Kamburluk; bel kaslarının zayıflaması ve gevşemesi sonucunda omurgada meydana gelen eğrilik nedeniyle vücudun ileri gitmesi ile oluşan, aynı zamanda kifoz olarak adlandırılan bir hastalıktır.
Kifoz Nedir, Ne Demek?
İnsan vücudunda ters eğrilikler bulunmaktadır. Bu ters eğrilikler arasında anatomik bir denge vardır ve bu ters eğrilikler baş bölgesinin leğen kemiği hizasında kalmasını sağlar. Kifoz omurgadaki bu dengenin bozulması ve öne doğru eğilmesi sonucunda oluşmaktadır. Kifoz halk arasında kamburluk olarak bilinmektedir.
Kamburluk hastalığında vücudun üst kısmı dışa doğru, alt kısmı ise içe doğru eğilmektedir. Kifoz problemi genel olarak dışarıdan çok rahat bir şekilde görülebilmektedir. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak iç organlarda birtakım problemler meydana gelebilir. Aynı zamanda ağrı gibi rahatsız edici durumlar da oluşmaktadır. Bu rahatsızlık eğer ki doğuştan değilse ve sonradan ortaya çıkmışsa bazı egzersizler ile düzeltilebilme durumu bulunmaktadır.
Kamburluk Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Sırt ve göğüs bölgesinde ortaya çıkan kamburluğun sebeplerine şu şekilde değinebiliriz:
- Sırt veya göğüs bölgesindeki kemiklerin dışarıdan gelen etkilere bağlı olarak fonksiyonlarını kaybetmesi durumu,
- Kemik erimesi nedeniyle meydana gelen güçsüzlük ve zayıflama
- Kaza ya da herhangi bir darbe sonucu omurgadaki kemiklerin kırılması ve zarar görmesi
- Verem hastalığı gibi rahatsızlıkların oluşması
- Omurgada meydana gelebilen iltihap ve enfeksiyon
- Kötü duruş şeklinin olması
- Yetersiz ve düzensiz beslenme nedeniyle vücutta vitamin eksikliğinin oluşması
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz durumlar kifoz oluşumuna neden olabilmektedir.
Kifoz Dereceleri ve Çeşitleri Nelerdir?
Kamburluk farklı çeşitlerde ortaya çıkabilmektedir. Doğuştan oluşan kifoz rahatsızlığında eğrilik daha fazla oluşmaktadır. Doğuştan yapısal bir bozukluk söz konusu olduğu için diğer organlar için de tehlike yaratabilecek bir durum söz konusudur. Böyle durumlarda çocuklarda geç yürüme gibi durumlar oluşabilir. Gelişimsel kifoz ise 10-12 yaşlarında meydana gelmektedir. Hasta öne doğru eğik durduğunda gözle görülebilmektedir. Ergenlik çağında meydana gele bu rahatsızlık genel olarak kendini duruş bozukluğu ve sırt ağrısı ile göstermektedir. Tramvatik kifoz ise felç gibi nörolojik hasarların meydana getirdiği bir hastalıktır. Ağrısı kronik ve şiddetli olabilir.
Kamburluk nasıl düzelir? Nasıl Tedavi Edilir?
Kamburluk eğer ki çocukluk yaşlarda ortaya çıkmışsa ve tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde eğrilik daha fazla artar. Erken yaşlarda belirtiler fark edildiği zaman hemen tedaviye başlanmalıdır. Dinlenmek ve kas gevşeticiler bu dönemde etkili olabilir. Gelişim döneminde ortaya çıkan kamburluklarda bir korse yardımıyla hastalığın tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Fakat korsenin uzman kontrolünde ayarlanması gerekir. Korse belli bir ölçüde omurgaya baskı yapar ve böylece düzelme sağlanır. İleri dereceler için cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir. Cerrahi yöntemler genel olarak 75 derece ve üstü eğriliklerde uygulanmaktadır. Böylece omurgadaki eğrilik düzeltilebilir.
Halk arasında kamburluk olarak bilinen kifozun tedavisi için uygulanan ve uygulanması gereken yöntemler hastalığın oluşum nedenine ve derecesine göre değişkenlik göstermektedir. Teşhsi ve tanı koyulması için uzman bir doktora başvurulmalıdır. İleri derece olmayan rahatsızlıklar egzersiz yöntemleri ile önlenebilmektedir. Bu nedenle belirtiler fark edildiği anda müdahale yapılmalıdır.