Kabızlık; bağırsaklarda meydana gelen yavaşlama sonucunda daha az tuvalete çıkma ya da bir tıkanma sebebiyle tuvalete çıkamama gibi durumları ifade eden bir hastalıktır.
Kabızlık Nedir? Nasıl Olur?
İnsanların, farklı sebeplerden dolayı büyük tuvaletlerini rahat bir biçimde yapamama durumu, kabızlık olarak tanımlanmaktadır. Bu sorun, insanların sosyal hayatlarını ve iş hayatlarını olumsuz etkilerken en kısa sürede tedavi edilmesi son derece önem arz etmektedir.
Kabızlık, yanlış beslenme ya da bağırsaklarda bir hastalık sonucu oluşabilmektedir.
İnsanların çoğu günlük yaşantılarında yaptıkları değişiklikler sebebiyle bu durumu yaşarken bazı kişiler kronik olarak bu problemi yaşamaktadır. Bu kişiler, doktorlara gittiklerinde de çok ciddi bir kontrol altına alınmazken direkt olarak ilaç verilip gönderilebilirler. Bu sebeple de evde uygulanabilecek bitkisele çözümler çok mühim görülmektedir.
Kabızlık Nedenleri Nelerdir? Neden Olur?
Kabız olmak, bir sindirim ve boşaltım yolu rahatsızlığı olduğundan beslenme ile direkt olarak alakalı bir durumdur. Bu rahatsızlığın ana sebebi, bağırsakların tembelliği ya da diğer bir deyişle normale göre çok daha yavaş çalışmasıdır. Bu durumda vücuda alınan besinler gerekli sürede sindirilmediği ve boşaltım için hazır hale gelmediğinden insanlar büyük abdestlerini yapmakta zorlanırlar. Buna ek olarak beslenme düzeninin tamamen değiştiren ve diyete başlayan kişilerde de genel olarak kabızlık problemleri başlamaktadır. Genel olarak diyetler içerisinde yer alan ürünler sindirimi zor olan ve uzun süre tok tutan ürünlerdir. Bu sebeple de insanlarda kabızlığa sebep olmaktadır. Bağırsak kanseri gibi ciddi rahatsızlıklar da kronik olarak kabızlığa sebep olduğundan insanların çok dikkatli olması ve kontrollerini yaptırması gerekmektedir.
Kabızlık Çözümü İçin Ne Yemeli, Ne Yapmalı?
İnsanlarda yaşanan bu ciddi sorunun çözümünde birçok farklı seçenek sunulabilir. İlk olarak insanlar genel yaşantılarında yaptıkları değişimler ile birlikte bu sorunun ortadan kalkmasını ve bir daha yaşanmamasını sağlayabilmektedir. Bu aşamada, aşırı kafein tüketiminin kesinlikle yapılmaması gerekmektedir. Bu durum kabızlığın en büyük sebepleri arasında yer alır. Buna ek olarak kişilerin günde en az 2 litre su tüketmesi çok önemlidir. Suyun yerine süt tüketimi yapan kişilerde çok ciddi kabızlık sorunları ortaya çıkabilir. Genel olarak insanlarda yoğun süt tüketimi direkt olarak bu problemleri ortaya çıkarmaktadır.
Kabızlığın Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu rahatsızlığı yaşamaya başlayan ve çözümlerini arayan kişiler bitkisel gıdalara yönelim gösterebilirler. Bu gıdalar sayesinde rahatsızlık en hızlı biçimde ortadan kalkacaktır. Tabi bu etkinin olması için kabızlığın, farklı rahatsızlıklar tarafından tetiklenmemesi gerekmektedir. Eğer kişiler, kuru erik, kuru kayısı, kuru incir ya da kuru erik tüketimine başlarlarsa bu besinler direkt olarak kabızlık probleminin üzerine gidecek ve sonuç alacaktır.
Lifli gıdalar da her zaman sindirimi kolaylaştırarak bu rahatsızlığı önler. Yulaf ezmesi gibi ürünlerde çok yüksek lif oranı bulunurken üzüm, lahana, avokado, ıspanak gibi sebzeler de lifli gıdalar kategorisinde yer almaktadır. Son olarak kekik ve zeytin kullanımı insanlarda bu rahatsızlığın ortaya çıkmamasını sağlarken yaşanmaya başladığı dönemde de kısa sürede geçmesinde etkili olacaktır.