmektedir. İştah açılması hamilelik belirtileri arasında yer alır fakat her iştah artışını hamileliğe yormak doğru değildir. Psikolojik ya da bünyesel bazı faktörler de kişilerin fazla yemek yemelerine sebep olabilmektedir. Kadınlarda iştah artmasıyla birlikte bulantı ve adet gecikmesi gibi belirtiler aynı anda görülüyorsa doktora giderek gebelik ya da kan testi yaptırmaları gerekmektedir. Vücudun ihtiyacından daha fazla yemek yemek bazen susuzluğun bazen de kan şekerinin düşüklüğünün habercisi olabilmektedir.
İştahsızlık Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
İştahsızlık psikolojik sebeplerden kaynaklanabildiği gibi bazı hastalıkların habercisi de olabilmektedir. Psikolojik nedenlerden dolayı antidepresan ilaçları kullananlarda da iştahsızlık olduğu görülmektedir. Bazen kullanılan ilaçlar kaynaklı bazen de hamilelik, karaciğer hastalığı, antibiyotik, metabolik rahatsızlıklar, kalp ve böbrek yetmezliği, KOAH gibi hastalıklardan dolayı iştahsızlık yaşanabilmektedir.
İştahsızlığın belirtileri; kilo kaybı, halsizlik, nefes darlığı, cilt kuruluğu, yemek yiyememe gibi belirtilerdir. İştah kaybı olan kadınlarda birkaç ay üst üste regl olamama sorunu da görülebilmektedir. İştah kaybı tedavisi kişilerin iştahsızlığının ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak değişebilmektedir. Yeme bozukluğu gibi psikolojik nedenlerden kaynaklandığında, kişilerin psikolog ve psikiyatri tedavisi görmeleri gerekmektedir. Bünye ile alakalı ve ciddi zayıflamalara neden olması durumunda iştahsızlığın altındaki nedenlerin araştırılması için muhakkak uzman desteği alınmalıdır.
İştah Açmak İçin Bitkisel Çözüm ve Doğal Yöntemler
İştahın açılması için bazı bitkilerden faydalanmak hem besleyici olması hem de doğal olması açısından sağlıklıdır. Zencefil, turunç kabuğu, pelin otu, rezene tohumu, sarımsak, yeşil çay, ve portakal kabuğu gibi yöntemler iştahsızlık problemleri için faydalı olabilmektedir. Genel olarak bu bitkilerden elde edilen kürler ve karışımlar kullanılmaktadır. Bunların yanında domates, incir, üzüm gibi besinler de tercih edilebilmektedir. Stres gibi durumlar iştahın kapanmasına neden olmaktadır. O yüzden uzak durulması gerekmektedir.
İştah Açan Besinler Nelerdir?
İştah açan besinler arasında yer alan ve kısa sürede kişilerin tekrar acıkmasına yardımcı olan en etkili besinlerden birisi mısırdır. İçerisinde yüksek miktarda karbonhidrat bulunur ve bu da açlığı tetikler. İştah açıcı özelliğe sahip en bilindik besinlerden bir diğeri de hiç şüphesiz kırmızı biberdir. Acı besinlerin iştahı artırdığı herkes tarafından bilinmektedir. İştahının açılmasını isteyen kişiler kırmızı biber tüketebilirler. Bunun yanı sıra; greyfurt, patates, portakal ve havuç gibi besinler de iştah artışına sebep olmaktadır. İştah açılması için tercih edilebilecek bu besinler, doktor kontrolü altında bir beslenme listesi olacak şekilde tüketilmelidir.