Kalsiyum eksikliği; vücuttaki kemiklerin güçsüz olmasını ve buna bağlı olarak pek çok rahatsızlığın oluşmasına sebebiyet veren bir durumdur.
Kalsiyum Eksikliği Nedir, Ne Demek?
Oldukça gerekli ve önemli bir mineral olan kalsiyum, kemiklerin ve dişlerin oluşumundaki en önemli madde olarak nitelendirilmektedir. Bununla birlikte yumuşak dokularda ve vücut sıvılarında da görülebilmektedir. Vücut tarafından üretilen bir madde olmadığı için dışarıdan alınmaktadır. Genel olarak kalsiyum tüketilen yiyeceklerden %40 oranında emilir ve geri kalanı idrar, dışkı yolu ile dışarı atılır. Kalsiyumun vücutta emilebilmesi için C ve D vitaminlerinin yeterli oranda bulunması gerekir. Kalsiyum eksikliği, kas ve kemik ağrıları gibi hastalıklara sebep olabilirken aynı zamanda başka dokuların zayıflaması ve farklı hastalıkların oluşması gibi durumlara da neden olabilmektedir.
Yetişkin bir bireyin günlük yaklaşık olarak 1000mg kalsiyum alması gerekmektedir. Fakat gebelik, gelişim ve yaşlılık döneminde bu değerde artış olması gerekmektedir.
Kalsiyum minerali diş, kemik ve kasların güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Eğer ki vücutta gerekli oranda kalsiyum bulunmazsa, kemik erimesi, diş kaybı ve kas yorgunluğu gibi durumlar söz konusu olabilir. Tıptaki adı hipokalsemi olan bu durum yetersiz kalsiyum emiliminden kaynaklanabilirken bunun yanında böbrek yetmezliği, bazı ilaçların kullanılması ya da cerrahi birtakım işlemler sonrasında da görülebilmektedir.
Kalsiyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Vücudumuzun genel sağlığı için oldukça önemli olan kalsiyum eksikliğinin belirtilerine baktığımızda öncelikle hasar alan kemik ve kaslarının iyileşme sürecinin uzun olması söylenebilir. Ayrıca herhangi bir yaralanma durumunda kanın pıhtılaşmaması gibi bir durum söz konusu olabilir. Devamlı olarak kas kramplarının yaşanması, zihinsel bulanıklık ve konsantrasyon eksikliğinin olması, uyku hali ile birlikte uyuşukluk olması, depresyon ve stres gibi ruhsal rahatsızlıkların oluşması ve düşük tansiyon kalsiyum eksikliğinin belirtileri arasında gösterilmektedir.
Kalsiyum Eksikliği Neden Olur? Kalsiyumun Vücuda Faydaları Nelerdir?
Çocukluk döneminde yeterli oranda kalsiyum alınmaması eksikliğe neden olabilmektedir. Kalsiyum emilimini azaltan ilaçların kullanılması, d vitamini ve magnezyum eksikliğinin olması, yüksek sodyum alımı, kronik böbrek hastalıkları, yüksek oranda fosfor alımı, bariatrik cerrahi, anormal paratiroid fonksiyonu ve ilaçlar bu duruma neden olabilmektedir.
Omurga kemiklerinin güçlenmesine yardımcı olan kalsiyum minerali, kanın hızlı bir şekilde pıhtılaşmasına destek olur. Doğum yapan annelerin sütünün artması içi önemlidir. Dönemsel olarak görülen hormon düzensizliklerinin dengelenmesi, sinir hücrelerinin beyine kadar ulaştırılması ve iskelet sisteminin hareketi için gerekli olan bir mineraldir.
Kalsiyum Eksikliği Nasıl Giderilir?
Faydalı bazı besinler ile kalsiyum eksikliği giderilebilmektedir. Süt ve süt ürünleri, incir, badem, brokoli gibi yiyeceklerin düzenli ve yeterli tüketilmesi kalsiyumun yeterli oranda vücuda sağlanmasını desteklemektedir. Her yaşta yeterli oranda kalsiyum alınması gerekmektedir. Günlük 2 sur bardağı süt tüketilmesi yaklaşık olarak 600 mg. kalsiyum alınmasını sağlar. Ayrıca kefir gibi besinler de aynı şekilde kalsiyum ihtiyacı için yeterlidir.